ТЪРСИ СЕ: БАЙ ИВАН

0 коментара Сподели:

Чета и слушам за изчезващите видове на България, които май стават все повече на брой. Мъчно ми е и за ливадния дърдавец, и за горския бекас, и за белошипата ветрушка. Най-мъчно ми е обаче за Бай Иван. Защото, макар да не е намерил място в Червената книга, той също е изчезващ вид. Нали се сещате – онзи Бай Иван, който  може да смени гумата на колата, докато с другата ръка оправя счупен транзистор. Същият, за който е немислим грях да извика майстор вкъщи, когато той може  всичко – от ВиК ремонти до смяна на теракотa. Онзи Бай Иван, който преди се срещаше у всяко второ семейство, а сега е по-голяма рядкост и от белоглавия орел.

Забрани си това
Кòлата е вредна, цигарите също. Оказа се, че и киселото мляко не е такава манна небесна, за каквато го мислехме доскоро. Има обаче много по-вредни неща от гореизброените, които е добре да избягваш, ако искаш да бъдеш не само по-здрав, но и по-щастлив. И така, сипи си една кола, запали си цигара и запомни:

  • Чистенето НЕ е основната функция на почивните дни. Нека това бъде твоята лична неделна мантра.
  • Служебната поща НЕ се проверява в извънработно време. Освен ако не чакаш уведомителен мейл за извънреден бонус към заплатата ти.
  • Престараването – новият смъртен грях. Добре де, може и да не е смъртен, но е грях – избягвай го както на работното си място, така и у дома.

Новогодишни обещания  for dummies
Календарната година е един най-обикновен проект. Проект, който започва с гръмки идеи и обещания в началото на януари, минава през етап „осмисляне“ някъде в началото на февруари и тотално бива отхвърлен след края на лятото, когато е очевидно, че няма никакъв шанс предварително начертаният план да бъде реализиран. Ясно е, че нито ще спестиш достатъчно пари за нова кола, нито  ще се сдобиеш с моделски мерки. Време е да се насочиш към по-изпълними обещания и ние сме насреща с няколко идеи.

  •  Ходи пеш
    Ако за съзнателните си 20/30/40 и т.н. години не си се научил да прекарваш вечерите си във фитнес залата, вероятността това да се случи сега е твърде малка. Вместо за мускулесто и стегнато тяло бори се за добра форма и тонус, които понякога са въпрос на една хубава разходка и малко свеж въздух.
  • Закусвай
    Не, кафето не се брои. Един банан и малко кисело мляко обаче ще свършат работа. Приготвянето на закуската не изисква нито време, нито особени кулинарни умения, просто трябва да си изградиш навик.
  •  Преглеждай се
    Ако имаш кола, всяка година отделяш един ден, в който да й направиш годишен технически преглед. Брой ги два и използвай втория, за да направиш същото за себе си.
  • Откажи се от нета
    Добре де, може и да не се отказваш напълно, но поне сложи ясни граници, например: никакъв интернет след 22:00 часа. Това би било добро начало.

За майките и хората
В живота си човек се среща с най-различни хора. Едни харесва, други не чак толкова. Едни го харесват, други не чак толкова. Има такива, които минават транзит, и такива, които оставят трайна следа след себе си. Има и майки. Те не са като останалите хора. Защото останалите хора не могат да разберат, че си болен по телефона, преди още даже да си казал „ало“. Защото останалите хора не биха ти простили нервите, обидите, компромисите, забравените празници, безсънните нощи. Или най-малкото не биха те обичали заради тях.

Страшно. По-страшно. Брак
Според зависи кого питаш, бракът може да бъде отживелица или традиция, зла прокоба или магия. Сред мъжете обаче цари едно странно повсеместно усещане, че бракът е страшен. Той е инструментът, с който една жена да те  „излъже“, да те „хване“, да те „върже“ и дори да те „зароби“. Какво му е толкова страшното на брака и защо мъжете бягат от венчилото като от огън, докато жените ликуват и избират рокли за шаферките.

 

Коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *