Магичната любов на Леа Иванова и Еди Казасян

„Пеещите обувки“ и Леа те очакват

0 коментара Сподели:

Леа Иванова се ражда под истинското име Лилия Иванова Иванова в един задушен и топъл 13 август 1923 г. в Дупница. По-късно „жената със злато в гласа“ по думите на първата й любов Леон Алфаса – алтсаксофонист в прочутия „Джаз Овчаров”, избира за себе си псевдонима Леа – лъвица. Освен заради зодията си Леа Иванова винаги е била непоколебима, душа – на която тялото й е тясно, дръзка и дива – точно каквито са истинските царици на джунглата. А животът на една от най-известните ни джаз, суинг и естрадни легенди определено й е поднасял неща, които и джунглата не е виждала.Учила в Робърт колеж в Истанбул и пяла в детския хор на Българската екзархия, Леа е наблягала на рисуването, а по-късно и на оцеляването. Тя мечтае да стане оперна певица заради пищните и красиви костюми. Когато  споделя това, близките й я водят на прослушване при тогавашните оперни звезди Павел Елмазов и Илка Попова. Световната прима откровено й казва, че няма достатъчно богат глас за оперната сцена, но двете стават близки приятелки и именно от нея Леа получава най-ценния си урок.

  На сцената и пред любимия трябва да имаш 13 лица. За да се съхраниш, никога не трябва да показваш пред другите твоето истинско настроение.

Преживяла бедно, но щастливо детство в Турция, където баща й рисува, изтърпяла три месеца след 9 септември 1944 г. в лагера в Ножарево, където я изпращат за „леко поведение и пеене на упадъчна западна музика”, и преглътнала цялото следене, забрана за изяви, предложение за работа като продавачка в бакалница, унижение и заплахи от страна на ДС, Леа оцелява и стига до една паметна среща. След като в една неделна сутрин на 1956 г. тя тича към зала „България“, за да пее в джазовите матинета, портиерът прегражда пътя й с думите, че вече й е забранено да влиза в залата, и затръшва вратата. Светът се завърта пред очите й. Опомня се в болница, където разбира, че е получила инфаркт – на едва 33 години. Оказва се, че цял живот кръвното й е умопомрачително високо, а на следващата сутрин незнайно защо София осъмва с новината, че Леа Иванова е починала.

Най-потресен е Еди Казасян, с когото дори не се познават, но той е безнадеждно влюбен в нея още откакто е на 11 години и я чува да пее в един пловдивски бар.

След известно време 21-годишният Казасян крачи ядосан към сладкарница „Савоя” и на улицата среща друга грандама на тогавашна София – красавицата Ахинора Куманова (Нора Нова), която върви под ръка именно с Леа Иванова. Изгубил ума и дума, Еди се отзовава на поканата на дамите да пийнат по нещо. Леа има два билета за „Аз пея под дъжда“, а Казасян с радост приема да посетят прожекцията. „В последния момент се оказва, че заменят филма с „Как се каляваше стоманата“. „Целият салон се изнесе, само ние с Леа останахме”, припомня си Еди.

„Останахме сами в салона и така „калявахме стоманата”, че не се разделихме през следващите 30 години”, казва той.

Еди и Леа се женят през 1957 г. и са заедно до самия край на певицата. Въпреки че той е пословичен женкар, а тя го нарича „неверен арменецо“, двамата си принадлежат. Леа Иванова е наричана „явлението Леа“ и „легенда в българската музика“. През 1985 е удостоена с орден „Кирил и Методий“ I степен, а албумите й са издавани от фирми в Унгария, Румъния, Германия и др.

За всичко това, а и за много още ни разказва филмът на режисьора Радослав Спасов „Пеещите обувки“. Лентата е по сценарий на Радослав Спасов и Георги Данаилов, музиката е на Виктор Чучков, а в ролите виждаме Рая Пеева (Лиа Иванова), Юлиян Петров (Еди Казасян), Донна Бангьозова (младата Лиа), Борислав Чучков (възрастният Еди), Ернестина Шинова (възрастната Лиа), Александър Алексиев (Леон Алфаса), Стефан А. Щерев (агент на ДС), Стефан Вълдобрев (Министърът), Стоян Алексиев (Владиката) и Кръстьо Лафазанов (Белия лъв). Филмът е вдъхновен от действителната съдба на грандамата на българската музика Леа Иванова, но в лентата героите се наричат Лиа Иванова и Едвард Казасян – имената са променени, защото все пак не говорим за строго биографична история, а за кино, в което има художествена измислица. В „Пеещите обувки“ малката Лиа се изпълнява от Киара Столарски, тийнейджърката – от Донна Бангьозова, възрастната – от Ернестина Шинова, Лиа от 24-25 до към 45-годишна възраст е поверена на актрисата Рая Пеева. Филмът получи Специалната награда на журито „Сребърен Георгий” на 38-ия Московски кинофестивал в края на юни., а ние му се радваме от премиерата по време на юбилейното, тридесето издание на КИНОМАНИЯ 2016.

Тук можеш да видиш пет филма с обрати, които ще ти отвеят главата.

Коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *