GET THE VIBE OF LONDON… + ОЩЕ НОВА МУЗИКА – ТАЗИ СЕДМИЦА В GOMUSIC

Каним те да чуеш мачкащите колаборации на Chase & Status, проектът на Tanika Bailey и Idris Elba, както и парчето за десерт

0 коментара Сподели:

Тази седмица ще се постарая да бъда по-кратичък в словоизлиянията си и ще оставя новата музика да говори сама за себе си. Акцентът ще е върху мулти-култи мегаполиса Лондон. Предварително дължа извинения на закоравелите българофили или онези, които претендират да бъдат такива. Уважаеми, следващите редове по-добре си ги спестете…

За всички останали… Моля, последвайте ме…

Едва ли има смисъл да изяснявам етимологията на думата vibe. Но все пак е хубаво да започнем отнякъде, нали?

Бърза справка в Oxford Dictionary of Contemporary English ни дава точна дефиницияза vibe – (usually vibes) the atmosphere of a place as communicated to and felt by others.

Лондон без уговорки е едно от местата по света, където тази атмосфера е решаваща. Винаги е било е така. Дали ще е специфичният климат, дали ще е архитектурата, дали ще е духът на различните квартали и предградия или клубове за музика, театри, галерии, алтернативните пространства за изкуство – характерното усещане за британската столица е култово.

Едни от героите, търсещи, определящи, но и откровено вдъхновени от лондонския vibe, са електронното (и не само) продуцентско дуо Chase & Status. Saul Milton (Chase) and Will Kennard (Status).  След три супер успешни дългосвирещи записа: More Than A lot (2008), No More Idols (2011) и Brand New Machine (2013), съвместнa продукция със световни имена от калибъра на Rihanna, Plan B, Tinie Tempahи Dizzee Rascal, около Chase & Status отново има огромен hype.

 В началото на ноември английското дуо започна да представя своя аудио-визуален проект London Bars. Проект, за който междупрочем те намекнаха, че има вероятност и да е разделен на сезони. В интервюто си в BBC Radio 1 при лудата шапкарка… ъъъ, пардон ирландка (казам го с най-добри чувства и възхищение) Annie Mac, Chase and Status дори се позасмяха на шегата, че могат да превърнат London Bars в подобрена версия на Netflix. Със сигурност първият им сезон е влудяващо добър!!!

Парчетата са с убийствени инструментали, подобаваща доза мрачност, дори на моменти сякаш можеш да усетиш дъха на забранени субстанции. Лично аз съм впечатлен от отказващо добрия баланс между суров underground и улични рими. 

4 епизода,4 юмручни колаборации (със силата на ударите на новия световен шампион в тежка категория Tyson Fury)  с изгряващите UK MC-та:  

– Frisco – тракът ‘Funny’

– Съсипващият втори епизод с Giggs – ‘More Ratatatin’

– Серията с избеснелия Bonkaz – ‘Wha Gwarn?’

– И моят личен фаворит ‘Bigger Man Sound’ с младежа Novelist:

Отделните видеа са логично свързани в истинска история, заснета перфектно от японския режисьор, базиран очевидно в Лондон – Taichi Kimura. (Какъв късмет има пичагата, че не е попаднал в милата ни татковина, че с тая фамилия…. не го виждам 😉 )

Saul и Will тийзнаха феновете и с новината, че през целия октомври почти са се нанесли в Metropolis Studios, London – според доста професионалисти от бранша най-качественото пространство за запис, mix и mastering на Албиона. Резултата го чакаме с огромно нетърпение през първото четиримесечие на 2016-а.

Idris Elba – актьор, продуцент, но и музикант и DJ, познат на широката публика най-вече с ролята си на наркоблагородника Russell ‘Stringer’ Bell в сериала на HBO – ‘Тhe Wire’ и с пленителния образ на Нелсън Мандела, във филма за Мадиба от 2013-а – ‘Long Walk to Freedom’.  

Елба от няколко години се снима и в сериала на BBC1– ‘Luther’, където се превъплъщава в персонажа John Luther – главен криминален инспектор. Както обаче самият артист  признава, музиката си остава негов огромен дразнител. Това е и причината през тази година да запише съвместно с няколко талантливи изпълнители албум, инспириран от ‘Luther’. Миналата седмица Идрис Елба представи и първата песен от него – ‘Murdah Loves John’. Парчето е със специалното участие на рапъра Wretch 32 и младата изпълнителка от Brixton – Tanika Bailey. Композицията и разказана главното действащо лице и в този проект може да чуете тук:

Всички тракове от Idris Elba и неговия тим предстои да бъдат официално издадени на  15 декември.

Музикалното ни ревю в началото на декември и между другото 10-ото поред ще завършим с 27-годишния поп изпълнител и композитор Erik Hassle от Стокхолм. За първи път младежът попадна на радара ми като съавтор и вокал в парчето на Gorgon City от дебютния им албум ‘Sirens’ (2014).

Зверски трак, който, направете ми услуга, просто си пуснете.

Новият сингъл на симпатичния шведноси заглавието ‘Smaller’ и заслужава цялата ви душевност и внимание.

Разбира се, имате и един бонус трак от нас! Той идва от носителя нанаградата Brits Critics’ Choice за 2016 година – Jack Garratt. Младежът, когото ви представихме и ние в GoGuide преди няколко седмици. Това е десертът… Насладете му се…

Хубава седмица и до следващия вторник! Чао, Чао!

Коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *