Истината за човешките драми на големия екран

„Ако искаш добър филм, избери истинска история“

0 коментара Сподели:

За някои зрители киното е животът им, а филмът е религията, която изповядват. За други хора сценарият на един филм е огледалото на житейския им път. Едни от историите, които вдъхновиха Холивуд и станаха филми, са на отлъчен от обществото чернокож, съпруг, който е принуден да припомня всяка сутрин на жена си изминалите 20 години, нахъсан състезател, чиято мечта е целият му живот, ужасено от духове семейство и гении, които извършват втория по големина банков обир в Америка.

РАДИО (RADIO)
Историята на Джеймс Робърт Кенеди и треньора Харълд Джоунс

Филмът разказва историята на футболен фен с ментално заболяване, който подкрепя училищния отбор по сокър в родния си град много ентусиазирано и го приема за смисъла на живота си. Всички играчи го отбягват заради особеностите му, но

треньорът на отбора (в ролята Ед Харис) го взима под крилото си и се бори с предразсъдъците на хората,

които не приемат Радио (прякорът на главния герой, в ролята Куба Гудинг-джуниър). Дали Радио ще продължи да подкрепя любимия си отбор, или ще го отлъчат, защото е различен?

50 ПЪРВИ СРЕЩИ (50 FIRST DATES)
Историята на Мишел Филпотс

Комедията е по сценарий на житейската история на Мишел Филпотс. След две тежки катастрофи тя губи краткосрочната си памет и не помни нищо от последните 22 години. Всеки ден тя се събужда със спомените си от 1994 г. и съпругът й започва да показва албума със семейни снимки и бележки, които стоят залепени на хладилника, за да може тя да си припомня моменти от миналото. В „50 първи срещи“ Дрю Баримор и Адам Сандлър пресъздават историята на съпруга й, който всеки ден бърза да спечели отново своята любима. А тя ще успее ли да си припомни липсващите й спомени с помощта на съпруга си?

НАЙ-БЪРЗИЯТ МОТОР (THE WORLD'S FASTEST INDIAN)
Историята на Бърт Мънро

Биографията на новозеландеца Бърт Мънро (Антъни Хопкинс) е пресъздадена в драмата „Най-бързият мотор“. Бърт е беден и самоук механик, който около четиридесет години работи само върху подобряването на своя любим мотоциклет "Индиън" с фабрична скорост 86 км/ч. През 1967 г. Мънро е на 68 години и със своя 47-годишен "индианец" иска да се яви на състезание за поставяне на високоскоростни рекорди в Бонвил, САЩ. Моторът му е с 25-годишни гуми, подобрен с подръчни материали от самия самоук Бърт и не покрива критериите за безопасност на състезанието. Дали той ще успее да се яви на състезанието, за което мечтае цял живот?

ЗАКЛИНАНИЕТО (THE CONJURING)
Историята на изследователите Ед и Лорейн Уорън и семейство Перон

Когато говорим за човешка драма, ужасът е един от най-страшните сценарии, които можем да преживеем. Историята на „Заклинанието“ разказва реалната среща между едно семейство и двойка детективи с паранормалните явления. Семейство Перон купува имот в Харисвил, Род Айланд, през зимата на 1970 г. Те разбират, че има странно присъствие в къщата още при нанасянето им. Истинският имот на семейството не е заснет във филма, но къщата е позната сред местните като „Старата ферма на Брук“, „Имотът на Арнолд“ и „Къщата на Декстър Ричардсън“. Осем поколения са живели и починали, преди семейство Перон да купят имота. Оказва се, че в къщата е имало множество самоубийства – две обесвания, натравяне, две удавяния, четирима мъже, които са се замразили до смърт, и изнасилване, последвало с  убийство на 11-годишно момиче. Всъщност семейство Перон не са знаели, че къщата е прокълната, но

предишните собственици са им казали: „Оставяйте лампата да свети през нощта“.

Какво откриват изследователите Ед и Лорейн Уорън в къщата на Перон, вижте сами.

БАШ ОБИРДЖИИ (MASTERMINDS)
Историята на Дейвид Скот Гант и Стийв Кембърс

От октомври в кината, комедията „Баш обирджии“ ни прави свидетели на втория по големина банков обир в историята на Америка. Отново през октомври, но 1997 г. в Шарлот, Северна Каролина, са изчезнали 17,3 милиона долара от банковия сейф на „Лумис Фарго“. Но не са задигнати от случаен обирджия, а от самия супервайзер на шофьорите – Дейвид Гант. Той е работил в банката три години и е имал връзка с колежката си Кели Кембъл. Двамата случайно разбрали за най-големия банков обир в Америка, извършен през същата година и в същата банка.

Обмислили идеята и търсели съмишленици за мащабен банков обир.

Кели запознала Гант с неин съученик от училище – Стийв Кембърс, наркопласьор. Той и група от няколко приятели им помагат да измислят плана за обира. Но какво обърква перфектния обир на баш обирджиите?

Определено сте добавили поне една история в своя watchlist, защото те са истински и ни научиха на много – как да бъдем човечни, обичливи, подкрепящи, истински, нахъсани. Може би твоята история ще е следващата?

Виж българсите филми…може да не са по истински случаи, но са култови.

Коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *