5 най-странни места, на които са свирили групи

Защото музиката няма граници, дори и физически

0 коментара Сподели:

Рок бандите винаги са били символ за свобода. Именно затова някои от тях решават да излязат от рамката на баровете и сцените и "забиват" на изключително необичайни места. Ето и някои от най-странните локации, които известни по света и у нас групи са избирали за своите концерти: 

Пистолети в затвора? 

Годината е 1976 и е време за малко пънкария. На помощ идват иконите в пънк рока – Sex Pistols.

Непослушните момчета от Великобритания изнасят концерт в мъжкия затвор в Челмсфорд.

Те не са първите, които свирят в подобна среда – Джони Кеш е пионерът при свиренето по затвори. Необичайният концерт обаче е записан в цял албум, който носи заглавието "На живо от челмсфордския затвор". Затворниците били изненадани от случващото се, тъй като пънкарите и анархистките им послания определено не са това, което очакваме да се пуска на престъпници. Ние обаче знаем, че това е в типичния стил на Sex Pistols и с усмивка си спомняме за бунтарските им действия. 

Рок vs капитализъм 

Rage Against The Maschine е група, която е известна не само с великите си песни, но и с активистките си движения и отхвърлянето на капитализма. Нещо повече – те дори попадат в страничката "Социализма в Америка" в Уикипедия. В началото на 2000-та година групата решава да заснеме един от видеоклиповете си пред Уолстрийт и по този начин затваря вратите на стоковата борса, което нанася вреди на т.нар. "див американски капитализъм". Те дори се опитват да влязат и в сградата, но в този момент се намесват и полицаи, които ги спират. По този начин Rage Against The Maschine не само радват феновете си с нова песен и видео към нея, но и отстояват идеологиите си. 

Студено, по-студено, най-студено, Металика в Антарктида

Сигурно е хубаво да си част от първата група, свирила на всички континенти. Още по-хубаво е да си част и от Металика. Световноизвестната група стъпи на Антарктида през 2013-та година, за да изнесе концерт там. Джеймс Хетфилд и компания свирят пред изследователската група от 120 учени в продължение на един час. Интересното в случая (освен факта, че действието се развива в Антакрктида, разбира се) е, че зрителите са слушали всичко чрез слушалки. Това е така, защото не е трябвало да увеличават допълнително звука, тъй като иначе ще нарушат международен договор, който е свързан с континента. Ние пък се надяваме, че Металика все пак ще решат някога да се върнат обратно към нас, българите. Да, не сме толкова атрактивна публика, колкото учените на ледниковия континент, но с ръка на сърце казваме, че ги обичаме повече. 

Рок до небето!

През 2016 година в Европа се случи нещо без аналог.

Български рок групи изнесоха концерт на вр. Мусала и така се превърнаха в музикантите, които са свирили най-високо на Стария континент.

D2 и Odd Crew забиха 40 метра под най-високия връх в родината ни по повод десетия рожден ден на радио "Тангра мега рок". Концертът всъщност имаше и една по-благородна кауза – той беше част от кампанията за почистване на балканския първенец от строителни отпадъци. Както в Антарктида, така и тук звукът беше регулиран, за да не се нарушава спокойствието и естествената среда на животните. Щастливи сме, че българи са първите музиканти в Европа, свирили толкова високо. Още по-щастливи сме, че това се е случило в България и рокът е докоснал родните ни облаци и нашето синьо небе. 

Пирамиди, фараони и люти чушки 

Кой си беше и помислял, че скоро ще звучи рок пред Гиза? В нашето съзнание тази възможност дори не е преминавала, но ето че любимите ни люти чушлета могат все още да ни изненадат с идеите си. Ред Хот Чили Пепърс са групата, която преди по-малко от седмица изнесе концерт пред пирамидите. И защото ги обичаме и са толкова прекрасни – концертът можеше да се гледа онлайн. Аудио от него все още може да бъде открито в интернет, така че никой не е ощетен. Затова ако искате да чуете чушлетата пред пирамидите – все още имате тази възможност. И да, Ред Хот може да не са ни показали кои са боговете в рока, но със сигурност разбрахме кои са фараоните. 

Със сигурност има още примери за странни места, на които са изнасяни концерти. Ние обаче знаем, че за музиката няма граници и с нетърпение очакваме следващата интересна локация, в която ще открием изпълнение на любимите си музиканти. Дотогава ще слушаме записа на чушлетата от пирамидите. Кой знае – може нашите родни рокаджии да покорят и Еверест?

Ето и 10 неща, които може би не знаете за Кийт Флинт от Prodigy

Кой е музикантът, който също не познаваше граници

А какво се случва в града? Последвай Instagram профила ни, за да разбереш пръв. 

Коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *