Kогато театърът не мълчи за насилието

Проектът „Премълчаното разказано – пътуваща сцена“ на доц. д-р Възкресия Вихърова ни разказва за това, пред което често затваряме очи

0 коментара Сподели:

Насилието е тема, която често премълчаваме, която често подминаваме, особено когато то се случва някъде другаде и на някого другиго. Насилието над жени от техните половинки, над деца в училищата, на работното място и в обществото е толкова обхванало делника ни, че вече е станало неделима част от него. Вербалната и физическа агресия са малък ад, но в този ад потърпевшите, колкото и да е странно, винаги са двама – това са и агресорът, и жертвата. Ето защо ние приветстваме всички, които искат да говорят по темата, да я разнищят, да намерят някакъв социален отдушник на цялото напрежение и ако могат, да помогнат и на двете страни.

Точно това прави проектът „Премълчаното разказано – пътуваща сцена“, който е израз на активната позиция на доц. д-р Възкресия Вихърова по темата

и част от официалната програма на Пловдив – Европейска столица на културата 2019. Проектът обединява поредица от творчески продукти, акции и инсталации, които не само илюстрират проблема, но и дават решение. Те са подкрепени с активна изследователска и творческа работа, съобразена със заявката на учители, ученици, родители, педагогически съветници, и споделената от тях нужда от помощ и подкрепа в борбата с насилието в училище.

Първият модул на проекта беше през април 2018 г., като чрез работата по него бяха извлечени реални истории за насилие в българското училище. Тези истории дават началото на спектакъла „Историята ти (Ти) в мен“, чиято специална премиера за град Пловдив ще бъде на 12 април 2019 г. от 19:00 и 21:00 часа и 13 април 2019 г. от 19:00 часа в Център за съвременно изкуство „Баня Старинна“. Зрителите ще могат да посетят три представления, които илюстрират мащабите на проблема – насилие в училище. Участници в представлението са както популярни лица за българския театър, така и млади артисти част от НУЛЕВОТО ПОКОЛЕНИЕ.

Това са децата на прехода, които според психолозите са в основата на засилените прояви на жестокост и насилие.

Освен участието си в спектакъла младите артисти ще проведат и поредица от улични танцови акции под наслов „Танцувай за Ненасилие в училище“, които ще завършат с парти в „Баня Старинна“ на 13.04.2019 г. от 22:00 часа. Те са по музиката и с участието на един от най-популярните в България – DRUM&BASS DJ – ОGGONEK. Като част от модула  ще бъде представен и спектакълът „Премълчаното разказано“ на 9.04.2019 г. от 20:00 часа в „Баня Старинна“. Той е създаден по историите на три жени – реални прототипи, преживели насилие, и е идеолог на настоящия проект.

На 10.04.2019 г. от 11:00, 15:00 и 21:00 часа в СКЛАД пък ще бъде представена  24-часова акция по Форум Театър с водещ Янко Велков. Споделяме още, че доц. д-р Възкресия Вихърова е фокусирана върху проблема с насилието в българското училище и необходимостта да се даде алтернатива за справяне с него. Една битка за Ненасилие, която цели повишаването на обществената чувствителност към проявите му и изграждане на нетолерантност към тях чрез мощните средства на изкуството. Кампания към, която се присъединяваме и ние, а теб съветваме да отидеш и да видиш, а също и да подкрепиш, защото несъмнено е важно за всички ни.

За още изкуство – виж 10-те най-скъпо продадени картини през 2018-та.

Или прочети за любимия ни Мърквичка – изкустният влюбен.

За градски красоти – инстаграм профилът ни те чака.

Коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *