10 неща, за които майка ти не беше права

Не всички съвети, които ни даваха като малки, се оказаха добри

0 коментара Сподели:

Светът, в който растяхме, няма нищо общо със света в момента. Затова и голяма част от концепциите за живота, които се опитаха да ни предадат нашите родители, в момента са тотално неприложими, даже откровено грешни. Ясно е, че намеренията им бяха добри, но както гласи поговорката, „Пътят към ада е покрит с добри намерения“. Съветите на майките ни бяха строго индивидуални, но някои от тях важат за цялото тяхно поколение. Ето най-грешните:

СПЕЦИАЛНОСТИТЕ В УНИВЕРСИТЕТА

Винаги има някоя „модерна“ специалност, към която в определен период всички родители насочват децата си. Вместо да ги оставят да следват вътрешния си глас и да учат творчески профили или странни и неразбираеми за тях неща като Екология например,

майките предпочитат да заложат на сигурно

с безумия като Международни икономически отношения и ПР. Гениално – успех в намирането на работа, като завършиш.

МОДАТА

Повечето майки имат строго отношение към дрехите на децата си. Ако са консервативни, искат спретнати роботчета, ако са алтернативни, искат да ги издокарат в нещо, което последно е било модерно преди сто години. При всички случаи,

каквото и да са казали майките за модата, обикновено се е оказало грешно.

Истината е, че в тези години от живота си носим дрехи като стейтмънт, един вид символ на племенна принадлежност. Грозното е красиво и обратно.

ПРИЯТЕЛИТЕ ТИ В УЧИЛИЩЕ

Интересен феномен: приятелите ти, срещу които майка ти най-много се е бунтувала, обикновено

в далеч план се оказват най-важните влияния в живота ти.

Не всички, разбира се – някои са ужасни човешки същества, но урокът да се пазиш от тях трябва да си го научиш сам. Родителите ти са първият авторитет в живота, който трябва да преодолееш – за добро или за лошо.

МУЗИКАТА

Всяко поколение не разбира до ниво на отричане музиката на следващото. Без значение дали като млада майка ти е слушала Джъстин Тимбърлейк и затова мрази Джъстин Бийбър, или е фенка на Wu-Tang Clan и тотално не разбира A$AP Mob, пропастта между поколенията винаги е там. Никой не слуша същата музика като родителите си, някак не е редно. Даже ако по случайност откриеш, че имате точка на пресичане във вкусовете, това се превръща в много тайно, леко срамно удоволствие.

ГЛЕДАНЕТО НА ТЕЛЕВИЗИЯ

Всички възрастни ни повтаряха да не гледаме телевизия, а вместо това да си учим уроците. Оказа се, че разцъквайки каналите, всеки от нашето поколение откри какво точно иска да прави с живота си и задълба яко в него. Просто няма как хора, израснали с един канал, при това ужасно скучен, да разберат, че телевизорът, а не книгите са вече прозореца към света.

ВИСЕНЕТО НА КОМПЮТЪРА

Всички сме слушали как трябва да си играем пред блока на фунийки, вместо да висим на компютъра.

Как точно да си адекватен на поколението си, ако не си в час с нещата, които се случват на момента.

Сега вече новото нещо е мрънкането срещу забития в телефона нос. Това е все едно рибите да викат първите земноводни обратно във водата. Еволюцията не чака никого.

ГАДЖЕТАТА ТИ

Ако оставиш майка ти да одобрява гаджетата ти, неминуемо ще се озовеш в индийска сапунка. Битката с мнението на родителите ти е вечна и си заслужава – това те формира като личност. Майка ти не може да разбере защо точно някой човек е толкова привлекателен в твоята вселена, така че е излишно да се опитваш да ѝ обясниш. Естествено, не е лошо да я чуеш какво точно казва, поне веднъж. Ако са глупости, след това просто я игнорирай като спам.

РАБОТАТА

Всеки човек трябва да намери собствения си път в живота.

Хората, които дават генерални съвети, общо взето, ти казват какво те биха направили на твое място, без да са ти и без да са на твое място.

Тук-там можеш да чуеш някой полезен трик, но повечето пъти са разсъждения стил „държавната работа е най-сигурната“. Ние сме поколението на свободните професии – нашите специалности даже не са съществували по времето на майките ни.

ИЗВЪНКЛАСНИТЕ ЗАНИМАНИЯ

Повечето хора от нашето поколение живеят двоен живот – от една страна, имат тъпа работа, която им плаща наема. От друга, някое истинско занимание, което храни душата и дава смисъл на живота. Всички мечтаем един ден хобито ни да стане професия, повечето имаме шанса това да се случи. Забавната част е, че именно това най-важно за психическото ни оцеляване занимание навремето е било нещото,

което майка ни е описвала като губене на време или безперспективно хоби.

БЪДЕЩЕТО КАТО ЦЯЛО

Някога нещата са били прости: „учи, мама, да не работиш“, „най-важно е да имаш собствен апартамент“, „купи си кола“, „влагай в банката“ и още сто подобни безумни слогана. В съвременния свят можеш да живееш по-добре под наем, отколкото с 20-годишен заем към банката на гърба си. Също така колата е необходимост само ако си куриер или дилър, всички други професии могат да подредят живота си и без нея. Колкото до образованието – ако ще губиш пет години от живота си, за да получиш диплома по МИО, по-добре стани стажант в някоя фирма. На 26 вече ще си шефче и ще водиш интервютата за работа на тези, които току-що са завършили специалността.

5 неща, с които ще изглеждаш куул през пролетта

Когато нервната ти криза има паническа атака

Какво се случва в града?! Последвай Instagram профила ни и разбери пръв

Коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *