KITTY FROM THE CITY – БЛОГЪТ НА ГРАДСКИТЕ КОТЕШКИ МОМИЧЕТА

Историята за модния прогрес и позиция на едно момиче, което не принадлежи на града и предметите

0 коментара Сподели:

Ипси е млада, свежа и впечатляваща. С турски произход, но израснала в България. Описва се като човек, който е взел хубавите черти от двата етноса, а лошите е оставила за другите. Тя е от жените, които изпълват с въздействието си цялото пространство, когато се появят.

Винаги изключително стилна, умерена и все пак грациозна до дързост. В нея се преплитат   фаталното женствено привличане, което сразява, лолитско обаяние, което деформира скуката и заиграва въображението. Всичко това в съчетание със зрели разсъждения и позиция, които впечатляват.

Наскоро излезе от зоната си на комфорт, като напусна работа, за да сбъдне още една мечта – заниманията й с модата, които всички около нея очакват от години да станат професионално убежище за развитието й. Но не модата, която лишава, а  храни духа. Мода и стил, които не са евтини, а класни както в своя вид, така и в своята същност.

Така се появи модният й блог Kitty from the city, който жъне голям успех сред градските котешки момичета с вдъхновяващите си публикации. Отделно от това се занимава с толкова много неща, че понякога си мисли, че не се занимава с нищо конкретно. Спряга глагола „търся“ засега себе си, а ние я открихме за вас.

Какъв е генезисът на блога Kitty from the city?

Ранна детска възраст. Майка ми винаги е била различна за нашите ширини. Дрехите й бяха предимно шити, имаше мъжки часовник, колан, обувките й бяха задължително груби. Нямаше розово, кокетни обувки на ток и бели чорапогащници.

На първия учебен ден бях с черен гащеризон, който имаше огромна бяла яка. Аз супер силно вярвам, че модата се възпитава, наследява и… оцелява през периоди като пубертета. Самият блог се появи въз основа на всички тези етапи от моя живот и постоянният тормоз от страна на моите приятели, които поне веднъж месечно ме питаха кога ще си направя блог.

Каква е философията на твоята мода?

Хубаво нещо е думата философия, защото за мен модата наистина не е нещо просто. Тя е средство за комуникация с околния свят, средство за себеизразяване, като психолог мога да кажа, че тя е имала и терапевтично действие върху мен.

Твоят стайлинг е твоята визитка към света, твоят личен прочит. Модата дава контекст на дрехите. Не харесвам думата тенденции. Мисля, че тя тласка хората към излишна суета и ненужно пазаруване.

Кои са твоите модни икони и трябва ли да имаме такива изобщо?

Има жени, които ме вдъхновяват със стила си, но като цяло не харесвам думата идол. Хората трябва да разберат, че няма смисъл да искат да бъдат дамата Х на всяка цена, защото дамата Х е такава, каквато е благодарение на собствения си индивидуален път.

Да, възхищавам се, харесвам, вдъхновявам се, но избягвам да идолизирам. Ти си бъди ти! Работи над себе си, спортувай, пътувай, опитвай различни вкусове, експериментирай.

Какво е мнението ти за fast fashion, или бързата консумация на дрехи?

Отказването от всеки вреден навик преминава през няколко фази, а в този случай най-важният етап е осъзнаването. Да осъзнаеш, че нямаш нужда от толкова много дрехи, да осъзнаеш, че бързата мода вреди на околната среда, да осъзнаеш, че емоционалното пазаруване не те прави щастлив.

Минах през дълъг период на осъзнаване, който започна с това, че не харесвах тялото си и пазарувах безумно много, за да скрия собственото си неудовлетворение под поредната черна дреха. Разбирам, че не можем да спрем да пазаруваме  просто защото някои артикули наистина ни харесват, но казвам, че можем да намалим щетите.

Всеки път си задавайте следните въпроси: ще нося ли тази дреха повече от 10 пъти? Имам ли вече подобна дреха? Кой е изработил тази дреха? Ако струва 10 лв., колко струва трудът зад тази дреха?

Пазарувайте локално от прекрасните български дизайнери, посещавайте шивачи, second hand магазини. Важно е да имаме класическа обувка, бяла риза, изчистен деним, бели тениски и по този начин винаги можем да си позволим да добавим нещо малко от бързата мода.

Истинската мода има ли размери?

Не, стига да изглежда здрава и поддържана. Тези неща са свързани с ген, структура, ежедневна поддръжка и начин на живот.

Кои са най-вредните тенденции в модата?

Не харесвам блогове, които представят модата и стайлинга като нещо кухо, лишено от смисъл и принципи. Цари едно блогване на всяка цена и изгода. Дори каузите са подавани отвън навътре.

Какво ти дава модата и защо е твоята страст?

Аз не мисля, че модата е страст за всички дами. Имам познати, които нямат отношение към това, как са облечени. На мен ми дава свобода да експериментирам с различни материи, форми, цветове. Харесва ми, че мога да се развихря върху себе си, с риск това да не се хареса на всички.

Експериментаторите движат и развиват модата, другите са просто жертва на това, „какво е модерно този сезон?”.

Съществува ли положението: по дрехите посрещат и по тях изпращат?

И да, и не. За мен стилът е израз на възпитание, култура и осъзнатост. Вярвам, че градският стил е нещо много живо, динамично и показателно за културата на една нация, но от друга страна едни от най-прекрасните хора, които познавам, нямат отношение към модата и това, с което впечатляват, остава отзад.

 Най-добрите и най-лошите комбинации за твоя моден вкус?

Не обичам "крещящи" дрехи. Ако човек има силно изразена индивидуалност, няма нужда да се крие зад дрехи и аксесоари. Модата е важна, но не трябва да се прикрива личността. Мисля, че никой няма да сбърка, ако се спре на бяла риза, дънки и класически Converse.  

 Влияе ли настроението ти/ни на начина на обличане?

Трудно. Не е въпрос на настроение какво ще облека днес, а въпрос на култура. Никога не си позволявам да бъда немарлива към детайлите. Настроението ми засяга само грима и прическата или липсата им.

Какъв е аутфитът ти за лятото?

Котешко-бохемски. Гащеризон, бяла риза, класически бели кецове, огромна чанта, раница, слънцезащитен крем, шапка и слънчеви очила.

Твоето най-голямо вдъхновение от живота и в живота ти?

Моята майка. И много други неща, но на първо място мама.

Препоръчай ни нещо, което ще ни накара да се чувстваме по-красиви, модерни и пълноценни?

Да спортувате. Това е нещо, което открих през последните три години. Ако един спорт не ви хареса, експериментирайте с друг. Започнах с фитнес, който беше адски скучен, през джогинг, докато открия себе си в аеробиката и зумбата.

Да не се вторачвате в собствения си образ и това, дали другите ви забелязват. Бъдете важни за себе си.

И четете, за да се вдъхновявате от образите, които може би никога няма да срещнете в живота си.

ДОБРЕ ОБЛЕЧЕНИ ХОРА НА HIPPIELAND-СКА ЗЕМЯ

Коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *