НЕ ОПИТВАЙ ТОВА ВКЪЩИ, АКО ЗАЛОГЪТ НЕ Е „ОСКАР“

Трансформации като на кино

0 коментара Сподели:

Дори и да не си най-големия фен на седмото изкуство, няма как да си останал сляп за факта, че има едни хора, които не просто се превъплъщават в героите си. Някои актьори взимат своите предстоящи сценични изяви толкова насериозно, че на фона на техните трансформации напълняването на Люси Иларионов изглежда като зле скалъпена оптическа илюзия.

Благодарение на тях впечатлителният киноман не само има удоволствието да се наслади на един пълнокръвен (или пък слаботелесен) образ на големия екран, но и да се убеди в какви широки граници може да варира човешкото тяло, стига да е подплатено с необходимия бюджет за персонални треньори, диетолози и не на последно място… специални ефекти. Но нека за момент се абстрахираме от реалността, за да се насладим на едни от най-зашеметяващите метаморфози, които Холивуд някога е излъчвал.

Крисчън Бейл („Машинистът“, „Батман в началото“, „Боецът“, „Царството на огъня“, „Американска схема“ и още, и още…)

Бейл несъмнено е властелинът на трансформациите. Този човек е променял физиката си толкова много пъти и по толкова диаметрално противоположни начини, че никой не знае дали просто не си пази няколко клонинга с различни габарити в гаража и не ги измъква оттам при необходимост.

За „Машинистът“, в който ставаме свидетели на може би едно от най-главоломните отслабвания за роля въобще, 180-сантиметровият мъж сваля близо 30 килограма, за да се превърне в 55-килограмов чироз. Говори се, че това е постигнато чрез стриктен режим от черно кафе, ябълка и консерва риба тон… дневно.

След това го очаква стремително изкачване нагоре, което продължава привидно дългите, но всъщност пределно кратки 5 месеца. За това време Бейл успява да натрупа почти 50 килограма, повечето от които под формата на мускулна маса, с която достойно изпълва бронирания прилепски костюм.

В по-актуална негова роля, в „Боецът“, гледаме актьора след загуба на близо 1/3 от общото му телесно тегло. „Американската схема“ пък изисква от него да „лепне“ само 20 килограма, но за сметка на това изразяващи се в пищно шкембе.

Може би сте чували, че Крисчън Бейл не е от най-приветливите хора на тази планета. Сега вероятно поне отчасти знаете защо е така.

Джаред Лето („Глава 27“, „Клубът на купувачите от Далас“)

Макар и не толкова убедително променлив, колкото Бейл, Лето също знае 2 и 200 – както в едната, така и в другата посока. За да изиграе убиеца на Джон Ленън (Марк Дейвид Чапман), той качва 30 килограма и така ни запознава с една почти сферична своя версия. На този фон почти не си заслужава да говорим за 13-те килограма, които сваля, за да бъде по-убедителен като болен от СПИН в „Клубът на купувачите от Далас“.   

Шарлиз Терон („Чудовище“)

Няма какво да се лъжем, жената си изглежда съвсем нормално във филма, с малката особеност, че е натрупала близо 10 килограма, за да го постигне. Само. В. Холивуд.

Том Ханкс („Филаделфия“, „Корабокрушенецът“)

Ханкс печели „Оскар“ и губи 12 килограма заради ролята си във „Филаделфия“. Години по-късно той ще се завърне с двукратно по-голям рекорд, смъквайки 25 килограма за целите на Робинзоновата визия в „Корабокрушенецът“.

Рене Зелуегър („Дневникът на Бриджит Джоунс“, „Бриджит Джоунс: На ръба на разума“)

Малко пица тук и повечко понички там са били достатъчни на актрисата за положителен прираст от цели 13 килограма. Същата схема е била приложена и за продължението на филма, заснет 3 години по-късно, с тази разлика, че там вече не е толкова смешно.

50 Cent („Всичко се разпада“)

50 Cent разполага с една от най-внушителните физики на музикалната сцена и теглото му рядко слиза под 95 килограма, повечето от които са плочки, бицепси, трицепси, квадрицепси и други видове „цепси“. Нацепен е, така да се каже.

За ролята си на болен от рак футболист той преминава на течна диета и се движи почти непрекъснато. В крайна сметка стрелката на кантара започва да сочи 72 килограма или около 40 цента на цяло.

Матю Макконъхи („Клубът на купувачите от Далас“, „Злато“)

СПИН неслучайно си е заслужил славата на една от най-съсипващите болести и отражението му върху човешкото тяло не е нещо, което може да се постигне (само) със специални ефекти. За да бъде достоверен в облика на Рон Уудрууф в „Клубът на купувачите от Далас“, Матю временно се сбогува с поне 17 килограма от телесното си тегло.

Тази есен предстои да видим нова лента с негово участие – „Злато“. Все още не разполагаме с точни числа около влизането му в ролята за нея, обаче очевидното си е очевидно – престорено плешив, с фалшиви зъби и нос и със съвсем автентичен чичашки тумбак.

И ако трябва да приключим с нещо като поука, тя би гласяла клишираното „Не опитвай това вкъщи!“. Както където и да било другаде освен в Холивуд. Тези хора си изкарват хляба с това, че успяват да влязат във и излязат от определена форма за даден период от време.

Драстичните телесни трансформации са всичко друго, но не и полезни за здравето и ако не ти дават милиони долари или поне „Оскар“ в замяна, по-добре си стой така, добре си си.

Коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *