ЗЕЛЕНА ЛИНИЯ ВИТОША: ЗЛАТНИТЕ МОСТОВЕ – Х.АЛЕКО

Планината е тук, а ти къде си?

0 коментара Сподели:

Няма друга европейска столица с толкова висока планина, издигаща се непосредствено до нея. Днес връзката между двете е по-тясна от всякога заради многобройните туристи и благодарение на проекта на Лидл България – Зелена линия Витоша. Разположена южно от големия град, Витоша е наричана „белия дроб на София“, с който можеш да дишаш и ти. А ние ще те вдъхновим с няколко материала за леки и приятни разходки, започващи или свършващи oт мecтнocттa Злaтнитe мocтoвe.

ЗЕЛЕНА ЛИНИЯ ВИТОША: ЗЛАТНИТЕ МОСТОВЕ – Х.АЛЕКО
Това е един от най-популярните маршрути във високата част на планината, минаващ в по-голямата си част през безлесна местност. Пътеката е маркирана с 139 железни стълба и представлява продължителен маршрут от Златните мостове, през хижа "Тинтява" и Платото до хижа "Алеко". Фон на разходката са много красиви места и при хубаво време е приятно изживяване, което ще отнеме почти целия ти почивен ден. 

До местността Златните мостове отиваме със автобус от Зелена линия Витоша за пешеходци. Тя дава възможност на всички любители на разходките сред природата да се придвижват лесно, удобно и безплатно до Дендрариума и Златните мостове.

Автобусите се движат двупосочно и тръгват съответно в 8:00 ч. и 9:00 ч. от стадион „Васил Левски” и в обратната посока в 17:00 ч. и 18:00 ч. от „Златни мостове”. (бел.ред. Всички маршрути на Зелена линия се движат през уикендите и официалните празници между 9 юли и 25 септември.)

Златните мостове са сред най-известните места в тази планина и вторият по значение неин туристически център. Тук можеш да чуеш шепота на Владайската река, която бълбука между грамади от натрупани един върху друг заоблени сиенитни блокове. Според едни геолози те са ледникови останки – морени, а според други, които твърдят, че на Витоша не е имало заледяване, са нацепени скали, оформени от т. нар. сферично изветряне.

Оттук се тръгва по първата част на маршрута до х. "Тинтява". Разстоянието е почти 3 км и се взима за около час. Върви се по добре поддържана слабонаклонена алея и отчасти по шосе, които минават покрай няколко почивни станции. По пътя си ще преминеш разклона за х. "Белите брези" и Княжево, като нашият път продължава през широка поляна – добро място за излет през лятото (даже има и заслон с огнище) и след време минаваме покрай разклон, отиващ към Копитото. През иглолистна гора стигаме до хижа "Момина скала" с надморската височина 1616 м. На изток продължаваме до почивния дом "Средец". От него до х. "Тинтява" пътят е около 20 мин.

След "Тинтява" пътят в голямата си част е открит, при ясно време ще се насладиш на отлична гледка към София, Платото и Черни връх. Разстоянието до ски център и хижа "Алеко" е над 5 км и се минава за около 2 ч. Пътеката е маркирана от 139 високи метални кола, които трасират пътя в обратен ред. Те завършват при гората над почивен дом "Бор" (на 200 м от х. "Тинтява").  След като прекосим ски пистата до хижата достигаме Гьоревата чешма. След нея излизаме от гората и продължаваме стръмно нагоре към седловината между каменното море на вр. Камен дел (1862 м) и вр. Ушите (1906 м) – най-високата част на целия маршрут (1865 м). Наблизо е заслон "Ушите". При него е кол с №109. Надясно са резерватът Торфено бранище в местността Капакливец и вододайната зона. Пътят следва през Платото. Това е билната част на планината. Теренът е красив, сравнително равен и изключително приятен за ходене.  До кол №90 ще видиш знак, указващ вляво пътеката за заслона "Кикиш" и местността Комините.

Виж предната Зелена линия: Княжево – Златните мостове

Коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *