Вземи си книга, пътешественико

Три заглавия, с които пътуването ти ще бъде истински вълнуващо

0 коментара Сподели:

Наближава един от сезоните, в които дори и непътуващите хора започват да се раздвижват, подавайки носа си извън населеното място, в което се намират. Вероятно ти предстоят доста планирани пътувания това лято. Море, планина, гости на някой готин приятел или студентски обмен в чужбина. Може пък просто да отскочиш някъде за 2 – 3 дни, като пътуваш бавно и дълго с любимите влакове.

Каквото и да си избрал, то със сигурност върви с раница, сак или куфар. Зависи от плана. При всички положения трябва да вземеш (поне) една книга със себе си. За да бъде пътуването по-красиво, по-мечтателно и по-вълнуващо. В книжарниците има богат избор от всякакви жанрове. Ето три съвременни варианта за всеки приключенец:

„Куфарът на брат ми“


Това е книга, която започнах да чета в самолета. Интимно преживяване. Сборникът събира в себе си историите на писатели, преводачи, театрали, артисти и какви ли не още талантливи хора, които са напуснали дома и живеят в чужбина. Онази чужбина, в която не ухае на вкъщи. В която е вълнуващо, но и самотно. Красиво и грозно. Героите са деца на пътя, скитници, дирещи щастието си някъде другаде.

Всеки пътешественик разказва за своя свят. За своите държави. Струва ли си воденето на „по-добър живот“, ако той е на океан разстояние от най-милите? Кое и защо връща у дома? Тази книга ще те прегърне като топло одеяло в студена зимна нощ. Ще нареди пред очите ти различни гледки, ще те запознае с прекрасни хора, които да накарат душата ти да се усмихне, защото повечето разказвачи на истории в „Куфарът на брат ми“ са българи и са наистина впечатляващи като личност, енергия, мироглед. И е достатъчно само да прочетеш историята им, за да усетиш пътя под краката им.

Никой не тръгва нататък току-така. То е като с къщите, над които прелита самолетът. Не просто покриви – жълти, червени или сиви, а домове. От тях и към тях се стичат безброй пътища, изпъстрени с човешки съдби.

– Герасим Дишлиев

„Софийски дует“


Литературно. Съвременно. Българско… бижу! Автор на книгата е поетичният Иван Димитров – писател и драматург. „Софийски дует“ е роман. И не е роман. Разказ? Изповед? Дует? Трио? Квартет? Поетична лудост, облечена в думи и любов към нашата прекрасна и любима София. Книгата представя късчета от историята на млад писател, мечтател, творец.

Един млад мъж, влюбен в София. Умрял прекалено рано в София. Един млад мъж, мечтал цял живот да сътвори роман за този противоречив,красив и грозен, но обичан и винаги наш град. Романът се чете по толкова много линии, че създава своя малка велена. Пътеводител и тихо възхищение към живота на нощните крилати създания по улиците. Младите с вятър в косите. Младите с китарите и по парковете. Онези, чиито джобове са пълни с мечти, алкохол, любов и поезия. Вземи книгата, докато се отдалечаваш от София. Когато се връщаш. Или ако просто си някъде, където ти е щастливо и ваканционно, но познатите улици ти липсват…

Като разцъфнало пролетно дърво си, София. Ти си като захабен контейнер за боклук. Как го правиш, София?

„Бруклин“


Третото предложение е едно съвсем ново заглавие. Творение на романиста и майстор на късия разказ Колм Тойбин. Ако се интересуваш от кино, то е много вероятно да си гледал филма, който получи няколко номинации за „Оскар“. Е, ако все пак си го пропуснал, изчакай още малко и прочети първо книгата. В нея ще изпиташ историята истински. Ще се запознаеш с младата Ейлиш, която с едната си ръка се откъсва от нежния допир на родната Ирландия, а с другата се протяга през моста, опитвайки се да докосне Бруклин. Студен. Огромен. Чужд и грозен.

Историята й напомня всички мигове, в които някога някъде си усетил носталгия и копнеж по дома. По прегръдката на мама, по познатите улици и непроменящото се ежедневие. Непрежалимо е сладкото минало, когато настоящето е безлюбовно и празно, но когато юмрукът в стомаха направи място на пеперудите, тогава светлината постепенно се появява на хоризонта. От едната страна на моста са любовта и новият дом, от другата са семейството и старият дом. Романът увлича с лекота. Усмихва и ранява. Определено „Бруклин“ е книга, която има място в куфара ти.

Поболяла си се от носталгия по дома, това е. На всеки се случва. Но минава. При някои по-бързо, отколкото при други. По-тежко от това няма. А решението е да има с кого да си говориш и да не оставаш без работа.

ВИЖ ОЩЕ 7 ОТ 77 КНИГИ С ЕВРОПЕЙСКА НАГРАДА ЗА ЛИТЕРАТУРА

Коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *