Цветен, евтин и боклучав – Берлин през 80-те

Едно диво, но креативно десетилетие, започващо с пънк и завършващо с парад на любовта

0 коментара Сподели:

Берлин може да бъде разглеждан и се дели на два периода – преди и след 80-те. С новата история на града всеки може да се запознае, но за всички нас, родени малко преди или малко след падането на стената, историята на града, преди желязната завеса да падне, винаги е била екзотично понятие.

Малко повече яснота за вайба на града тогава ни носи документалната лента B-Movie: Lust & Sound in West-Berlin (1979–1989). Филмът разглежда Берлин като сборен пункт на специален вид суб и поп култура, привличайки креативни дилетанти и световноизвестни знаменитости. Преди 89-а артисти и комунисти, незаконно пребиваващи и хедонисти от всякакъв тип се наслаждават на необикновения начин на живот в германската столица. И не става дума за дългосрочен търговски успех, а за това да живееш за мига – тук и сега.

С голямо количество неизлъчван телевизионен и филмов материал, снимки и оригинални интервюта B-Movie разказва историята за живота в разделения град, културна зона, в която всеки е способен на всичко и всичко изглежда възможно на място, което не съществува никъде другаде в Европа. Забързан колаж от истории от едно диво, но креативно десетилетие, започващ с пънк и завършващ с парад на любовта – всичко в един град, в който дните са кратки, а нощите – безкрайни.

Време, в което Берлин е като b-movie: цветен, евтин и боклучав, заплашен и обединен, притеснен и амбициозен, ходещ по клубове и вземащ кокаин, надрусан и зависим, пиян, дрогиран и – просто много специален.


Това е документален филм за музика, изкуство и хаос в дивия Западен Берлин през 80-те. Лентата е част от Документалния конкурс на София Филм Фест и можете да я видите на 13 март във Френски институт – кино „Славейков” от 20:00 часа и на 25 март в Културен институт G8 от 19:45 часа.

Запознай се с Християна, нашия Gо Agent в Берлин

Коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *