#GOMUSIC: НОВАТА БЪЛГАРСКА МУЗИКА ОТВРЪЩА НА УДАРА

Jin Monic, Dead Man’s Hat, ex. Raja & The Band и Никеца

0 коментара Сподели:

Здрасти, това е рубриката Go Music. Тя започна в края на септември с идеята да те откъсне от ежедневието на повечето форматирани форматни медии, предлагайки  нова музика, без да ни/ти пука много-много за стилове и ограничения. Концепция, директно открадната от смартфоните, табовете и платформите.


Кажи ни каква нова музика би предложил, на коя банда или артист си на repeat тези дни? Моля без лайкове, едно име и едно заглавие на песен стигат. Благодарим ти 🙂

Този вторник, мисля, че от средата на декември не се е случвало, и трите предложения в Go Music са български. Изобщо не харесвам онзи тип дефиниции: “Яко е… за българско!” Цъ, дами и господа, представяме три отлични песни. Лични и емоционални, какъвто се надявам поне малко да си и ти.

JIN MONIC – ‘PYRAMID’

„Мониците“, които къде на шега, къде напълно сериозно продължават да действат, без много много да го мислят.  Да, за някого може би това звучи корпоративно и лишено от арт, може би не е много рокендрол… Но с втория си сингъл Ивайло, Николай, Боян, Джокича и Жоро ни накараха да си сипем едно голямо, да си купим една хубава пура и се замислим. За морето през зимата, за промените в климата, за дозата полезна тъга и за нас самите.

‘Pyramid’ буквално те хваща за гърлото, без да ти пука как ще изглеждаш в очите на околните, ако се просълзиш или се разцивриш зверски.

Като след дълбок филм например. Да, дълбок, това е май-точната дума за звука на Jin Monic. Ако досега знаехме за удивителните качества на Ивайло Василев като композитор, текстописец и китарист, то вече сме сигурни и за вокалното му въздействие. Разбира се, Николай Иванов – фронтменът на бандата, прави припева още по-директен и влудяващо болезнен със своите музикантски бекинги. Да си призная, от Depeche Mode насам и съчетанието Мартин Гоор – водещи вокали, и Дейв Геън – подпомагащи, не съм бил толкова разтърсен.  

В ‘Pyramid’ виждаме лицата на музикантите – без грим, без поза, без белене на орехи, без цветови корекции, но с погледи и свобода. Поздравления за екипа начело с режисьора и продуцент Симеон Стоилов и емоционалния Добрин Кашавелов – оператор и човек. Шапки долу и за Мартин Стоянов – Мартист, саунд дизайнера на Homeovox Music. Именно под шапката на този инди-лейбъл, на 9 април Jin Monic ще представят пред света дебютния си дългосвирещ албум. Опашките пред Mixtape 5 вече се завиват… и има защо, нали? 🙂

 

DEAD MAN’S HAT – ‘AFTER MIDNIGHT’

Dead Man’s Hat – новото име на Raja & The Band. Мощен дебют, и то с толкова нежна композиция. Малко артисти по света могат да се похвалят с това. Знаеш ли какво значи Raja от арабски… Надежда.

След като отделиш минимум 3 минути и 51 секунди от лудия си делник на ‘After Midnight’, може би и в теб ще се породят чувства на смиреност, доброта и надежда.

Ража, с мрачния си тембър и звънливата си кухарка, но и с нежните акорди на Илияна Георгиева – чело, ни води за ръка към тишината, соц. бунгалата и природата. Разбира се, с нас са и винаги отдаденият на детайла Мартин Илиев – режисьор, операторът Александър Станишев и откритието поне за мен – актрисата Глория Петкова.

След полунощ се оставете на… Ража и нейната шапка на мъртвец…
 

 

NIKECA – „МИРНА“

Ако меланхолията ти е дошла в повечко, за това си имаме Mr. Nikeca!

Мегачовек, мегаенергия – искрен, непринуден, очевидно нормален, потайно луд и свободолюбив до ъгълчетата на пиперливата си уста.

И изведнъъъж… първи видео сингъл на Никеца – заглавие „Мирна“?!?!?!?!  (Да не говорим, че вече има залози, от които Никеца откровено печели – „Мирна или Мирно пееш на припева, бе копеле?“)

Радиофонично, маршово, откачено и като аудио, и като картинка. Видеото е режисирано от не по-нормалния Димо Стоянов – PIF, оператор – Стефан Куцаров, и монтажът е дело на Николай Мутафчиев.

Поздравления за Никеца, Моци, Гальо и цялата шайка! МИРРРРНО!!!

ВИЖ НОВИТЕ ЗАГЛАВИЯ ОТ МИНАЛАТА СЕДМИЦА

Коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *