PARTY PEOPLE: В GUATEMALA С ДАЦЕТО

Коледа по гватемалски, Нова година по тайландски

0 коментара Сподели:

Хора като Дацето Петкова наричаме граждани на света. През последните две години любопитството и я води в някои от най-екзотичните точки на земята в търсене на първичното и истинското удоволствие от живота. Хващаме я в 30-градусова Гватемала в предколедно настроение на път за Мексико Сити и Тайланд, където ще посрещне новата година. Кажи честно…

Разкажи ни как местните се подготвят за Коледа?
Още в началото на ноември на площад Испания във Флорес (малък островен град) бе докарана една 4–5-метрова коледна елха, която предизвика истински фурор, тъй като по тези географски ширини това се случва изключително рядко.

За мен беше доста странно усещане, защото беше адска жега – над 30 градуса, а и Дядо Коледа беше със слънчеви очила. Спомням си и миналата година, когато бях на остров Ко Пи Пи, Тайланд, когато местните пък правеха „снежния човек“ от пясък на плажа. Ха-ха.

Какво се случва в навече­рието на празниците?
Посрещането на празниците тук е свързано с различни религиозни церемонии, повлияни най-вече от майската и испанската култура. В началото на декември на големия площад на градчето започват да изграждат голяма фигура от всякакви непотребни вещи и навръх Нова година я възпламеняват и това наричат „изгаряне на дявола“. Вярванията са, че така се изпраща лошото и се пуска доброто да влезе в предстоящата година. Иначе младите се забавляват като навсякъде – танци, алкохол и фойерверки.   

Тази Нова година пак ще си в Тайланд. Как празнуват те?
Посрещането на 2015-а беше едно от най-грандиозните партита, на които съм била. На плажа имаше над 20 000 човека.

Всички бяха супер цветни, с нарисувани лица, танцуваха и се радваха на така наречената Full Moon.

Сега ще съм на Simiram festival на остров Ко Панган. Отново се очертава плажно парти.

По нашенско или по тамошно време вдигаш наздравица?
Определено уважавам с тост и двата часови пояса. Обикновено се чувам с приятели и роднини и така дублирам празника и питие­тата. Ха-ха.

Коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *