Наръчник на пътешественика

Всичко, за което трябва да си подготвен, преди и по време на пътуване

0 коментара Сподели:

Планираш ли отдалече своята ваканция, или спонтанно си купуваш самолетен билет за някоя тропическа дестинация в скучната зимна вечер? Поверяваш програмата в ръцете на туристическия агент или предпочиташ сам да организираш стъпка по стъпка своето авторско пътешествие? Аз съм го правила неведнъж според различните варианти, затова ти предлагам напълно безплатно няколко препоръки от моето многогодишно скитосване по света, които могат да ти помогнат да оптимизираш подготовката и да избегнеш често допускани грешки.

Избор на дестинация
Въпреки популярните родни курорти, любимите съседи Турция и Гърция, все по-достъпни и желани за българския пътешественик стават и екзотичните страни като Тайланд, Малайзия, Доминиканската република, Куба, Ямайка. За цени от около 1500 евро на човек туристическите агенции предлагат пакети, включващи двупосочни самолетни билети, трансфер и престой в курорт, често на база All inclusive. Имай предвид, че въпреки изгодните оферти по-голямата част от тропическите дестинации са подходящи за посещение през зимните и пролетните месеци. Информирай се предварително за сезона – дали е сух или дъждовен, преди да грабнеш топ цената.

Не вярвам да искаш романтична ваканция в хотелска стая на Малдивите, гледайки тъжно през прозореца неспиращия дъжд и огъващите се от ураганния вятър палми.

Избягвай натоварените юли и август
По-добре е да си пиеш кайпириня след мохито извън периода на тълпите, препълнените и мръсни плажове, мазните петна от слънцезащитните кремове в басейна и морето и опашките пред бюфета на хотелския ресторант. През юни и септември ще се радваш на сравнително спокойствие, разумни цени и по-голям избор на курорти.

Туристическа агенция или "направи си сам"
С изключение на големите туроператори, трудно ще намериш фирма, която да ти предложи по-изгодна оферта от това, което можеш сам да организираш. Туристическият агент ще ти спести време, но не очаквай да ти предложи най-доброто и най-изгодното. В България туристическият пазар не е така добре развит като в големите европейски  държави и повечето агенции препродават пакети. Агентската комисиона, включена в крайната цена, може да бъде избегната, ако сам си спретнеш програмата.

Самолетни билети и хотелски резервации
Златно правило – колкото по-рано, толкова по-добри цени ще намериш. В полза на пътешествениците отдавна са създадени търсачки като Kayak, сравняващи ценитe на самолетни билети, хотели и коли под наем и указващи от кой сайт могат да бъдат закупени. За онлайн пазаруването, разбира се, е необходима кредитна карта. Един от най-добрите начини да избереш хотел е да се разровичкаш в Trivago, Booking. От снимките и мненията на посетителите в Тripadvisor ще се ориентираш за реалното качество и състояние на курортите, а като въведеш желания период, експертът ще те препрати към сайта с топ цена. Удобството на някои платформи за хотелски резервации е, че повечето хотели могат да бъдат безплатно резервирани до няколко дни преди началната дата. Това ти дава възможност да продължиш с търсенето и ако промениш решението си, да се откажеш от първия избор, без да плащаш неустойки.През последните години Аirbnb набра популярност с ниски цени на настаняване и домашни удобства.

Ако ще наемаш кола, информирай се дали хотелът предлага паркинг. В някои големи градове цената за едно денонощие в охраняем паркинг е съизмерима с тази на нощувката.

Визи
С присъединяването ни към Европейския съюз, настъпи поетапно освобождаване от туристически визи за българите за много страни. За да си сигурен за актуалния режим, посети уеб страницата на външното министерство на съответната държава или на МВнР. За някои държави, изискващи визи, може да се апликираш онлайн, други я издават на пристигане. Важно е да чекнеш детайлите, за да не те натоварят обратно на следващия полет.

Снабди се предварително с местна валута и се информирай за тарифите на транспорта
Ако не става дума за някаква рядка парична единица, осигури си определена сума в брой преди отпътуване, за да си платиш трансфера до хотела, без  да ти отрежат главата. Обменните бюра по всички летища на света, както и хотелите предлагат едни от най-ниските курсове. От туристическите гидове ще се ориентираш за цените на таксита, летищен трансфер, градски транспорт, влакове, ферибот и др. В случай че се ориентираш към "Юбер", прочети за регулациите на съответното място.

Научи повече за страната
Интернет изобилства от туристически справочници, съветващи кои са 10-те задължителни за посещение и пробване неща за всяка точка на света. Навсякъде ще направиш добро впечатление, ако поздравиш с „Добър ден“ и изкажеш „Благодаря“ на тамошен език! Информирай се за неприличните жестове и как не трябва да жестикулираш, за да не си навлечеш гневни погледи.

В Индия никога не подавай каквото и да е с лявата ръка, освен ако изрично не се извиниш, че си левичар. Тя е считана от обществото за мръсна и би се възприело като голяма обида.

В други азиатски страни не бива да вдигаш високо крак и да показваш стъпалото си на събеседника или на минаващите хора.

Подготовка на багаж
За плажна почивка в затворен комплекс за една седмица е достатъчно да приготвиш два чифта бански, джапанки, чифт сандали и за всеки случай едни по-елегантни обувки. Добави една плажна рокля, шорти, 2 – 3 тениски и нещо по-секси за нощта. За половинката ти важи мъжкият еквивалент, като господинът нека не забравя една ризка и дълги панталони за вечерния ресторант. Не се претоварвай с излишен багаж. По-добре си достави удоволствието да си напазаруваш оригинални неща от местните бутици, а и не забравяй, че нискотарифните авиокомпании имат стриктни условия за теглото и размера на куфарите.

В деня на пътуването
Планирай времето си така, че да пристигнеш на летището минимум час и половина преди полета. В някои страни (Филипините например) може да ти е необходимо двойно повече време. Ако ти предстои дълъг полет, най-добре е да прекараш възможно най-дълго време в сън. Така досадните часове ще се изнижат по-бързо. Повечето хотели предлагат трансфер от и до летището. Макар обикновено да е по-скъп от другите опции, този вариант е винаги най-сигурен и удобен. Потърси информация на сайта на комплекса или изпрати запитване.

В хотела
При регистрацията на рецепцията може да резервираш допълнителни екскурзии. Ако си платил почивката и допълнителни активности чрез туроператор, попитай къде са брошурите на различните агенти, за да разбереш в кои дни посещават курорта. Поискай карта на района и парола за достъп до интернет за ползване в стаята ти. Важно е да знаеш и до колко часа трябва да напуснеш стаята в деня на заминаването. Ще останеш изненадан колко хотели изискват това да се случи до 10 сутринта.

Съвет към всички туристи- не се поддавай на номерата на мошеници, представящи се като лицензирани гидове и размахващи фалшиви удостоверения. При нужда от помощ търси официалните информационни центрове, обслужващи туристите.

Направи своята ваканция незабравима! Нито един туристически пътеводител няма да те посъветва да се изгубиш на непознато място. Но понякога това носи усещане за свобода и те отърсва здраво от натрупания стрес. Да се изгубиш и да се озовеш пред красив фонтан на края на малка, обрасла с цветя уличка, да прегърнеш човека до теб и да запечаташ момента в личния ти албум със спомени…

Ако нямаш идея за дестинация, хвърли един поглед на Испания.

Коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *