#GOMUSIC: НОВИТЕ ВИДЕОСИНГЛИ ОТ JEREMY?, “ОСТАВА“ И МИРЯН КОСТАДИНОВ – MIRY

Тази седмица в #GoMusic ти представяме музика родно производство

0 коментара Сподели:

Здравейте, Go Guide приятели! Да, ще започна от там, че рубриката за нова музика #GoMusic ви разнообразява всеки вторник следобед, а днес е сряда, очевидно. Причината за това леко забавяне обаче е съвсем основателна и, повярвайте ми, тя се корени в далеч по-стойностни обстоятелства от мързела на автора например.

Официално музикалният бизнес в развитите страни, що се отнася до издаването на продукция, си взе заслужен коледно-новогодишен отпуск, но ето че българските музиканти и техните екипи показаха, че точно преди празниците искат да зарадват своите фенове с нови видеосингли. Поздравления за тях! Съвсем чистосърдечно! „Остава“, Jeremy? и дебютантът Мирян Костадинов, заедно с екипите на вездесъщия Жоро Манов, Крум Родригез, Clamer Design Studio и Петко Спасов са свършили отлична работа.

 Сега остава на нас, медиите, и, разбира се, на феновете да ги подкрепим и все пак да бъдем градивно критични. (Нека дразнещо да напомня, че критиката може да бъде и положителна, и отрицателна.) Нека покажем, че ни пука за качествената българска музика, и това включва много повече от билет за 6 лв. + изпити в алкохолен несвяст 25 лв. + 8 лв. за бакшиш. Много повече от бутона like или share… Българската музика има нужда от вас, от всеки един от нас, за да стане достатъчно качествена и стойностна отново за вас, но и за публиката по цял свят. Защото аз вярвам, че публиката в България отдавна показа среден пръст на музикалните редактори, които форматират радиата и телевизиите и после нагло се ни усмихват в лицето.

Защото ти, приятелю, си много повече, отколкото утре ще ти каже шефът на работа. Ти си много повече от оценката, която ще ти пише апокрифният преподавател в университета. Много повече от перверзния мухльо, който ще види в теб само опаковката на красивото ти тяло! Много повече от чатовете в социалните мрежи, от лицемерните човечета, които имат претенция, че те подкрепят и разбират, а все ги няма… Повече от ония „професионалисти”, които уж забравят да ти отговорят на имейлите…

Ти си човек, ти имаш качества, ти можеш да трупаш знания, защото все пак живеем във Века на Знанието! Ти можеш да се развиваш и да продължаваш напред, в твоята посока, по твоя начин!

Вярвам, че точно ти имаш мечти, за които си заслужава да рискуваш! Точно както българските музиканти… Ето ги и тях!

Jeremy? – ‘Two Weeks To The Great Escape’ – Животът, такъв какъвто е…

Да си призная, приятели, да пишеш за видеосингъл, чиято официална премиера е била преди по-малко от 24 часа, е огромно предизвикателство. И то за продукция с тези мащаби…

Едно е сигурно – ‘Two Weeks To The Great Escape’ е видеоклип, който трябва да се гледа внимателно и с времето ще откриваме все по-значими нюанси. Видеоклип ли споменах… Това е кино!  (Има защо в заглавието в YouTube дa пише Official Movie.)

Ташо Колев – китаристът на Jeremy?, засега даде най-доброто определение за произведението на Clamer Design Studio: “Това за Жоро Манов е шедьовърът на шедьоврите, но това ще каже публиката и се надяваме да го оцени по същия начин.”

Видео, което те грабва за гърлото още с първите кадри, камерата на Крум Родригез улавя детайлите, тъканта на живота. Картината е изумителна! Всъщност това е наистина филм за онзи живот, който сме позабравили; за живота на малките жестове (да обелиш орех за някого), за живота, огледан в очите на любимите хора, за живота близо до природата, близо до човека.

Това, което събужда в мен възхищение, е семплата дълбочина на видеото. Но и мащабът на посланието. Тези 4 минути и 11 секунди са изпълнени с нежност, тишината в погледите, има въздух, чувстваме пулса на екипа.  Размахът, внушението, трогващата актьорска игра на Елица Матева и Стилиян Желязков и онези две сцени: небето над водата и човешките очи… Тук някъде може би се крие едно от посланията на екипа.

Често са ми казвали, а предполагам и вие сте го чували, че истината и гениалността се срещат най-често в простичките моменти. Всеки, който все още мечтае и е способен да чувства, ще си открие своята частица във визуализацията на 'Two Weeks To TGE’.

И това за мен е белег за съвършенство.

Добре, нека поговорим за музиката, за парчето, за сингъла на Jeremy?. Да, усеща се потенциалът, искрата, която притежават Ерсин, Ташо и Росен. Онзи хъс, онази енергия, с която тези тримата грабват вниманието ти на концерт. Тяхната решителност, опитът им за летене и сякаш те от ден на ден стават все по-готови да достигнат до The Great Escape. Но честно да си призная, ми е малко трудно да открия това, което прави една песен истински успешен сингъл. Трудно ми е да си запея мелодията, липсват ми от онези „кукички”, с които музикалните продуценти по цял свят създават своите тракове, губи се структурата. Преходите между куплетите и припева и между бриджа и финалния припев ми звучат тромаво и разпокъсано…

Все пак има части от 'Two Weeks To TGE’, които ти приковават вниманието, и гласът на Ерсин няма как да те остави безразличен. Китарите на куплетите се гонят перфектно и внасят уют и мекота, точен усет за ритъм  и подходящите брейкове, които дават акцент.

Очаквам с нетърпение, както вярвам и много от вас, целия дебютен запис на Jeremy?. Сигурен съм, че най-доброто за тях предстои и следващият им сингъл ще бъде още една крачка напред за тях и целия им екип. Защото те така работят – стъпка по стъпка по пътя към успеха.

Летящият старт на Мирян Костадинов – Miry

Младежът разполага с талант, визия, очевидно има идеи и направи добър дебют с първата си авторска песен ‘I Won’t Pray’. Отърсил се от ограниченията на музикалните формати и може би научил урока си от тях, Miry смело стъпва на сцената и явно бързо добива заслужена популярност и положителни отзиви.

Парчето по някакъв начин те препраща към стила на банди като Nickleback и успешната поп-рок формула, а тембърът на Мирян поне за мен отчетливо се разпознава.Мисля, че ясно се чува и нужната агресия, както музикантите му казват „бой“, и онова желание  за рокендрол промяна. Представете си… това е само началото на изпълнителя, но той явно е пределно концентриран и готов за приключението.

С правилния подход, необходимото търпение, професионален екип и сериозна работа Miry ще успее и ще бъде истинско вдъхновение за младите музиканти. Искрено се вълнувам за него и ви препоръчвам да го чуете на живо. Ефектът е още по-голям!

„Внимание“! „Остава“!

Те са „Остава“ и са най-добри именно в това да бъдат директни, лични и смислени. Новият им видеосингъл „Внимание“ ни връща към най-добрите сингли на бандата, мелодията и аранжиментът докосват, а и напоследък чувам все повече мои приятели да си припяват: „Внимание, опасно е!”. Това си е перфектен радиосингъл, който ще става все по-як след всяко следващо слушане и завъртане по медиите. Наречете го интуиция, опит, класа, енергия – едва ли ще сбъркате. Всички тези важни съставки са налице и вярвам, че публиката бързо ще даде своята позитивна оценка за песента.

Честно да си призная, в края на октомври, когато официално беше издаден 5-ият им студиен албум „Океан“, бях резервиран към стойността на новите текстове на Свилен. Но думите във „Внимание“ попадат право в десетката. Посланието е безкомпромисно и ти дава кураж в идеите и мисленето си. 

„Повече не мога/ще се помоля на Бог,/А след това ще се смея/на най-великата си идея”…

„Внимание, опасно е!/Ще бъда откровен с теб,/мисли, взривоопасно е/, ако минеш границата с мен”.

Видеото ме грабна с идеята на „Остава“ и режисьора Петко Спасов всеки един от тези симпатични хора да застанат с лицата си и те да бъдат главните герои в клипа. Виждаш очите им, усещаш настроението, засмиваш се и ти с опасно симпатичния Захари Бахаров, замисляш се, срещайки погледа на Ража, Виктор Иванов от Bears and Hunters, Иван Милев – Shaker Maker, Ива Дайновска и Александър Марбург– ритъм китариста на групата. Удивителна динамика, откровение, както казват англичаните ‘in your face’,и по някакъв чудесен начин има диалог между зрителя и всеки един от персонажите.

Прекрасно завръщане… „Формата е временна, класата е вечна!”.

За финал един разбиващ инди-трак. Бонус тракът ви тази седмица!

Благодарности, че отделихте част от безценното си време. Не на нас, а на тези смели артисти и техните нови парчета.

До следващата седмица, приятели!

Виж какво слушахме  миналата седмица.

Коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *