Изгубени в Истанбул

Защото това е правилното място, където да се изгубиш

0 коментара Сподели:

Има градове, в които всичко ти е ясно, дори да не си ходил там. Улиците са прави, табелите са на английски, подредено е и няма значение дали ти искаш – никой няма да ти позволи да се объркаш. Истанбул обаче е друга история (и то доста дълга). Това е един от най-лесните градове, ако искаш да се изгубиш. Ние обаче все пак ще ти кажем къде да отидеш, ако искаш да се намериш. 

Не Капалъ чарши, а Египетският пазар

Капалъ чарши е емблематично място за Истанбул и поради тази причина повечето хора ходят там. По-малкият негов вариант обаче е Египетският пазар. Там отново е пренаселено, но със сигурност се диша една идея по-добре. Ароматни подправки и локуми навсякъде – това е духът на Ориента и типичния за него алъш-вериш. Всеки търговец ще ти казва, че неговото е най-добро, ще ти предлага безплатни лакомства (и няма причина да ги откажеш) и може като малко дете да си взимаш това и онова от сергиите. Сирена, фурми, пишманиета – от всичко по малко не е чак толкова голям грях. А и никой няма да те спре – все пак си в Истанбул, тези неща са си напълно нормални там. 

Домът на уличната храна

По улиците на Истанбул трудно ще намериш типичен ресторант. Тяхната концепция за заведение е по-скоро като нашата за тези от вида бира-скара. Затова тези места спадат към тяхната улична кухня. Супи на крак, хляб навсякъде, вълшебен хумус и всичко, за което можеш да се сетиш – имаш го в Истанбул. И докато мечтата на почти всеки човек е да опита дюнер в Турция, ние ти препоръчваме да опиташ от рибата им, тъй като тя навсякъде е прясна. По пристанището на Босфора се предлагат и сандвичи със скумрия и това определено не прилича на нищо, което вече си опитвал. Ще забележиш, че всичко около теб е хаос и най-вероятно около два пъти ще забравят поръчката ти, но бързо ще свикнеш.

Истанбул е пълна каша, но си струва да се опита. 

Акули, Венеция и пеещи фонтани… в моловете?

Моловете им са много по-добри от моловете ни. Не заради магазините – в тях се пласира предимно стока от родно производство, плюс всички останали марки, които си гледаме и у нас. Друга е причината. Освен че търговските центрове в Истанбул са над 90, във всеки един от тях има определен атракцион. Най-интересният от тях е един от най-големите аквариуми в Европа. Какво му е интересното на този аквариум ли? Докато минаваш в един от тунелите му, ще видиш как над теб минава акула… и после още една. И така ще си плуват съвсем спокойно и дори ще можеш да ги пипнеш през стъклото. В друг мол пък ще имаш възможност съвсем спокойно да си плаваш в гондола по канал, все едно си във Венеция, докато се движиш покрай магазините. В трети ще можеш да вечеряш, докато се наслаждаваш на величествено водно шоу с пироефекти от пеещи фонтани. Съседите ни отдавна знаят, че търговските центрове не са това, което бяха. Затова ги превръщат в перфектна алтернатива за посещение на туристите. 

Там, където трафикът е зловещ

Да, в Истанбул всеки бърза занякъде, но това не означава, че нещата се случват бързо.

Заради това искаме да те подготвим за най-огромния трафик, който някога си виждал.

Ако си си мислил, че е невъзможно три коли да се пробват да влязат в една лента – лъжеш се. А ако си вярвал, че мигачите или изобщо правилата за движение са нещо важно – отново живееш в лъжа. Затова ти препоръчваме, ако за първи път отиваш в този гигантски град, по-добре се придвижвай с градския транспорт. Да, пак има шанс да се изгубиш, но със сигурност ще си спестиш много повече нерви. За български шофьор това да кара в Истанбул е тест не само за умения, но и за психическа издръжливост и не вярваме, че всеки би се справил. 

Българската следа 

Истанбул е център, в който се преплитат много култури. В тях попадаме и ние. Желязната перла на града, както наричат българската църква „Св. Стефан“, е нашата родна стряха в мегаполиса. Дори да не си религиозен, красотата на храма ще те впечатли. Отвън е разкошен – сиво-бяла внушителна по големина сграда, а в двора е пълно с дръвчета с нарове. Светлината влиза през цветните стъкла толкова впечатляващо, че усещаш как спокойствието се настанява в душата ти. Освен църквата обаче в Истанбул много често ще чуеш да ти отговарят на български. Търговците са подготвени перфектно с най-важните думи, които им трябват, за да те омаят, а това да те познаят в друга държава винаги гали по един много специфичен начин. Затова не му мисли – в Истанбул няма как да не се почувстваш вкъщи. Все пак някога е бил и наш дом.

Когато казваме, че няма как да не се изгубиш в Истанбул, не говорим само за физическото състояние. Душите ни се губят в този град – култури, емоции, вкусове и аромати – чак сега разбираш, че никога не си знаел къде точно си. В края на приключението си в Истанбул обаче със сигурност разбираш, защото откриваш, че си намерил себе си. 

Къде се преплитат историята и изкуството в Берлин?

Как можеш да спасиш Земята? 

За да разбираш първи за всичко в града, последвай ни в Instagram

Коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *