Късометражки на алеята

Телевизорът на Кинематограф - един успешен арт експеримент

0 коментара Сподели:

Телевизорът е изобретение, което създава смесени чувства. Сигурно ако ни наблюдаваха извънземни, не без основание биха се двоумили дали телевизорът не е всъщност израз на най-святото за човеците – не във всеки дом има религиозни символи, но е почти сигурно, че до неотдавна нямаше дом без телевизор или екран днес. Наред с гения и ползите от екранните устройства все по-голяма драма се оказва фактът,

че сме все по-свързани, пък се чувстваме все по-несвързани, отчуждени, дистанцирани –

всеки намира свой начин да го опише.

Затова ни направи силно впечатление, когато видяхме телевизор насред алеята пред Народния театър и открихме, че на него могат да се гледат късометражни филми. 

А покрай него хора си говорят, други чакат на своеобразна опашка, защото наведнъж могат само двама човека да гледат. Една атмосфера жива цари, усещат се любопитни погледи отвсякъде, долавя се смях непрекъснато, защото организаторите хитро се сещат да наблягат повечко на забавните филми.

Запитахме се – защо се случва всичко това? Организаторите от Кинематограф дават нееднозначен отговор:

много виртуалност, малко усещане за простите неща в живота.

Особен момент, който, подчертават те, е, че късите филми избягват да дават отговори наготово. В това преживяване няма ментор, няма правила. Има само човешки истории и потъването на зрителя в тях.

Организаторите обещават, че това е едва началото. Очаквано локациите за в бъдеще са тайна, но знаем, че вчера и днес се намират на входа на парк „Марно поле“ във Велико Търново.

Наблюдаваме този експеримент и си мислим, че докато в центъра му са човешките истории на екран, той самият създава човешки истории около себе си. Именно когато кинематограф срещне кинескоп!

Защо Джон Сноу ще е кралят в "Игра на тронове"

Димитър Маринов: За всеки проблем трябва талант

Какво се случва в града?! Последвай Instagram профила ни и разбери пръв

Коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *