WORKHACKS: Николай Диевски

Или 5 (плюс един бонус) инструмента да задобрееш в професията си

0 коментара Сподели:

Николай Кацаров

WORKHACKS е рубриката, която те учи как да хакнеш системата по интелигентен начин. Всяка седмица те срещаме с представител на различна професия, ентусиаст със специфично хоби или просто човек с интересно занимание. От него без недомлъвки измъкваме тайните оръжия, инструментите, с които е по-продуктивен, по-прецизен, по-добър въобще. Кои са нещата, които се радваш, че Майката природа е родила или човешкият ум е създал и без които се чудиш как въобще си успявал да съществуваш?

Днес своите #workhacks издава Николай Диевски.

Николай е бранд мениджър на Крадецът на ябълки, Stolichno, Starobrno (Heineken-Zagorka Brewery). Той е от онези хора, които някак успяват да превърнат хобито си в професия – в неговия случай всичко се върти около бирата. Казва, че последното е нож с две остриета – от една страна,не му се налага да търси външна мотивация, за да си върши добре работата, от друга, често изпада в ситуации, в които си мисли, че всички около него са също толкова запалени и много от нещата, за които говори, са всеобщо известни факти, които не изискват дискутиране. Нямаше как да не го попитаме за любимите бири и в личния му топ 3 си намериха място BrewDog Abstrakt 20, Omnipollo Pecan Mud Cakeи Stolichno Pale Bock. Най-странната бира, която е опитвал пък е BrewDog Tactical Nuclear Penguin – 32% алкохол, предлага се на милилитри (като уиски).

ЧЕТЕНЕТО
Тук не говорим само за четене, свързано с професията; дори бих казал – колкото по-разнородни като тематика неща четеш, толкова по-добре. Верните помощници в случая са:Science of Us; Freakonomics; Blinkist – книги, сбити до есенциите им в 15-минутни “опаковки”; Primer – прекрасно приложение за маркетинг и tech хора. Разбира се, книгите на физически носител са незаменими, но пък не е нужно само на тях да караме.

OFF TIME
Съвсем случайно открих своя начин да се изключвам всеки ден.

Загубих телефона си, а  мързелът надделява вече цяла година, което доведе до това да нямам мобилен интернет на новия апарат и докато съм на път (за/от работа, например), “печеля” няколко часа за по-интересни и важни неща – музика, четене, оставане насаме с мислите си.

ТРЕНИРОВКИ/ФИЗИЧЕСКА АКТИВНОСТ
В моя случай работят street fitness, баскетбол, футбол. Най-важният ми “фитнес” app е музиката. Ефектът от музиката и спорта заедно значително надвишава този на всяко от тях поотделно. Време от деня? Когато усещаш, че ти трябва най-много – има дни, в които тренирам сутрин преди работа, друг път –  в обедната почивка, трети – след работа. Само едно е константа – музиката: Pigeonsandplanes и Soundcloud

КОТКИТЕ
Ако си нямаш котка, те са навсякъде, така че нямаш оправдание feed-ът ти да не е пълен с котки. В случай че си скептичен, защо трябва да гледаш котешки видеа и да си вземеш котка – чети тук.Действат ми успокояващо и повишават настроението. Малко са по-хубавите неща сутрин от това да усетиш как мъркаща топка те събужда нос в нос – слага ти деня в едни много приятни релси и всичко тръгва по-леко.

ХРАНАТА
Не знам защо думата диета има толкова лоша репутация в България. Всъщност имам подозрения, но да не засягаме темата. За да мога да правя всичко описано по-горе, правилната храна е особено важна. При мен това включва страшно много млечни продукти, зеленчуци и ядки. Не забравям месото, но то не е задължително да присъства всеки ден. Не говорим за лишения, говорим за селекция: Serious eats и The Beeroness. Все пак храната е горивото на тялото – каквото сложиш вътре, това може да очакваш и като резултат.

ЕКСПЕРИМЕНТИТЕ
Няма ап за това или поне аз не съм го открил още. Но да експериментираш е по-скоро начин на мислене.

Научаваш се да гледаш по този начин и на най-малките ежедневни задачи – какво ще стане, ако вместо хляб използвам понички за grilled cheese сандвич? Какво ще стане, ако днес отида на работа в 5:00 сутринта?

Дори крачка по-назад – има много места и събития, където експериментите са на почит, така че – тичай натам. Започни от Зоя и техния прочит на bulletproof coffee, а след това си вземи Stolichno Bock.

В общи линии спри да мислиш с “или” и започни с “и.” Ще откриеш съвсем друг свят – и професионален, и личен.

Миналата седмица ти показахме ап артилерията на Йоана Тодорова – виж кое би ти свършило работа.

Коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *