С ДОБРО ЗА НОВИЯ АЛБУМ НА JEREMY!

Разбор и разрез на парчетата от Боян Бочев

0 коментара Сподели:

Clamer Design Studio, Creative Visual Solutions

Банда, пред която въпросителните започват да отпадат все по-бързо и отговорите на меломаните са все по-позитивни с времето.

Четирима музиканти с покъртителен хъс, желание за развитие и помитаща енергия на концертите си.

Енергия, с която впечатляват  публиката, където и да представят своята музика – в клуб пред 150, 200 или 400 фенове или свирейки на стадиони/арени/мечтани фестивали, – те се раздават докрай. И това се усеща!

Моля, затегнете коланите! Tова са Jeremy?

На 26 май 2016 Ерсин Мустафов (фронтмен и ритъм китара), Ташо Колев (китари; беквокали), Росен Ватев (ударни) и Емилиян Бонев (бас и бекинг) официално представиха дълго чакания си дебютен  албум.

Записът носи името на квартета, включва 10 авторски песни и впечатлява с трогващо послание, преди дори да си натиснал play на първия трак. Минималистична картина на художника, сценограф, фотограф, на артиста Кольо Карамфилов, със спиращо дъха послание от  поета Росен Карамфилов:

"Докато вървим по въжето на своя живот с бавни крачки, времето отминава и ни променя. Само музиката остава."

Замисляш се, усмихваш се вътрешно и пускаш клавирът на химна Fake Fruits елегантно, сякаш на премиерна постановка в Шекспировия Globe, те въвежда в идейния модерен свят на Jeremy? и услужливо служи за класическо интро на проекта.

Да, този сингъл – композиционно, с грабващия припев, с посланието в лириките, брейковете и пленителния глас на Ерсин, обединява в себе си настроението на дебютния запис и определено показва творческа класа.

С втория трак в албума, парчето King Kong, групата излиза умело от премерената скорост в шикана, следвайки идеалната рок/инди/алтърнатив траектория на пистата и превключва на 7-а предавка, за да те остави без дъх, със стадионния рефрен, гравитиращ под каската

‘Cause I know I’m ready, just love me like you do/‘Cause I know I’m ready.

Този коктейл от уиски и текила, забъркан от собственоръчно и единствено от Ерсин (още от времето на незабравимото Radio Cafe, където срещнах него и Ташо), прецизно ти открива и другата страна на рокендрол медала.Онази с тъмните ъгли, демоните, кънтежа в главата и славата. Но както чуваме, момчетата са готови, знаят къде-как-какво и разчитат на обичта и подкрепата ни.

3-атa песен в Jeremy? – в моите очи е (не)скритият хит в албума. Изключително впечатление създава размахът на композицията, дори може би се чува звук от захвърлени естрадни окови, непоколебимост и страст. Душата на истинския музикант в едно общество, в което все още май ни е трудно да оценим новата и непозната музика.

На крилете на авантюрата в китарата на Ташо и набивките на Роско в прехода (1:58) преди изригващия припев, усещането за свобода те води. Без страх и съмнения в своя път. Близо ли съм, Ерси? (See we’re not the same and aching/Fears tumbling and breaking.) И все пак нека имаме едно наум – парчето се казва Bubbles.

Нататък в тавата следва Dublin – вдъхновено, измислено, изсвирено и записано в ирландската столица. И му личи, със сигурност.

Ефирните преплитания в китарните партии, напоени с брит текстурата на 90-те внася още пъстрота в палитрата на музикантите.

Тук е мястото за адмирации към записа, саунд дизайна, микса и мастеринга на всички 10 композиции. Звукът е мек, където трябва дращи и като цяло има приятна топлота. (Напомням, че Jeremy? са обещали на маниаците албума и на винил!)

Другите две песни, на които ми се иска да сложа акцент, са: познатият видео сингъл Two Weeks to the Great Escape (кино визуализацията на екипа на Clamer Design Studio, начело с режисьора Жоро Манов и оператора Крум Родригес) и една по-стара идея – Just Like the Rolling Stones.

Останалите 4 парчета олекват цялостното възприятие за проекта. Зарядът в цялостното съдържание се губи, а и идеите до някаква степен са хаотични и недотам привличащи ухото.

Поне на мен ми се искаше да има един трак, в който инди/алтърнатив формата да е малко по-изкривена, на моменти да има повечко зъби, както обичам да казвам. Повече драйв.

Но бъдете сигурни – Jeremy? подготвят в ръкава си нов фокус и нямат търпение за следващите студийни сешъни. Сега им предстои едно хубаво фестивално лято, актуализиране на контакт листата, срещи с нови лъвове с корони и позитивен заряд.

Момчетата са единствената избрана родна група, която ще вземе участие на тазгодишния Exit. Популярната инди рок банда ще се качи на престижната Fusion Stage на 10 юли в Петроварадинската Крепост, за да развълнува хилядната международна публика на фестивала.

Слушай албума тук.

ОЩЕ ФЕСТИВАЛНИ ИЗНЕНАДИ СЪС STEREO MC'S – ВИЖ ПОВЕЧЕ.

Сподели:
Коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *