10 причини да посетиш Малта и Гозо

Go With the Flow

0 коментара Сподели:

Разположени в сърцето на Средиземно море, някъде между Европа, Африка и арабския свят, Малта и Гозо са сред най-екзотичните места наоколо. В нетърпението си за слънце, море и екзотика спонтанно взимам билети и отлитам на юг за няколко дни островен живот. В този период на годината Wizz Air имат полети събота – вторник, което си е перфектен вариант за един бърз уикенд на бавна скорост. В пика на сезона унгарците летят три пъти в седмицата, затова умишлено

изпреварвам вълната от туристи от цял свят, за да видя и усетя натуралния живот на местните, празните плажове и дивата природа.

Още на летището скачам в една кола, която букнах отново през тяхното приложение с дискаунт, и тръгвам на приключение по панорамните пътища и спиращите дъха гледки. Март, април и май са най-зелените месеци в годината, така че окото се радва на всяка гледка по пътя. Тъй като решението ми за трипа беше съвсем импулсивно, реших така и да продължи – без стриктни планове, следвайки максимата, която много отива на островите – Go With the Flow. А и чарът на авантюрист – туристите се крие във възможността да се почувстваш като откривател. Ако имаш нужда от подобен трип, следващите страници са за теб… Follow me.

Mdina & Rabat

Старата столица Мдина, подобно на повечето градчета, е затворена между високите крепостни стени, но за разлика от останалите пренаселени места тук открих спокойствие и класа. Тесните улици, цветните тераси и близостта на Рабат, правят разходката супер приятна.

Dingli Cliff

Dingli Cliff се намира в най-дивата и красива част на острова. Това определено е спотът за залез-слънце. Отвесните скали и зелените тераси, спускащи се към червеното море от изгарящото небе, правят картинката въздействаща и запомняща се.

Popeye Village

Това е нашият Киноцентър „Бояна“, само че с море. През 1980 на този безлюден плаж пристигат декорите на Walt Disney и самият Робин Уилямс за снимките на „Попай моряка“. След края на снимките целият сет остава като атракция и сега е отворен за туристите. Отдалече е яко, вътре – малко инфантилно.

Marsaxlokk

В неделя в малкия Marsaxlokk се провежда най-големият fish market на острова. Препоръчвам ти да отидеш сутринта, за да хванеш пика на шумотевицата и мириса на прясна риба. На същото това пристанище се намира ресторант Terrone, в който може да опиташ вкуса на морските дарове и да се насладиш на гледката с колоритните лодки. На пешеходно разстояние над градчето се намира St. Peters Pool – скалист плаж с естествен басейн, който също е задължителен!

Blue Grotto

Blue Grotto е едно от най-красивите природни архитектурни творения в Малта. Може да го видиш от птичи поглед, където компания ще ти правят семейство диви ибиси, които обикалят по ръба на скалите, чакайки храна, и питомен орел, готов да позира срещу дарение на собственика му. При спокойно време може да си наемеш туристическа лодка и да се потопиш в тюркоазените води, да влезеш в пещерите и да минеш под неговата арка.

Mġarr ix-Xini

След като слязох от ферибота в Гозо, на гугълската карта видях интересен воден ръкав, само на няколко километра от пристанището, и любопитството ме отведе до сложното за произнасяне Mgarr ix-Xini. Тук имаше само местни рибари и няколко котки на припек пред малко капанче в залива. След порция пресни скариди и чаша вино не ми се тръгваше. За да е пълна идилията обаче, се оказа, че тук има и панорамна пътека за хайкинг с чудна гледка.

Victoria
(на откриващата снимка)

Тъй като, за да обиколя всички тези плажове и причудливи скали, ми бяха необходими два дни, избрах Victoria като базисен лагер. Градчето е в средата на всичко и има работещи заведения. Извън сезона, на този див остров се чува само камбанен звън от катедралата и кукуригането на петлите сутрин. Приказка. Уединение и страхотна храна открих в ресторант Maldonado, където с бели ръкавици ми сервираха мегавкусна паста с филе махи махи и малтийско мерло.

Azur Window & Dwejra Bay

На западното крайбрежие на остров Гозо се намира красивият залив Dwejra. Тук под влиянието на бурното море във времето са се образували истински природни чудеса като Fungus Rock и Crocorile Rock, The Inner Sea и Azul Window, който всъщност вече е полуразрушен.

Salt Pans

Най-сниманото място определено са солниците на Gozo. Те се намират в северната част на острова и представляват малки клетки в скалите с причудливи форми, пълни с вода. По изгрев и залез, когато слънцето е ниско долу, погледнато през обектива, става истинска магия.

Wied il-Għasri

Това е най-необичайният плаж, който съм виждал на живо. Морето буквално е прокопало път в скалите и се вие като планински ручей. Ширината на „устието“ е не повече от 5 метра и погледнато отгоре, направо не е за вярване. В никакъв случай не пропускай тази спираща дъха гледка.

От Танзания до Гърция по вода

Изгубени в Истанбул

Какво се случва в града?! Последвай Instagram профила ни и разбери пръв

Коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *