Start Me Up

Най-интересните бг стартъпи в момента

0 коментара Сподели:

Стартъп като понятие все още не се е изхабило от употреба и не е все още съвсем разпознаваемо, макар че е част от хабитуса на доста голям процент от младите работещи хора в момента. Стартъп не означава непременно „малък бизнес“ и не е задължително да е технологичен, макар че в повечето случаи е. Понякога част от това една компания да е стартъп включва взимането на рискови инвестиции, но най-вече е задължително да има потенциал за бърз растеж.

Наскоро излезе една статия под заглавието Fuck you Startup World, която стана доста споделяна в социалните мрежи. Там авторът беше прекалил с „майната му/ви/ти“ във всяко изречение по три пъти. Любопитното е, че стартъпите не само че не са нищо ново под слънцето, но и на доста хора им е писнало от всекидневното случване на нещата, когато си част от някой такъв, което е обвързано със свръхдигитализацията и скорострелните темпове на развитие на всякакви индустрии и технологии и безкрайния информационен поток, с който трябва да се справяш всяка сутрин. Тоест, ако изпуснеш два дни да не преглеждаш всички новини от Силиконовата долина и не само, вече си много назад колко нови компании има, кой коя е придобил, това върху какво ще афектира, кой рунд на финансиране са спечелили еди-кои си. И хиляди други неща. Ама хиляди.
 

Тази пролет обявиха от Forbes София за технологичната столица на Балканите с перфектна среда за развитие на стартъп. Нарекоха я още „скрития стартъп шампион на Европа“.

София също така е в топ 10 в класация за най-добри градове в света, където да се launch-не стартъп.Екосистемата е огромна, макар и немного видима за външния свят, ако не си в тези среди.
Ние подбрахме за теб най-интересните български стартъпи, които се „случват“ в момента, и решихме да ти разкажем малко повече за тях:

ClaimCompass – те ще се погрижат при отменен/закъснял самолетен полет или отказ на достъп до борда да получиш едно прилично обезщетение от авиокомпанията. Всички знаем, че тези ситуации се случват, но готиното е, че те поемат целия процес, целия риск по защитата ти, грижат се и те информират за правата ти, които често в нашия забързан свят остават непотърсени. Можеш да пуснеш иск директно през сайта им. Упражняването на гражданските ни права всъщност е приятно занимание, особено когато има и кой да се погрижи съвсем професионално.

Dronamics – пичовете са победител в едно от най-големите европейски стартъп състезания – Pioneers Festival Challenge 2015. Те разработват карго дронове, които могат да пренасят полезен товар. Това създава благоприятен социален аспект – карго дроновете биха намалили значително транспортните разходи, което ще спомогне за разрастване на търговията в малките, по-недостъпни градове и села. Благодарение на тях пренасянето на стоки ще се извършва по-бързо, евтино и безопасно.

 

Enhancv – забравете темплейта с европейския формат на биографията си, това остана в миналия век. С Enhancv можете да си направите за броени минути добре изглеждащо резюме, рязко отличаващо ви от тълпата. Сигурно вече знаете, че това са задължителни характеристики, които не търпят компромиси, когато кандидатствате за мечтаната работа. Предлагат се различни цветове и форми, имате свобода да изобразите някои от уменията си с графика, а отстрани ви показват допълнителни кариерни съвети.

Farmhopping – те определено са win-win situation. Това е мястото, от което можеш да си поръчаш онлайн нещата, с които да заредиш хладилника си за следващата седмица. А всички те са селектирани от български ферми и производители, с доказано качество и произход. Те от своя страна благоприятстват и подкрепят българското селско стопанство и продукция – нещо, за което нашето правителство нехае. Доста добър повод да не ходиш до масовите големи хранителни вериги и да подкрепиш българското село.

Flipps – мобилно приложение, което превръща телефона в дистанционно управление. Любопитното при тях е, че спечелиха финансиране от близо 2,5 млн. долара, което официално е най-голямата обявена инвестиция в български стартъп. С приложението можеш да си пускаш от телефона каквото се сетиш като съдържание от интернет, и то директно да се визуализира на телевизора ти, без да е необходимо да връзваш хиляди кабели, за да се получи.

Swipes – софтуерен продукт за повишаване на личната продуктивност, чрез който потребителите планират и организират задачите си за деня според приоритетите си. Спечелиха наградата на Evernote за най-добър стартъп през 2014 г. Толкова сме заети и натоварени в съвременното всекидневие, че всъщност това е една идея, която може да улесни целия процес.

Bee Smart Technologies – те искат да изградят селското стопанство на бъдещето посредством употребата на нови и устойчиви технологии, които наблягат на грижа за природата. Стремежът им е да спасят пчелите (йеа!), но целта им също така е да разширят портфолиото си от иновативни продукти и услуги и да могат да ги предоставят на всички фермери във всички сфери на селското стопанство.

 

Advokatami – както ми каза самият им основател Станимир Ненов – „да вкарваш AI тек в консервативен и много силно регулиран сектор като правния е много трудно, но пък доста интересно“. Чрез сайта им можеш да се свържеш с адвокат за консултация или услуга, което спестява много, много, много пари и време. Най-ценните ресурси в наши дни

.

Като всичко останало на този свят, стартъпите си имат своите предимства и недостатъци. Ние само можем да бъдем щастливи, че България е на една карта, която е притегателна, любопитна и удобна за много инвеститори и предприемачи от цял свят; че средата се развива със скоростта на светлината и че навсякъде прелива от интелигентни, хипермотивирани, много приятни и съвсем, съвсем млади хора.

Виж още любимите ни приложения за лични финанси – научиш ли се да си ги управляваш, може и да остане някой лев за стартъп.

Коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *