БЪДИ СЕБЕ СИ, КОЙТО И ДА Е ТОВА. АКО НЕ – BEME

Все пак има начин да споделяме съдбините си със света, без сами да отнемаме усещането си от момента

0 коментара Сподели:

Добре. Спомнете си за последния път, когато сте били на концерт, какъвто и да е, на когото и да е бил. Моят последен спомен е от „Тоника Домини“ и „Рики е Повери“, така че наистина – КАКЪВТО И ДА Е КОНЦЕРТ.

Няма как да не сте се забелязали онези хора, които непрекъснато снимат видеа и през по-голямата част от времето са забили погледи в телефоните си, вместо да избухват пълноценно на „Здравей, как си, приятелю“ и „Още има люлякови нощи“.

Примерно. Ако присъстваш на концерта чрез екрана на телефона си, със същия успех може да присъстваш и на дивана вкъщи, за да го гледаш по телевизора. 

Дали от суета или от маниакален стремеж да споделяме непрекъснато преживяванията си в социалните мрежи, пропускаме ценни моменти, които можем да изживеем в реалността. Не опосредствано. И тук вече не става дума само за концерти, а за безброй залези, изгреви, сватби, рождени дни, морета, планини, котки, закуски и още много.

Все пак има начин да споделяме съдбините си със света, без сами да отнемаме усещането си от момента. Този начин се нарича „Beme“.

„Beme“ е свързващото звено между социалните мрежи и реалния живот. Това е мобилно приложение, създадено от YouTube влогъра на годината Кейси Нейстят/Casey Neistat и неговия екип.

Основната идея е да споделяме незабавно това, което виждаме, без да отместваме погледа си от случващото се пред нас. И със сигурност, без да се взираме в екрана, тъй като по време на заснемането той е абсолютно черен.

Просто долепяме смартфона до гърдите си, видеото се създава и след това автоматично се публикува в личния ни профил.  Пояснение за нас, технически невежите – това е възможно чрез сензора за близост в телефоните ни. Очевидно имало и такова нещо.

„Beme“ се опитва да избяга от досегашния модел на социалните мрежи, в който всеки един от нас се опитва да моделира своя собствена дигитална версия. Обикновено подбираме най-хубавите си снимки, напудряме ги и ги публикуваме. Чрез „Beme“ споделяме без предварително одобрение, без редакции, без филтри – в чист натюрел.

Целта не е да имаме още една платформа, на която да публикуваме безброй селфита. Разбира се, който пожелае, може да интерпретира „Beme“ и за тези си нужди.

Смисълът обаче е да споделяме това, което ние виждаме, защото е полезно понякога да пускаме егото си в почивка. „Beme“ не изисква да се снимаме спретнати, преди да побягаме в парка. „Beme“ означава да покажем алеята за тичане и първите си стъпки по нея.

Предоставяме на приятелите си, а защо не и на света възможността да виждат през нашите очи, като не заслепяваме своите с екрана на смартфона.

Но и получаваме привилегията да зърнем света от друг поглед. Това може да се разглежда и като нов вид емпатия – дигитална емпатия.

Буквално по Георги Господинов – аз сме.  

За да не се моря повече, а и за по-голяма достоверност чуйте самия Бог Кевин Спейси: 

Така че – Тake it all in.

Можете да ме последвате в „Beme“ под името sianasun. Be me.

КАТО СТАНА ДУМА ЗА 'СОШЪЛ АД' И КОФТИ ПРИСТРАСТЯВАНЕ, ВИЖ ОЩЕ ЗА ВРЕМЕНАТА, В КОИТО ЖИВЕЕМ

Коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *