7 причини да си вземеш куче

Или как светът се променя, когато жена ти и дъщеря ти те изненадат с нов член на семейството

0 коментара Сподели:

Една най-обикновена сутрин, докато ме изпращаше за работа, моята половинка ми показа на телефона си снимка на току-що родени кученца. "Не са ли ужасно сладки?!", ентусиазирано попита тя. "Чудесни са“, съгласих се равнодушно, докато доскубвах със самобръсначката остатъците от наболата си брада. "Лабрадорчета! Петя, моята бивша съученичка, им търси дом.", услужливо ми поясни тя. "Браво на нея", обобщих сънено. И потеглих към работа със съзнанието, че съм станал свидетел на безобиден изблик на чувства към сладката част от животинското царство и с това случаят е приключен.

Събитията обаче се развиха по-бързо и в по-различна посока отколкото очаквах. В обедната почивка получих на телефона си снимка на дъщеря ми, която ухилена прегръщаше едно от въпросните кученца. А същата вечер, когато се прибрах вкъщи, моите момичета вече ме чакаха готови да проведат Разговорът. Изправен пред заплахата внезапно да се сдобием с домашен любимец и загрижен, че в техните разсъждения относно кучетата, игрите и живота като цяло липсваше гласът на здравия разум, реших, че е моментът да кажа тежката си дума.

Ето така на следващия ден се сдобихме с кученце.

И докато остава непроменено убеждението ми, че кучетата са тромави, склонни към емоционална зависимост от стопаните си и общо взето са прототип на по-съвършения домашен любимец – котките, все пак с времето отношението ми към новия член на нашето семейство започна плавно да се променя.

Така че запознайте се с моите 7 причини да си вземете куче:

РАЗХОДКИТЕ
Считано от мнозина и за основен минус – кучетата имат нужда да излизат навън най-малко два пъти дневно. Но от друга страна, дали бягате с тях в парка, или просто обикаляте квартала, вие неусетно прекарвате повече време на открито. По този начин ще откриете една дузина паркчета и градинки, за които не сте и подозирали, че съществуват. Какво по-освежаващо от малко чист въздух?

ЗАПОЗНАНСТВАТА
Оказва се, че да разполагаш с куче е чудесен начин да разчупиш леда. Започвайки с разплитане на каишките при среща с друго куче или обмяна на съвети как да запазите непокътнати тапетите и новите си мебели, ще се изненадате, особено ако сте интровертна личност като мен, колко скоро ще можете лесно да заговорите съвсем непознат човек само защото и двамата притежавате четириногия знак, причисляващ ви към една и съща тайна ложа (вече има и такова приложение, което събира кучета и техните стопани за разходка.)

Дори смея да вярвам, че в един-два случая, които ви моля да държите в дискретност от жена ми, спечелих одобрителни погледи и усмивки от непознати красавици (е, те основно гледаха кучето, но важен е замисълът).

Въобще кучето конкурира успешно дори другия велик инструмент за печелене на приятели и влияние над околните – малкото дете.

СЪБУЖДАНЕТО СУТРИН
Събуждате се трудно сутрин, а понякога дори не чувате алармата на телефона си? Не обичате да сънувате докрай или научавате за земетресенията от вестниците? Не се тревожете, с помощта на вашия нов другар, тези досадни и излишни минутки сън ще останат в миналото! Само който никога не е бил близан по ушите, докато спи, и на когото не са му тиквали влажен нос в лицето, ще се усъмни в ефикасността на този будилник. А по-напредналите модели разполагат и с функция за скимтене, тупане с ноктеста лапа по завивките или дори ведър лай.

ЧИСТОТАТА НА ДОМА
Наскоро жена ми гордо заяви: "Вкъщи никога не е било по-чисто." Това, което пропусна да спомене, е, че вкъщи никога досега не се е и цапало толкова често. Но този на пръв поглед странен парадокс работи. Преди си позволявахме да забравяме дребни предмети, козметика, прибори, украшения на по-малко от метър и половина над земята. Сега домът ни е изряден и чист по японски дзен образец. Ежедневното обиране на косми, а докато кученцето е малко – и други реквизити, накараха пода ни да светне като в бална зала.

И като допълнителен бонус за жена ми, вече никога не забравям недояден сандвича си на масата, така де, ако искам да го намеря отново.

ВЪЗПИТАНИЕТО
Навярно сте чували за онези училищни проекти, в които децата засяват семена и ги наблюдават как растат, за да натрупат в процеса знания за естеството на живота. Е, кучето е мобилният еквивалент на същия експеримент. Освен това, то е пръв помощник и в отговорната задача да възпиташ в децата си чувство за отговорност, подреденост и прочие добри навици. С негова помощ можеш да дадеш нагледни примери за послушание, пакостливост или наказание. Особено ефективно е, когато отправяш заръките си към всички едновременно, което създава чувство за съпричастност, например: „Ти – излез изпод леглото и ми върни пантофа, а ти, ако обичаш, спри да ми ръфаш панталона за Бога!“.

ДОБРАТА КОМПАНИЯ
"Говоря си сам, когато търся интелигентна компания" казваше Гандалф и кои сме ние, че да спорим с него. Е, сега може да продължите да го правите, без да изглеждате странно отстрани. Спокойно можете да изложите пред кучето си вашите вълнения и мисли, а то ще ви изслуша най-внимателно, без нито веднъж да ви прекъсне, нещо с което не могат да се похвалят повече от половината ви роднини. Въпреки, че вероятността накрая кучето да ви даде смислен съвет е много малка, самата възможност да дефинирате ясно даден проблем ви ще ви помогне да го решите наполовина.

НОВОТО ПРЕЖИВЯВАНЕ
И накрая нека споменем онова качество, което не може да се опише, но прави някого много специален или така наречения Х-фактор. Необяснимото усещане, че си преживял нещо ново, че си се докоснал до друго същество, че си общувал с него по начин отвъд думите, онова специфично чувство, което те кара да се чувстваш по-богат, без да си спечелил от тотото.

Защото в крайна сметка парите винаги свършват, техниката се разваля под влиянието на ретроградния Меркурий, и това, което остава, е топлият спомен от споделеното по пътя.

О, и като за финал една малка молба. Ако действително обмисляте да си вземете куче, не отхвърляйте възможността да разгледате най-близкия приют за домашни любимци. Там често можете да попаднете на прекрасни създания, които в замяна на шанса за нов живот, който ще им дадете, са готови да ви отвърнат с безпределна вярност и любов. И имайте предвид, че – както мярнах наскоро в някакъв цитат от Ейбрахъм Линкълн – „Уличните кучета са често по-умни и красиви от породистите.“

Виж още нещо за кучетата и хората.

Коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *