Трите най-важни!

Кои са, бога ми, тези три най-важни?

0 коментара Сподели:

Трите най-важни зависят от човека, от гледната точка и от зоната на комфорт. Ако човекът е гуруто на моя бивш работодател, ще звучат така: чисто съзнание, йога и смиреност. Ако е персонажът, с който 80% от жените се идентифицират, ще е: лаптопът, цигарите и Маноло. Ако е първият Balkan boy, спрял успоредно до вас на светофара, ще е: аудито, рейбанът и обядът в „Парк бар”.  Но когато става въпрос за трите най-важни в рубриката „Градска култура”, със сигурност ще ви говоря за трите най-важни софийски изложби, които трябва да видите до края на тази година.

снимка: СБХ


Няма да ви баламосвам повече и ще ви отведа директно до първата от трите най-важни: О, щастливи дни, О… О… О… в столичната галерия „Райко Алексиев”, която може да посетите до 3 декември. Авторът е Павел Койчев, а за тези от вас, които обичат да четат и познават Бекет, ще направя уточнението, че изложбата не е илюстрация по пиесата „О, щастливи дни”, написана през 1961. С нейните творби се запознах още преди три месеца в ателието на Павката, който е най-изненадващият автор на бг сцената. За неговите 77 години той е завидно актуален на фона на младите си последователи и смело се хвърля в проекти, които изискват енергичност на седемгодишно дете. Какво има в изложбата, ще видите, когато отидете на място, но едно е ясно –

става въпрос за онова чисто детско щастие, което не разбираме, когато сме деца, и след което тичаме един ден пораснали.

Попитах Павел кои са неговите три най-важни? Тези, които никога не би забравил, ако тръгне на път, или от които зависи неговият личен комфорт, и той откровено сподели: „Хич не обичам да пътувам… да ходя по чужбина … светът е там, където си ти! Където е ателието ми, домът ми… семейството ми. С възрастта не ми се ходи никъде! Най-свободен съм тук, в ателието си и свободата за мен е най-важна!

снимка: Марияна Петрова-Мамури


До 4 декември можете свободно да влезете в „Стаята на Йонко”, която е условно изградена в пространството на галерия „Кредо Бонум”.

Тя е любопитен кабинет на съвременният артист колекционер и представлява жизненоважен орган от битието на автора.

Тази стая е негова лаборатория, негов будоар, неговата крепост! Попитах автора Йонко Василев кои са неговите три най-важни и какво би взел със себе си, ако имаше земетресение? „Хм… трябва ли да е бързо? Ми, бързо: раницата, синята боя и синята котка.

снимка: Минко Минев


И като говорим за лични пространства, будоари и олтари, не бихме могли да пропуснемЗона на комфорт” в галерия „Васка Емануилова”, в която сте поканени до 11 декември. Авторът е Александър Гергинов, когото повечето от вас познават като създателя на HAM & EGGS и който откровено споделя своя креативен свят с неговите близки, приятели и зрители. Изложбата е изключително интересна и в нейно лице аз лично намерих съмишленик, защото смятам,

че истинското майсторство на живота е да можеш да отведеш своята зона на комфорт където и да си и съвсем не си длъжен да я напускаш, за да постигнеш нещото, наречено успех.

Разбира се, попитах и Александър кои са неговите три най-важни и той сподели: „Имам доста неща, които ме карат да се чувствам добре… 🙂 Зелено, синьо, Ерика Баду! Да рисувам 🙂 Сладко – торта Стоичков…” и така, та чак до шведската принцеса, която се оказа бадемов сладкиш… един от любимите на автора.

Виж какво откри Цвети за изкуството, чиято муза е Тръмп.

Коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *