WORKHACKS: Йоана Тодорова

Или 5 (плюс 2) инструмента да задобрееш в професията си

0 коментара Сподели:

WORKHACKS е рубриката, която те учи как да хакнеш системата по интелигентен начин. Всяка седмица те срещаме с представител на различна професия, ентусиаст със специфично хоби или просто човек с интересно занимание. От него без недомлъвки измъкваме тайните оръжия, инструментите, с които е по-продуктивен, по-прецизен, по-добър въобще. Кои са нещата, които се радваш, че Майката природа е родила или човешкият ум е създал и без които се чудиш как въобще си успявал да съществуваш?

Днес своите #workhacks в кухнята издава Йоана Тодорова.

Mindmap на рецепти

Най-великият инструмент, който промени готвенето ми!

Запозната съм с методиката отдавна и я бях използвала за други сфери на работата ми. В кухнята обаче прави огромна разлика. Няма човек, който да готви и поне веднъж да не е наказвал телефона, лаптопа или таблета си с вода, брашно, мляко или даже по-страшни неща, като смес за палачинки или олио. Всичко това се случва, защото ти се налага да поглеждаш няколко пъти в рецептата, за да видиш някое количество или време за печене, докато бъркаш нещо с другата ръка. Освен че можеш да спестиш това на устройствата си, ако хванеш лист хартия и молив, прочетеш рецептата и я скицираш за 3 минути, имаш бонус: с един поглед виждаш всичко необходимо, а мозъкът ти възприема голямата картинка и връзката идея-резултат. Пък и учиш в пъти по-бързо.

Ако все пак не си по хартията, има доста приложения, с които можеш да постигнеш същото. Аз харесвам iMindMap, FlyMindFree и MapNote.

Тренировките сутрин
Да, знам, че е много полезно за всичко и всички, за всяка професия и т.н. и т.н., но специално при готвенето е твърде осезаемо. Стоиш по 12 часа на ден на крак или приведен, мъкнеш тежки неща и изобщо това си е тежък физически труд, който тялото ти няма как да понесе безнаказано. При мен на всичкото отгоре има малко гръбначно изкривяване и си знам, че за да правя това, което ми харесва, трябва да съм във форма – иначе гърбът ми ще възроптае и може много бързо да приключи с това ми хоби.

Туршиите в модерен вариант
Освен че са тренди, наред с естествената ферментация можеш да постигнеш забележителни резултати с малко работа и повече планиране.  И в заведение, и вкъщи можеш да изненадаш сътрапезниците си с мариновани плодове, екзотични миксове от плодове и зеленчуци за салатите. Правила съм дори туршия от малки пъдпъдъчи яйчица и пр. Струвало ти е 5 минути да ги направиш, плюс търпение за чакането, a времето, което спестява в правилните моменти, е безценно.

Чат-ботовете
Знам, че всеки си има определен набор от сайтове, на които има доверие, особено когато става дума за готвене. Аз съм особено тежък случай и трудно се доверявам, но пък имам най-различни търсения, обичам да ровя в интернет пространството, да си намирам закътани блогове, в които някой нърд е споделил цялата си история за това, как е приготвил най-розовото розово агнешко, плод на 2 години опити примерно. Точно заради това си мислех, че съм достигнала някакво ниво на критерий, при който само с моето зорко око бързо се сдобивам с нужната ми информация

Обаче изкуственият интелект все пак успя да ме изненада, разбирай, да ми спечели доверието, и благодарение на чат бота DinnerIdeas.io попаднах на 2 – 3 нови сайта, които не само че не познавах, а и веднага харесах. Също така съм абонирана за още няколко такива, с които следя новости в индустрията, които попадат директно в месинджъра ми всеки ден, като например Food Tech секцията на TechCrunch.

Trello
За офис задачки е супер, но и в кухнята си го бива, особено когато си кухненски номад като мен, който обикаля чужди заведения за различни проекти. Всеки път нова кухня, ново разположение, различна посуда и уреди и т.н.

Понякога ми се налага да си нося купите и шпатулите, друг път миксера, което значи, че всеки път рискувам да забравя нещо. Е, при планирането ги нацъквам в Trello и после – чиста работа с оцапаните ръце.

Също работи и много добре, когато си планирам деня за пазаруване за брънч примерно – мога да групирам кое от къде ще купя – все пак не съм заведение, че да ми доставят продуктите, плюс това аз искам да ги избера лично за гостите си. В телефона е лесно да ги видя и да ги чеквам, докато нося торбите из пазара и плащам на десетина сергии различни неща.

Lean концепцията в кухнята?
Винаги съм правила по няколко неща едновременно, откакто се помня. Но досега всички те са били свързани с офис работа. Затова и рискът, когато започнах нещо „извън комютъра“, беше голям. Виждала съм доста примери, в които някой решава, че ще зареже работата си, за да се отдаде на хобито си, ама като му дойдат по 12 часа на ден хоби, хоби, хоби, се оказва, че не му харесва чак толкова много. Затова реших да тествам – една година хоби, поне уикендите, в които готвя в истинска кухня, извън удобството на моята си кухничка, на два метра от която си имам диванче за почивка. Е, пробвах, изтощих се, но не ми омръзна и не намразих готвенето, което значи, че май наистина ми харесва.

Pop-up брънчовете като изражение на версия за проби ми дадоха страхотни ползи: възможност да изпробвам новото си хоби, без да напускам работа, както и да науча много в real-life-drama ситуации. А когато аз посещавам такива събития, също получавам бонусчета: все по-интересно ми става да пробвам следващи и да търся нови усещания. Освен това се чувствам като истински откривател.

Ключовото тук е да си поставиш краен срок за „пробата“ на новото начинание, по този начин можеш да контролираш нещата и да си наложиш момент на анализ на резултатите и постигнатото.

TabCloud
Обичайното ми търсене в интернет: имам идея за 3 от 5 елемента на някое ястие, търся, търся, търся – техники, хакове, рецепти, които ми звучат добре, – за да мога да нагодя всичко към моята идея. Имам и краен срок. Точно преди да изтече, ти трябва лупа, за да видиш колко точно таба имам отворени в браузъра. После стоят отворени седмица-две, за да мога, „когато имам време“, да ги изчистя и да запазя най-доброто.

С този екстеншън на Chrome мога да запазвам сесиите, класирани по имена, така че да не товарят компютъра ми и наистина да ги ползвам, когато пак ми потрябват.

Виж кои са абракадабра приложенията на Биляна Славейкова.

Коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *