#TWERKUMENTARY

Как един провокативен танц се превърна в мейнстрийм движение по целия свят?

0 коментара Сподели:

*twerking – вид танц, при който даден индивид, обикновено от женски пол, танцува по сексуално-провокативен начин, тръскайки бедра и таз в полуклекнало положение

Само преди няколко години хората, чували за туъркинг, бяха истинско малцинство. До заветната 2013 година, когато по време на изпълнението си на MTV видео музикални награди, Майли Сайръс шокира пуританска Америка с провокативни движенияна задните си части, цели общества съществуваха в невинно незнание за влиянието, което тръскащите дупета могат да имат. 

На пръв поглед от нищото, туъркингът само за нощ премигна ярко на екрана на радара на културата, превръщайки се в поврътливо мейнстрийм движение с главозамайващ успех, който никой друг танц преди него не е имал за толкова кратко време.

Специфичното въртене на дупето се оказа глобално предизвикателство за жените и сякаш даде увереност на мнозина от тях за начина, по който могат да управляват телата си, без да се притесняват от всеобщото мнение. Прераждането на танца засегна всяка сфера на музиката и шоу бизнеса в световен мащаб, а движението си прокрадна път не само в хореографиите на големи спектакли, но и в малките квартални зали по танци.

Доста преди Майли, Риана, Ники Минаж и компания да поставят под хипноза мъжете, туъркингът вирее някъде в Западна Африка, където жителите на Кот д'Ивоар използват пулсиращите си дупета в танц, наречен Mapuoka. През 90-те американската хип-хоп култура култивира това африканско богатство, превръщайки го умело в това, което познаваме днес.

25 август 2013 г., обаче е превратен момент за славата му, а след тази дата е само въпрос на време всички да се развихрят в ритъм. Провокирана от този феномен, който буквално залива социалните медии и дансинги за дни, Диана Манфреди, Spaghetto, решава да надникне зад кулисите на успеха му и да разкаже историята на тъуркинга в документален филм. Близо две години италианската режисьорка работи по сюжета на #TWERKUMENTARY, а в лентата използва гледните точки и мнения на E-40, Too Short, Chippy Nonstop, Kreyshawn, Remy Fox, Diplo, Big Freedia, George Clinton, Brittney Scott, Sissy Nobby, DJ Jubilee.

Идеалната цел, към която Spaghetto се стреми впоследствие, е да посее малко повече позитивност в тази често погрешно разбирана култура и да разгледа туъркинга по-скоро като явление, чиято интернационализация в крайна сметка променя самия феномен, превръщайки го в доста повече от просто танц.

"Този документален филм няма да спаси света или да го направи по-добро място, но ако дори един човек, който гледа филма, покаже повече уважение следващия път, когато види някое момиче да туърква на парти, и разбере, че това не е сексуална провокация към другия пол, а начин на забавление, това ще ме направи много щастлива“, споделя Манфреди на премиерата на лентата. #TWERKUMENTARY вече се разпространява по света, а ние гледаме трейлъра за туърк вдъхновение, докато я чакаме да стигне и до нас.

Поговорихме си с Ренета, чието хоби също е заклеймено от предсразсъдъци.

Коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *