НЕ СЛУШАЙ МАЙКА СИ

Чедо, да знаеш, че Adidas означава “чао” на испански

0 коментара Сподели:

Автобусът се поклащаше ритмично. Русоляво хлапе на не повече от 5 – 6 четеше на глас надписите върху найлоновите торби на пътниците. Повечето от нас се усмихваха с умиление. Малкият произнасяше всяка буква.

Когато стигна до широк гръб с щампа на трите ленти, майка му се включи с поучителен тон:“Чедо, да знаеш, че Adidasозначава “чао”на испански”. Усмивките ни добиха злорад оттенък. Автобусът завиваше бавно по шосето на затъпяването…

Според изследване на Telefónica една трета от родителите мислят, че дигиталните умения са безполезни за децата им, а компютърът е вредно хоби, от което трябва да ги откажат. Предвид световните тенденции тези родители дават доста кофти съвети.

“Виж братовчед ти колко добре печели като застрахователен агент”и “Айде стига с тая китара, че някой ден ще закусваш водка по парковете като чичо ти Гошо”. Доводите се изчерпват със сравнения с близкото обкръжение.

Казват, че крушата не падала по-далече от дървото. Чували сме за упорити круши, покорили най-далечните върхове. Същевременно тонове човешки потенциал е бил похабен заради следване на глупави чужди разбирания.

Колко тъжни счетоводители и неосъществени музиканти подминаваме сутрин. Колко запалени по спорта малчугани с досада и сълзи в очите свирят на акордеон. Колко чичковци без лично мнение, колко лелички без свои мечти се влачат с несигурна крачка по улиците.

Светът е пълен с потиснати плахи деца в телата на възрастни. И със зрели хора, които не понасят половинката, прическата и дома си, защото не си ги избират сами.

Разбира се, не всички родители те карат да станеш лекар, когато ти прилошава дори от гледката на кетчуп по пръстите. Някои дават мъдри съвети. Моите например обичат израза “Прави каквото си решиш”. Тези думи са шокиращи, когато си на 12, но всъщност са най-ценното напътствие.

Не бой се. По някое време всеки намира своя коридор в надбягването на живота. Все пак по-добре да е рано, отколкото да излезеш за цигари на 43-тия си рожден ден и никога повече да не се върнеш у дома.

Единственото, което дължиш на родителите си, е да бъдеш щастлив и пълноценен човек. И да оставиш децата си да постигнат същото. Направи си татуировка, зарежи икономиката, поработи като барман, боядисай си косата, направи си кокетна малка сватба вместо панаир за 500 непознати. Живей за себе си.

PS: Нито един подрастващ не пострада при писането на този текст. Малкият симпатяга от първия параграф е от упоритите круши.

С дяволита усмивка той каза на майка си да не го учи на глупости. Светна я, че Adidas е немска фирма, а “чао”е adiós, и продължи да си спелува надписа на автобусната спирка…

A AKO СЕ ЧУДИШ КЪДЕ ДА БУШУВАШ ТОЗИ ПЕТЪК И ИСКАШ ДА СРЕЩНЕШ СЕБЕПОДОБНИ, ПРОВЕРИ ТОВА

Коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *