WORKHACKS: Биляна Славейкова

Или 5 инструмента да задобрееш в професията си

0 коментара Сподели:

WORKHACKS е рубриката, която те учи как да хакнеш системата по интелигентен начин. Всяка седмица те срещаме с представител на различна професия, ентусиаст със специфично хоби или просто човек с интересно занимание. От него, без недомлъвки, измъкваме пет тайни оръжия, инструментите, с които е по-продуктивен, по-прецизен, по-добър въобще. Кои са петте неща, които се радваш, че Майката природа е родила или човешкият ум е създал и без които се чудиш как въобще си успявал да съществуваш?

Днес своите #workhacks издава Биляна Славейкова.

Биляна е пишещ човек на свободна практика (и наш бивш главен редактор). Занимава се още с PR и е едната половина от мобилното приложение, което свързва собствениците на домашни кучета DOGLAR. Спи малко, забавлява се много, работи още повече.

f.lux
f.lux е софтуерът, за който казвам, че промени животa ми. И въобще не преувеличавам. Типично съм от хората, които преди обяд трудно функционират, в пика на енергията си са около 20:00, а писането в малките часове е съвсем в реда на нещата. Сещаш ли се обаче как, като отвориш лаптопа си през нощта, бялата му светлина те заслепява? Е, точно това предотвратява f.lux.

Софтуерът прави така, че цветът на дисплея ти (светлината, която идва от него) да се адаптира към конкретния момент от денонощието и да бъде по-топъл през нощта и подобен на естествена слънчева светлина през деня.

Настройваш го веднъж спрямо часовата си зона и навици, оттам нататък всичко е автоматично. Звучи като малка промяна, но при мен има гигантско отражение върху продуктивността ми.

Boomerang за Gmail
Boomerang
е популярен tool, който да закачиш за своя gmail. Защо го използвам? Връщам се отново на темата за активното си време от денонощието и това, че искам да се възползвам от момента, в който мозъкът ми е най-буден, било то и в слот, общоизвестен като "никое време". И тъй като не искам да бъда популярна като "онази луда жена, която праща мейли в 2 часа",

използвам Boomerang и насрочвам среднощните имейли за прилични часове като 8:00, 8:30…

като така дори оставям у хората позитивното, но уви, погрешно впечатление, че съм ранобудна. В допълнение Boomerang е и любимият ми инструмент, който вади от архива теми, чието развитие съм настроила, че искам да проследя в конкретен момент. Можеш още да го настроиш да ти сигнализира, ако в определен, зададен от теб срок не си получил отговор на даден имейл.

Wunderlist
Аз съм човек, който изпитва нездраво удоволствие да отмята таскове по класическия чекбокс метод. Разбирай, че ако не съм го "чекнала", все едно не съм го свършила. Години наред романтично и твърдоглаво записвах срещи и задачи в дневниците на Moleskine (религиозно си купувах всичките им лимитирани серии) и рисувах чекбоксове вътре.  Случвало се е да си забравя тефтера, което в главата ми се равняваше на апокалипсис. Междувременно тествах най-популярните календари и таск приложения, с които не си паснахме. Накрая открих Wunderlist, който функционира чудесно, изглежда прилично и синхронизира желязно между телефона и лаптопа ми. Връзката ни се радва на съвършена хармония и разбирателство.

Enlight
Ултимативното iOS приложение за фотообработка. Използвам го както за снимки, които искам да "пипна" работно, както и за тези за лична употреба (плюс VSCO) в социалните мрежи. Без да претендирам, че има възможностите на Photoshop, защото ги няма,

Enlight със сигурност задоволява базовите нужди, когато става дума за фотообработка.

Бонус точки, че е особено интуитивен и не ти трябва да гледаш видео уроци как да направиш нещо елементарно с него. И последно – всичко се случва бързо, много бързо. 

Кучеразходките
Да имам куче е едно от най-положителните неща, които съм направила за живота си в много отношения. Сигурно се чудиш как точно един френски булдог може да вдигне продуктивността ти, а не обратното? В моя случай кучето е причината да съм дисциплинирана и да ставам в прилично време (огромен препъникамък в живота на много фрийленсъри). Кучето е още причина да изляза навън (кислород за мозъка; свеж въздух; разнообразие), дори да съм в напрегната работна ситуация. Още повече изследванията доказват, че кучетата (играта с тях) намаляват три пъти нивото на стреса в организма. Достатъчна причина да бъдат добре дошли и в офисите, но това е дълга тема…

Още едно приложение, което ни спечели, при това с български произход.

Коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *