60 ХИЛЯДИ КИЛОМЕТРА НА КОЛЕЛО – ПРИКЛЮЧЕНИЕТО НА ЯНА И СЛАВ

По пътя: От Аляска до Аржентина в името на природата!

0 коментара Сподели:

През последната година Слав и Яна преминават през Аляска, Канада и американските щати Ню Йорк, Ню Джърси, Пенсилвания, Мериленд, Вирджиния, Северна Каролина, Южна Каролина, Джорджия, Алабама, Мисисипи, Арканзас, Тексас, Ню Мексико, Аризона, Юта, Невада и Калифорния, а понастоящем се намират в Мексико, на път към финалната точка Аржентина.

Какво може да те накара да зарежеш всичко и да се отправиш на 60 хиляди километрово пътешествие от северния до южния край на Америките? За  двама смели велосипедисти – Слав и Яна, това е техният начин да променят света.

Експедицията Cycleforrecycle има за цел да събере добри практики за рециклиране и обработка на отпадъци и да ги разпространи. Двамата се решават на голямото приключение миналата година, грабват си нещата, напускат работа, вземат си сбогом с приятелите и се отправят на може би две годишно пътуване, започващо от Аляска.

Минава почти година от старта на Cycleforrecycle, а Беър Грилс вече не може да стъпи и на малкия пръст на Слав и Яна. Те преминават с велосипедите си през снегове, пустини, планини, оживени магистрали, китни селца и големи градове. Спят под звездите или гостуват на дружелюбни американци, отворили вратите си за тях и сърцата си за каузата им.

Двете гуми ги отвеждат до някои от най-красивите места в Америка, но да живееш в дивото никак не е лесно. Животът в най-северния щат включва близки срещи с мечки гризли, криене на храна, за да не бъде изядена от дивите животни през нощта, но както се казва, който го е страх от мечки, да не ходи в… Аляска.

Канада е ветровита и дъждовна, Америка мирише на ягоди, Чикаго и Ню Йорк кипят от живот и дълги нощи с бира. За година се случва всичко – сменят се сезоните, хората, пейзажът, но Слав и Яна не се уморяват да продължават напред. Пречките в плана водят до нови решения – идеи за пътуване на стоп по море, нощно каране по забранени пътища, учене на испански за Южна Америка и, разбира се, нови приятелства. 

Бягайки от студа и идващата зима, двамата се спускат все по на юг като вече са достигнали до Мексико. През населените места, през които минават, Слав изнася лекции и запознава хората с възможностите за рециклиране и водене на природосъобразен живот и разпространява идеи за екологични инициативи. След себе си колоездачите оставят усмивки и съзнанието, че планетата ни изисква грижа, че сме тук, за да я съхраним, и всеки в ежедневието си може да направи необходимото за това, както и вдъхновението, че такова приключение наистина е възможно!

Ако историята им ви вдъхновява, можете да следите блога на Яна, където тя с чувство за хумор разказва за случките по пътя, за приключенията и неволите, които срещат. За новостите в  тяхното пътешествие пък можете да научите от фейсбук страницата им, където освен личните преживявания двамата споделят и различните варианти за рециклиране на отпадъци, за които са научили.

НАУЧИ ЗА ОЩЕ ВЪЛНУВАЩИ ХОРА И ИСТОРИИ

Коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *