ОДА ЗА МЪРЗЕЛА

Геният и мързелът вървят ръка за ръка

0 коментара Сподели:

Наскоро, докато лениво скролвах из нета, вместо да вършея с прахосмукачката, се натъкнах на интересна новина. Толкова интересна, че опитът ми да отложа досадното домашно задължение с още половин час, без да иска ми донесе просветление.

В GitHub, популярна онлайн платформа за обмяна на софтуер между програмисти, беше публикуван любопитен проект – триумф на човешката изобретателност, породена от мързел. Нихад Аббасов, програмист по професия, случайно открил и публикувал скриптове, с които негов колега е автоматизирал по-голямата част от ежедневието си.

По този начин компютърът на неизвестния IT спец може сам да отговаря на съобщенията на жена му, а кафе машината в офиса да приготвя кафето му точно както го обича, без да се наложи да си помръдне пръста.

Геният е предвидил и специални алгоритми, които вършат работата му в офиса, без изобщо да участва в нея. В общи линии нашият герой е създал автоматична програма за всяка дейност, която му отнема повече от 90 секунди. Освен че е успял да предизвика мимолетното възхищение на целия свят, този пич е постигнал най-сладкото нещо. Направил е живота си приятен, удобен и лишен от стрес. Замисли се чие ежедневие би предпочел – неговото или на „по-работливите” му колеги.

А в училище ни учеха, че мързелът е порок и грози човека. Не, всъщност мързелът може да бъде най-добрата мотивация и истински катализатор на прогреса ти. Всички постижения в областта на технологиите са провокирани от мързел. Е, понякога се намесват и кариеризмът и алчността, но този факт не променя основата.

Вероятно твоето постижение се простира до това да залепиш счупената дръжка на любимата си чаша с дъвка, вместо да ходиш да купуваш секундно лепило или нова чаша. Спокойно, и това е добро начало.

Бил Гейтс казва, че наема мързеливи служители за най-сложните дейности в Майкрософт, защото смята, че мързеливите хора винаги успяват да намерят лесен начин да свършат дадено нещо.

Това, че работиш по-малко, не означава, че трудът ти е по-малко ефективен. Напротив, често от желание да не спираме да се трудим като пчелички започваме да изпадаме в ненужни детайли и омазваме с излишни точки и запетаи красивата и чиста картина, която само спокойното ни съзнание може да сътвори.

Мързеливите шефове са най-добрите, разбира се. Те се фокусират върху най-важното и не влачат подчинените си по безсмислени офисни срещи. Вместо това предпочитат да раздават точни и ясни насоки, за да могат след това да се отдадат на приятен двучасов обяд и онлайн игра на табла. Мързеливите служители пък са целенасочени и с лекота отсяват кое е наистина важно и кое не. Все пак, когато отлагаш важен проект до последния възможен момент и крайният срок започне да те пощипва по мързеливия задник, бързо-бързо се научаваш да отсяваш плявата и да се концентрираш.

Затова уважавай и опазвай мързеливите хора около теб като национално богатство. Те запазват кръвното ти налягане в норма и не те карат да се щураш насам-натам с бързо темпо. Поучи се от тях и мързелувай умно. Изпращай по-малко имейли, но нека да са внимателно премислени. Използвай по-малко действия и думи, но нека да са правилните.

Както е казал Лао Дзъ, „Практикувай неправенето и всичко ще си дойде на мястото”. Бъди мързелив и успешен днес!

Възхвалата на мързела продължава с "Ако те болеше, колкото те мързи". Хвърли един прочит. Ако не те мързи, разбира се.

Коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *