НЕЩАТА, КОИТО НЕ КАЗВАМЕ – VOL.2, MALE EDITION

10 клишета, които мъжете казват, и какво се крие зад тях

0 коментара Сподели:

Мъжете са свине. Те обичат да се почесват под панталона, докато зяпат телевизия с крака, качени на масата. Те обичат да подлагат на тест чернодробните си възможности и да изтрезняват минути преди много важната среща с родителите ви. Те обичат просто да си изключват телефона и  да не треперят над него в чудене дали ще им върнете „мисля за теб“. Вместо това си включват Ел Класико, а в полувремето бързат да отидат до магазина за още една бира, а не да ви се обадят. Те се страхуват да сменят памперси, да къпят или хранят бебето.

Но не се страхуват да скочат на някой гамен с баща като канара само защото идиотчето е взело играчката на малкото им момиченце. Те нямат на представа кога сте се целунали за първи път, нито дали правите годишнина на 21 или 23 март, но ще си спомнят името на онзи идиот, който ви е обидил на детската площадка преди 23 години и който е оставил дълбока травма във вас, защото до вас не е имало кой да ви защити.

Той не се просълзява от първата стъпка на детето ви, нито от първото му изакване в гърнето, но плаче като малко дете, ако се наложи да ви приемат в болницата.

Казват, че мъжете са свине. Но не е ли това едно от многото клишета, в които сами се оплитаме, търсейки лесен начин да си обясним живота около нас.

Също като нашите прадеди са си обяснявали бурите и градушките с гнева на боговете, а болестите с отворената Кутия на Пандора.

Както се казва в едно не толкова популярно предаване, попитахме 100 човеказа 10-те най-г0леми клишета, които използват мъжете, и ето какво излезе:

Ще изпия само една бира
Последния път, когато мъж ми каза това, го видях отново след три дни. Пиенето на бира с приятели е неразгадана мистерия също като Бермудския триъгълник. Понякога просто се изгубваш в него. И край. Никой не знае защо и как. Не можеш да пребориш свръхестественото. То е извън нашите сили. По-голямо е от нас.

Човек е безсилен срещу три неща в живота: смъртта, данъците и бирата с приятели.

Ще ти се обадя
Противно на очакванията, ще кажа, че в клишето „Ще ти се обадя“ или в другата му разновидност „Ще се чуем“ има доза истина. Най-вероятно мъжът, който ви е казал това, наистина ще ви се обади. Просто не се знае кога. И за какво. Може да е утре, но може и да е след три месеца с думите: „Нали се разбрахме да се чуем…“. Ако един мъж не иска да ви вижда повече, той просто… ами не би ви виждал повече. За мъжете няма смисъл в увъртането и тегленето на локуми. Такова е, каквото е. Може да ви е харесал. И ще ви се обади още утре. Може да ви иска само за секс. Тогава чакайте пиянско обаждане около 3 през нощта. По всяко време.

Страх ме е от обвързване
Ако някой ви каже, че го е страх от обвързването, но продължава да е с вас и видимо е влюбен във вас, то да знаете, че го е страх не от обвързването с вас, а от обвързването с вашия живот. С вашата работа, с вашите колеги, с вашите приятели, с вашето семейство. Когато просто си чуквате срещи за секс или кино и се виждате неангажиращо, той няма нужда да мисли за тях. Те са просто подробност, за която дори няма нужда да разпитва. Той  няма защо да пита как са родителите ти, дали имаш проблеми в работата, как е минал денят ти. Когато обаче сте наистина двойка, започват безкрайните разговори, срещи с роднини, запознанства с близки приятели, които постоянно го изпитват с поглед.

И пред всички ваши близки той трябва да е перфектен. И това го ужасява.

Не гледам порно
Ако някой ви каже, че не гледа порно и наистина не гледа, зарежете го. Със сигурност си има любовница. Няма мъж на тази планета, който поне веднъж в седмицата тайно да не включва „забранения“ канал, дори просто за да позяпа. Ако няма интерес към чужда жена, която (горката!) няма пари за пицата, която си е поръчала, и затова трябва да посрещне разносвача гола, или към двама мъже и една жена, които по нещастно стечение на обстоятелството са заседнали в асансьора и от скука трябва да запълват времето си с малко запълване на… други неща, значи нещо не е както трябва. Ако имате от дълго време връзка с вашия човек и дори вече гледате дете, повярвайте ми, сигурно има моменти, в които няма търпение да заспите, за да пусне малко порно и да се позабавлява.  Аз ако съм на ваше място, някоя вечер ще си легна час по-рано.

Разбира се, че искам да присъствам на раждането
Когато една жена започне да ражда, в главата на един мъж изникват не особено приятните картинки на този момент, набивани му от стотици, стотици филми. Жената дере гърло, сякаш тялото й е разкъсвано от Пришълец 1, Пришълец 2 и Пришълец 3 едновременно, тя стиска ръката на мъжа си, докато буквално му чупи пръст по пръст и му крещи в лицето: „Ти си виновен за това! Ти ми причини това!“ и това продължава часове, часове, докато изведнъж от нея излиза малко телце, цялото в кръв, плачещо и гърчещо се, а онова място, което той е мислел, че познава като петте си пръста, сега изглежда напълно различно. Така че, не знам дали раждането е събитие номер 1 за мъжа, на което той би присъствал с удоволствие. И ако не го направи, не е защото не ви обича. Не е виновен той. Виновен е Холивуд.

Обожавам да оправям стари казанчета и душа в банята
Клишето, че на всеки мъж страшно „му тича” да работи с отвертка и френски ключ, да се поти легнал под мивката в банята и да отвинтва разни болтове, а жената да припка около него с кафе или бира, е наистина, наистина мило. Но много невярно.

Да, има мъже, които обожават да ремонтират и ръчкат разни неща и това наистина им се удава. Те могат да са винаги на разположение само срещу 10 лева на час и едно телефонно обаждане. Викат им „майстори“. И това работят.

Не мисля, че на всеки мъж му е страхотно удоволствие да се занимава три часа в съботния ден с развалената ви пералня, да псува като каруцар, а вие отстрани да му викате „и един болт не можеш да завиеш“. Е, ако става въпрос за колата му, това вече е друго нещо!

Ще помагам в домакинството
Това клише обикновено се вкарва в употреба, когато мъж и жена се решат на една от най-трудните стъпки в историята на човечеството след откриването на електрическата крушка и кацането на Луната – заживяването заедно. Обикновено в началото, когато бъдещите съвместни съжители договарят общите си задължения за общото си жителство, мъжът обещава, че ще помага в домакинството – ще чисти, ще мие чинии и ще пуска пералнята. И това е наистина така. Първите две седмици. След това обаче малко по малко ентусиазмът му спихва правопропорционално на вашия ентусиазъм да му повтаряте, че е „изпуснал едно ъгълче“, а на ръба на чинията все още стои доматеният сос от спагетите. Все пак, ако не го прави, както трябва, защо въобще да го прави?

Комплексирам се, ако печелиш повече
Това са пълни глупости.  Не знам кой нормален мъж би изпаднал в житейски екзистенциализъм и депресия, ако накрая на месеца жена му взима 3 бона, а той – 1000 лева. Представям си го как стои някъде из Канарските острови, умислен над чиния омари, съчетани с добро вино, вперил празен поглед в чинията си и си мисли: „Ама съм неудачник, какъв нещастник съм само!“, след което с огромна тъга поръчва нова порция миди и с още по-голяма тъга и дълбока драма се гмурва във водата в опит да удави мислите за собствената си нищожност. Ако нямаш съмнения в собствените си качества, няма как паричната единица, на която неправилно някой те е оценил,  да те вкарва в някаква емоционална дупка.

За Ракийката със салата
Ами да, смята се за по-голям грях и от първородния, ако мъжът мечтае поне от време на време, когато се прибере у дома, на масата да го чака вкусна салата със студена ракия. Един подобен образ се е превърнал в пример за някакъв мързелив неудачник, който едва ли като същински Синята брада заключва жена си в килера след полунощ, не й дава да говори и я кара да върви пет крачки зад него.

Повярвайте ми, понякога именно жестът да сготвиш и да го посрещнеш с готова вечеря и пълна догоре чаша е по-секси от това да го посрещнеш само по розови бикини например.

Не е в теб проблемът, в мен е!
Проблемът винаги е в тях, нали? Те са виновни, не сте вие. Те просто не са готови още. Не ви заслужават. Може би някой ден, но не са сега. Дали да не си останете само приятели? От онези, които никога не се чуват?

За клишетата, които се използват във връзките и разделите, може да се напише цял роман. И не знам защо, но никоя жена не вярва на това, че проблемът не е в нея. Когато всъщност точно това клише е много истинско. Често вие наистина нямате вина, не сте направили нищо лошо, проблемът не е във вас, не сте го притиснали твърде много, нито отчуждили, нито пък сте някоя обсебваща кучка.

Той просто не си пада по вас.

ВИЖ И ЧАСТ ПЪРВА ОТ КЛИШЕТАТА, КОИТО КАЗВАТ ЖЕНИТЕ И КАКВО СЕ КРИЕ ЗАД ТЯХ!

 

Коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *