Еврейският квартал се превръща в „КВ АРТ АЛ“

Спирка № първите 9

0 коментара Сподели:

Валко Славов

Едно такова празнично ни е, защото от няколко години всички се чатнаха, че ритъмът и пулсът на тоя град не се крият в парти залите или извънградските фест локации, а в сърцето на прекрасната София. В старите й квартали, олюпените мазилки, счупените пейки и златните залези. Сърцето на града ни е в кривите надписи по стогодишните къщи и в сънените котки в малките вътрешни дворчета. Добавяме и жестоките архитектурни образци, плюс духа на стар софийски квартал и нещата окончателно си идват на мястото. Ето защо с радост ти подсказваме (отново), че старият еврейски квартал на София, заключен между булевардите „Дондуков”, бул. „В. Левски”, бул. „Сливница” и бул. „Мария Луиза”, ще приюти между 16 и 18 септември най-новия фестивал за култура и начин на живот под името „квАРТал”.

И всъщност всички дружно ще се разходим по онези стари улици, по които са вървели СПАСЕНИТЕ български евреи и по които има още толкова истории за разказване, че ти е бедна фантазията. И макар без кашерна храна, тук ще те очакват изложби, документални кадри от миналото на района, представления, пърформанси, лекции, работилници, ателиета, арт пространства, специални гурме и бар турове, йога и спортни центрове и не на последно място – музикална програма с изпълнения на живо и диджей партита. Този квартал крие и винаги е крил потенциал. Той е като едно малко бижу, което си намерил сред прахоляка. Трябва да го позабършеш и да го разгледаш. Тогава ще осъзнаеш, че държиш съкровище и именно затова на „квАРТал“ феста ще има специална обиколка, която ще покаже потенциалните, все още неизследвани и празни пространства на всички заинтересовани да ги наемат и да ги превърнат в място, където могат да реализират своите бизнес и артистични идеи.

Ние от своя страна пък решаваме да се уверим лично в духа на мястото и да ти разкажем за основните точки на маршрута, по който ни предстои да се разходим в средата на септември. Следвай ни, защото старият еврейски квартал те очаква!

ДОМ НА КИНОТО

След 1989 г. киносалонът отваря вратите си за широката публика и до днес това е любимото ни „соц кино“, както тайно го наричаме заради огромната и стара прохладна зала, готината архитектура и онзи мирис на киното от нашето детство, какъвто още го помним. От 1992 г. до 1999 г. негов директор е Стефан Китанов, като „Домът на киното“ е част от мрежата на Europe Cinemas и един от основните киносалони за редица международни кинофестивали в столицата – София Филм Фест, Киномания, Sofia Biting Docs, MENAR, т.н. Стълбите пред сградата пък още пазят спомен за акцията на съвременния артист Ян Форман, в рамките на DOMA Art Fest 2015 – мозайка от лего е запечатала творческия дух на мястото.

Сито Студио + ТЕЗГЯХ

Две места с прекрасна колаборация помежду си, които много си отиват и придават дух и колорит на ул. „Цар Симеон“ 47. ТЕЗГЯХ е студио – работилница за керамика и отпечатване на ръка, с възможност за споделяне на пространство, опит и идеи с вещата помощ на Мила Върбанова и Влади Кирязов, а Сито Студио на Милен Димитров и Надежда Георгиева ни радва с идеята да си направим сами ръчен ситопечат (сериграфия) и да научим как се отпечатва лимитирана серия тениски, постери или торбички.

The Muse

The Muse Bar & Art Gallery на ул. „Бачо Киро“ 24 ти предлага много усмихнати и луди физиономии на хора, които знаят и как да ти привлекат погледа с нещо нестандартно и красиво и как да те нахранят и напоят като за последно. Съветваме те да ги видиш нещата на място.

 French 75  

Ако ожаднееш или се измориш по време на феста, имаме две места точно като за теб. „French 75“ е бар с интериор в ретро и градски стил, а името идва от едноименния коктейл, създаден през 1915 г в Париж. Той съблазнява с комбинацията от шампанско, джин и лимонов сок и е сравнен с атаката на прочутото френско оръдие 75. Ние пък ти сравняваме бар „French 75“ с енергията на европейски клуб, придружена с хубава музика и качествени напитки, плюс автентична софийска класика в атмосферата.

L’Etranger

„L’Etranger“  на ул. „цар Симеон“ 78 от своя страна ти предлага френски шик, и то не какъв да е, а класиката на френското вино и кухня, подобаваща за най-стария френски ресторант в града ни. Самата фасада без проблем може да мине за декор, ако не за някой френски филм, то поне за автентично парижко изживяване в центъра на София.

Св. Параскева + антики/битак

Православният храм „Света Параскева“ на ул. „Георги Раковски“ 58 е може би едно от най-красивите места, които притежава София. Църквата е трета по големина в столицата и е известена с уникалната си акустика, заради която е предпочитана за концерти и звукозаписи. „Света Параскева“е построена през 1926 г. и осветена през 1930 г., а днес храмът привлича с красотата, която му е подарило времето, с променените цветове на сградата и куполите и с онова любимото ни зелено, което ухае на история. Освен всичко наоколо има редица антикварни магазини и мини битачета, на които може да намериш истински исторически находки.

Цукерня Савенко

Яде ти се нещо сладко? Кафе-сладкарница „Цукерня Савенко" на ул. „Г. С. Раковски" 59 е твоето място. Тя е започнала да създава сладко щастие през есента на 2015 г., а името й идва от цукерня на украински – „сладкарница", плюс името на собственичката – Анна Савенко, също украинка, и воала! Мястото се слави с едни от най-добрите, красиви и различни торти в града ни, а веганският и джинджифиловият кейк, плюс малиновия чийзкейк, шоколадовия салам с натурален шоколад, лвовските сирни без брашно с извара и медената торта със сметана, сини сливи и орехи „Буневич" ни карат да идваме тук отново и отново.

Делта Блус Бар

Захарни тръстики, памукови плантации и онези сърдити физиономии на негри, пеещи блус, така че и делтата на Мисисипи да я боли сърцето. Ако искате всичко това на родна територия, при разходката на „квАРТал“ феста наминете през „Делта Блус Бар“ на ул. „Св. Св. Кирил и Методий 44. Тук може да засечете Кръпката и още много от софийските стари блус муцуни и с кеф да си послушате, а и посвирите при желание.

Бар Steppenwolf

Този бар е малко градско каше, но истината е, че когато веднъж влезеш, не ти се излиза. Скътан е на шестия етаж в нова кооперация на бул. „Васил Левски“ 150, а цаката е да влезеш през първата врата от многото входове на кооперацията, да погледнеш в дясно и да се качиш с асансьора до шестия етаж. Оттам нататък те очаква готин интериор, малки кръгли маси, приглушена светлина и лятна тераса с чудесен изглед. Музиката е класически рок от 60-те и 70-те години, а цялостното усещане – нирвана!

Тук можеш да откриеш останалите локации.

Още малко позабравени архитектурни шлагери.

Коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *