10 ТАНЦА, КОИТО МОЖЕШ ДА ТАНЦУВАШ В СОФИЯ, И КЪДЕ МОЖЕШ ДА СЕ НАУЧИШ

Let’s dance instead

0 коментара Сподели:

Предстоящите летни нощи може и да изискват малко предварителна подготовка на дансинга. За да не сте wall flower, а смело да се гмурнете в бурните танци, може да започнете да заучавате стъпки от сега. На какви танци може да се научите в София и къде – подбрахме тук:

СУИНГ
Суинг танците се зараждат по време на ерата на суинга през 30-те и 40-те години на миналия век. Към тях се отнасят линди хоп, буги вуги, чарлстон, шаг, балбоа и блус, като повечето от тях имат своите предшественици в африканските народни танци, но някои от тях са видоизменени салонни танци, преди танцувани в бални зали.
Суинг танците са за любителите на бързия ритъм, а в София суинг движение се заражда през 2008 година с поредица от тематични партита. Към момента почти всяка вечер може да откриете място, където да потанцувате суинг, а ако се притеснявате да не се изложите, може да потренирате преди това в някоя от следните школи: Fresh Swing Dance, Swinging monkeys, Dance station, SuperformaDerida Dance Centre, Fusion studio, Lindyhop.bg, VSdance.

ТАНГО
Тангото се появява около средата на XIX век в Аржентина и Уругвай, като възниква като танц за ниските социални слоеве в големите градове, но постепенно чувствеността и красотата на танца започват да привличат все повече почитатели и сред по висшите кръгове. В началото на XX век танцът набира популярност и в Европа, особено в Париж. Подобно на суинга, тангото е изключително социален танц, с който е свързан цял етикет на поведение.
Няколко школи в София предлагат танго уроци и практики, а така наречените милонги (танго вечери) също можете да посетите почти всяка вечер. Как да танцувате танго можете да научите от: Laokoon Tango, Tango Porta, Tanguerin, Tango and Pepper и Ел Гиро Танго Прожект.

НАРОДНИ ТАНЦИ
Българските народни танци се делят спрямо фолклорните области, където са възникнали – северняшка, добруджанска, тракийска, шопска, пиринска и родопска. Богатството и разнообразието на българските танци можете да опознаете в някоя от следните школи: Чановете, Суперформа, Гайтани, Фолклорика, Актив Спорт, Dance station, От извора, SunDance, Жар птица и Гераци. А ако си мислите, че ще практикувате наученото само по сватби и на Нова година, грешите – вече от няколко години в подлеза под Моста на влюбените се помещава първата дискотека за народни танци – Хоротека.

АФРИКАНСКИ ТАНЦИ
Африканските танци са силно свързани с африканската музика и култивирането на ритъма банту в географските региони на юг от пустинята Сахара. Африканските танци имат силно социална функция и помагат на хората да изразят себе си чрез тях, да проявят отношението си към един или друг аспект от живота си и да почетат важни за тях събития, като раждане на дете, сватба или погребение. Огромното разнообразие на етноси в Африка води и до голямо разнообразие както в традициите и ритуалите, така и в танците.
Духа на черния континент можете да усетите и в София в някоя от танцовите школи, където се практикуват африкански танци: Derida Dance Station, Танцов център The Dance и Salsaxpression.

САЛСА
Салсата е съчетание от традиционни африкански, кубински и други латиноамерикански ритми, които достигат до Ню Йорк заедно с миграционните вълни в периода между 1940 и 1970 г. Основоположник на салсата е кубинската музика сон, но танцът и музиката черпят също елементи от  мамбо, ча-ча-ча, гуарача, чангуи, лукуми, пало монте, румба, ямбу, абакуа и  компарса.
Ако кръвта ви кипи и искате да се впуснете в страстния ритъм на салсата, в София има не едно и две места, където можете да го направите: Академия Тропикана, Salsa La vista, Fusion Studio, Pambos, Salsa Diva, Salsa Fans, Palante, Salsa Ritmo, Latin Force, Street Salseros  и  Dance Station.

БРЕЙК
Първото име на брейк танца е Rockin'. Rockin' представлявал въображаема схватка между двама представители на различни банди, в която определени правила като ненарушаване на ритъма и недокосване на противника определяли победителя. По време на танцуването участниците симулирали  стрелба, удари с ножове, с ръце, лакти, колена, хвърляне на бомби  и каквото още им хрумне с цел изморяване на противника и понижаване на концентрацията му. Към оригиналния Rockin' се присъединяват и стиловете Locking и Poppin, като трите танца оформят това, което днес означаваме като брейк денс.
В София тренировки по брейк денс можете да откриете в: МонтфизДенс-палас, Electric Force Breakin’ School, VS Dance.

БАЛЕТ
Балетното изкуство възниква през Ренесанса в Италия, а после се развива в сегашната му форма във Франция и Русия. Всички термини, свързани с балета, са френски, като самото име идва от ballo – танц. Разграничават се четири основни направления – романтичен балет, развил се в епохата на романтизма, класически и неокласически балет и съвременен балет, от който се развива съвременният танц.
За почитателите на класиката в танца балет се изучава в Derida Dance, Vaya Dance, Fines, Veronique, Elias.

СЪВРЕМЕНЕН ТАНЦ
Съвременният танц (contemporary dance) се появява в началото на ХХ век и представлява реакция срещу нормите на класическия балет. Първите, които развиват този стил, са Айседора Дънкан и Марта Греъм, като стремежът е към повече естественост на движението  и гъвкавост. В България съвременният танц се развива сравнително отскоро, но за това пък вече може да го видите на много от театралните сцени.
Ако търсите свободата в танца, може да опитате тренировките тук: Derida dance center, където можете да видите съвременния танц и на сцена, Монтфиз, Vaya dance center.

LADY STYLE
Lady style включва елементи от различни други стилове, но  съобразени с нежния пол. Движенията в танците развиват грация, гъвкавост и ритмичност и са особено подходящи за практикуване извън залата.
Lady style можете да откриете в: Денс-палас и Монтфиз.

СПОРТНИ ТАНЦИ
Спортни танци са общо десет, разделени в две категории – латиноамерикански: самба, ча-ча-ча, румба, пасо добле и джайв, и стандартни: английски валс, танго, виенски валс, слоу фокстрот и куик степ. Спортните танци са известни с бляскави и украсени костюми и по същество са състезателни.
Започи с първите стъпки в: Дива денс , Брилиант, Амаранд – М, Дъга.

Виж още 6 вида йога и къде в София можеш да ги практикуваш.

Сподели:
Коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *