Артистични са яйцата и празникът е по-красив

Великденски яйца като от картинка

0 коментара Сподели:

Всяко година ни се иска яйцата да ни станат като от картинка, но невинаги ни се получава. Въпреки това не спираме да търсим вдъхновение в необятното интернет пространство. И понеже така или иначе сме си направили селекция за това, как искаме да изглеждат нашите, решихме да ти спестим едночасово скролване в Pinterest и да ти ги покажем.

А иначе чудил ли си се някога за произхода на традицията, според която боядисваме великденски яйца? Има много различни версии на историята. Според някои хората боядисвали яйца много преди началото на християнството. Самата дума „Великден“ произлиза от Ēostre – германска езическа богиня на пролетта и плодородието, която често е изобразявана с птици, зайци и цветя в ръце, които символизират прераждането и обновяването на живота след зимата. Смята се, че ранните християни са взели този символ и ритуалите за посрещане на пролетта, като дори името на празника идва от нейното име.

Други източници твърдят, че традицията за боядисване на яйца започва с християнството. Има няколко легенди, според които яйцата, носени от Дева Мария или Мария Магдалина, са променили цвета си в червен по време на разпването на Исус или след възкресението му. 

Друга легенда разказва как през XIII век кралят на Англия Едуард I поръчал на дворцовите художници да изрисуват, позлатят и инкрустират 450 яйца. Те били подарени на феодалите и останалите благородници в кралството, като по този начин кралят сложил началото на традицията с боядисването на яйца.

Може би никога няма да разберем със сигурност коя от трите версии е вярна, но независимо от причината наистина се радваме, че тази забавна традиция е жива и днес. Защото иначе как щяхме да се развихрим. Истината е, че боядисването на яйца не само е забавна дейност, на която може да се наслади цялото семейство,

но дава възможност да покажем дълбоко скрита креативност и артистични умения.

Колко струва щастието по Великден?!

Brunchy saturday: Приготви се за Великден

Какво се случва в града?! Последвай Instagram профила ни и разбери пръв

Коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *