ИНТЕРНЕТ НЕЩА(СТИЯ)ТА

Смарт-оносните изобретения на XXI век

0 коментара Сподели:

Марксистите (а и не само те) представяли историческия напредък като права линия – човечеството несъмнено върви напред, отваря нови работни места и светът става все по-добър. И все пак спорно е дали можем да наречем напредък това, че половината планета е забила глава в смартфоните, докато другата половина умира от глад или жажда. Това, че ядреното делене може да захрани с енергия целия свят, а в същото време има толкова ядрени оръжия, колкото да се унищожи Земята хиляди пъти. Напредък ли е това, че не копаеш днес в градината, а ходиш избръснат на работа, с бюро и компютър, мълчаливо приемайки всички идиотски решения на шефа си, или е напредък, че децата могат да изброят повече видове таблети, отколкото диви животни. И не, не питам, само разсъждавам.

Откакто интернет стана достъпен за всеки, а използването му започна да изисква по-малко от 4 години обучение, хората започнаха да го внедряват във всевъзможни неща, които нарекоха смарт, а всичко общо получи името „Интернет на нещата”. Име, еднакво глупаво и на български, и на английски, а вероятно и на всички езици на планетата, така че да може лесно да се интегрира навсякъде. На пазара вече могат да се намерят всякакви неща, с какви ли не функции на основата на интернет връзката, но сега ще обърнем внимание на 3 от най-популярните.

Смарт кафе машина
Допреди няколко години ходехме по кафетата, за да ползваме безплатния им wi-fi, а днес интернет вече има и на домашната кафе машина, така че може да я контролираме чрез смартфона си. Единственото необходимо е надежден интернет у дома и специално приложение за телефона, което може да бъде изтеглено безплатно. Още по-скъпите машини пък имат и бази данни с рецепти за приготвяне на различни видове кафе, в зависимост от сорта, който е сложен в нея, и вкуса на потребителя.

Предимства: Приготвя точно такова кафе, каквото желаеш да пиеш. Може да я синхронизираш с алармата на телефона си и когато се събудиш (ако не даваш десетки пъти snooze), вече да те oчаква топло кафе.

Недостатъци: Колкото и практично да изглежда всичко, все пак трябва някой да зарежда  машината с кафе и вода и това сякаш обезсмисля нещата.

Освен това, ако по някаква причина изчезне връзката със сървъра, може да настъпи нов апокалиптичен ужас и милиони хора да останат без сутрешно кафе, а оттук революции, тероризъм, спящи хора в метрото…

Не е изключено и често да се получава ултра hi-tech картинката „Защо да докосвам кафе машината, когато мога да стоя пред нея и да я контролирам през приложението”.

Смарт хладилник

Прибираш се от парти в малките часове умрял от глад. Чудиш се дали имаш нещо за ядене вкъщи, или да минеш през Мимас, да вземеш някой джънк „да подкрепиш”. Отваряш едно приложение на телефона и веднага проверяваш какво имаш в хладилника си. Звучи малко нереално, но подобни „умни хладилници” стават все по-разпространени.

Предимства: Хладилникът разполага с голям touch screen екранна вратата, камера и сензори, в случай че винаги си имал онова невъобразимо желание да видиш какво има в хладилника, без да отваряш вратата. Естествено това не е всичко, смарт хладилникът може да показва календар, да слайдва снимки, да пуска музика и дори да си поръчваш продукти през него. Освен това къде по-яко е да си направиш селфи на хладилника или да постнеш във Фейсбук с какво е пълен, без да се налага да изброяваш на ръка всичко, както правят хората сега. Да, и такива хора има.

Недостатъци:

Ако вкараш в него пълнени чушки в кутия от сладолед или маргарин, може тотално да го объркаш и да ти извади неверен списък.

Недостатък е и това, че не можеш да си лепиш магнитчетата от Халкидики на него. Всъщност можеш, ама недей по дисплея. И все пак най-големият недостатък е, че ако прекъсне интернет връзката, докато се ъпдейтва софтуерът, ще ти трябва сервиз, за да го препрограмират.

Фурна за вграждане… в интернет
Сложил си да правиш мусака във фурната, ама по телевизията дават Гала, а пък рекламите скоро са минали и ти няма как точно сега да ходиш до кухнята, защото Гала, човек…

Вече има решение, отваряш приложението на телефона и получаваш информация точно на какъв етап е мусаката.

Ако пък е дошло времето да изсипеш заливката, може да нагласиш фурната „да забави” леко нещата, докато започнат рекламите. И не само това, фурната ти може да изтегли рецепти от интернет, така че, когато през целия ти съзнателен живот майка ти е готвила и нямаш ни най-малка идея на колко градуса и колко време се пече нещо, фурната ще знае вместо теб.

Предимства: Няма опасност да прегориш храната, освен ако наистина не искаш да я ядеш така. Месото винаги ще е изпечено точно както го искаш и не е нужно постоянно да го бодваш с вилица, за да видиш как е отвътре и накрая да изкарваш надупчено като лейка пиле. Десетките сензори и топлинни датчици ще правят това вместо теб и ще ти изпращат известия на телефона.

Недостатъци: Фурната е много скъпа и освен това на този етап едва ли в базата с данни има рецепти с традиционни за българската кухня ястия като мусаката, която дадох за пример. Сериозен недостатък е и това, че е скъпа. Освен това цялата е в бутони, регулатори и дисплеи, все едно ще подкарваш совалка, а няма да печеш някакви картофи. Накрая само да спомена, че е и ебаси скъпата.

Макар и да живеем в 21 век и да разполагаме с какви ли не технологични джаджи, не трябва да забравяме, че все пак имаме някакви корени, че сме човешки същества и като такива сме един сложен комплекс от качества, по-сложен и от номерацията на панелките в Люлин. Дали сутиените с биометрични сензори, бутилката за вода с wi-fi, която може да проверяваш колко е пълна през телефона си, и десетките други „свързани” неща, ще опростят живота ни, или напротив – ще го направят по-сложен, предстои да разберем в съвсем близко бъдеще. Както и да се развият нещата, важното е да се адаптираме колкото може по-бързо, за да не позволим технологичната линия на развитие да изпревари в пъти интелектуалната.

Още не са измислили как да отслабнеш само с уайфай, но ето ти няколко приложения, за които може и да ти е полезен.

Коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *