Кой ще пее за Доналд Тръмп?

Бъдещият президент е бойкотиран от звездите, а събитието по встъпване в длъжност е утре

0 коментара Сподели:

Два месеца след като Доналд Тръмп беше избран от американците, той официално ще се се закълне като 45-ия президент на САЩ на церемония този петък. Събитието по встъпване в длъжност ще има както формален характер, така и музикална част, за която раздорната личност на Тръмп упорито води борба да намери изпълнители.

Нещата стоят по следния начин – Тръмп е несъмнено скандален избор, ето защо голяма част от бъдещите му подопечни предпочитат да протестират и да го замерят с яйца, отколкото да танцуват пред Белия дом. Изхождайки от същите принципи, известните, а и не толкова изпълнители, масово отказват на бъдещия президент. Почти никой не е съгласен, дори срещу голяма сума, да си донесе гнева на феновете, които тутакси ще го обявят за предател. Още повече, че самите звезди имат твърди политически и социални убеждения, които категорично отричат персоната на Тръмп като действащ президент.

В настоящия момент все пак има няколко потвърждения от страна на изпълнителите.

Както традицията повелява, на живо ще звучи американският химн, като тази година той ще бъде изпълнен от Джаки Иванко.

Младата надежда от Питсбърг е само 16-годишна, но с доста опит зад гърба си. Момичето изгрява в „Америка търси талант“ през 2010 г., когато е само на 10 години, а успява да грабне второто място в реалити надпреварата. След шоуто Иванко е поканена от Обама да пее на церемонията по осветяването на коледната елха, а по-късно талантливата Джаки пее и пред папа Франциск по време на негово посещение в САЩ.

Сред останалите потвърдили имена срещаме кънтри звездата Тоби Кийт, рок бандата 3 Doors Down, The Piano Guys, Лий Грийнууд, DJ Ravidrums, the Frontmen of Country, соул певеца Сам Мур и госпел изпълнителя Травис Грийн, както и Mormon Tabernacle Choir. По повод изявата утре Кийт защитава решението си, казвайки, че няма да се извинява за това, че ще пее за родината и армията си. Сам Мур пък коментира участието си така: „Участвах в движението за човешки права и видях много положителни промени и напредък през тези 81 години, в които живея в тази прекрасна страна. Сега знам, че трябва да се хванем за ръце и да работим заедно с нашия нов президент“.

Колкото до момичетата от Radio City Rockettes, те дадоха да стане ясно, че не желаят да бъдат част от церемонията за Тръмп. Въпреки че някои щатски медии съобщиха, че танцьорките ще имат централната сцена по време на парада, стана ясно, че повечето от тях не искат да участват. Едно от момичетата заявява в анонимно интервю за Marie Claire, че

е готова да загуби работата си, но да не участва.

Девойката е категорична, че се бори за нещо важно – мечтата на всяко едно момиче да живее в свободен свят, без расизъм и сексизъм. Друга танцьорка пише в профила си в Instagram, че е „засрамена и разочарована“ да бъде част от церемонията за човек, който многократно е обиждал жените през годините.

Дженифър Холидей е още една от звездите, за които бе съобщено, че ще участва, но в крайна сметка певицата отказа участие тази събота. В отворено писмо тя споделя: „Честно казано, мислех просто, че искам гласът ми да бъде лекуваща и обединяваща сила за надежда чрез музика, с което да помогна на дълбоко раздвоената ни страна. За съжаление не взех предвид, че изпълнението ми вместо това ще бъде прието като политически акт срещу собствените ми вярвания и ще бъде объркано с подкрепа за Доналд Тръмп и Майк Пенс“.

В понеделник Тръмп получи още един отказ – този на кавър бандата на Брус Спрингстийн. „Решението ни се дължи единствено на уважението и благодарността към Брус и E Street Band”, заяви мениджърът на групата за Rolling Stone. През октомври миналата година Спрингстийн нарече Тръмп „токсичен нарцисист“ по време на интервю за великобританския Channel 4.

Оказва се, че има изпълнители, които са поканени за участие преди месеци, но сега поканата бива оттеглена. Винс Нийл, известен като вокалана MоtleyCrew, е един от тези случаи. „Предполагам, че има повече политика в музикалните изпълнения, отколкото си мислех.

Не знам кой ще участва на събитието на Тръмп, но бог даги благослови”, казва Нийл.

Чудите се защо не сте чували повечето имена на изпълнителите дотук? Големите звезди вече отказаха на Доналд Тръмп. На 22 ноември говорителят на Тръмп казва в интервю за BBC, че Сър Елтън Джон ще пее на церемонията утре. „Неправилно“, казва публицистът на Джон. „Той НЯМА да участва.“ Само месец по-късно Елтън Джон казва в интервю, че перспективата Тръмп да стане президент го кара „да се страхува за света“.

За Андреа Бочели няма категорични данни, защо големият глас няма да участва. От щаба на Тръмп твърдят, че бъдещият президент е отклонил любезното предложение на Бочели да участва в събитието. От страна на певеца историята разказва за Тръмп, който се моли на Бочели да бъде част от шоуто, но Бочели отказва поради заплаха от бойкот на феновете.

Моби също е бил потърсен от щаба на Тръмп. В Instagram той споделя, че ще се радва да бъде част от събитието, ако Тръмп му плати с върнатите си данъци. Моби добавя, че би изпълнил Public Enemy и Stockhausen, за да забавлява републиканците. По подобен начин Ребека Фъргюсън, още една от поканените за участие, заявява, че би изпълнила протестната песен Strange Fruit. Нищо чудно, че не виждаме името на великобританската X Factor звезда в списъка за церемонията.

Шанън Туийд, съпруга на фронтмена на KISS Джийн Симънс, съобщи пред TMZ, че Тръмп е поканил групата за участие. Симънс е отказал любезно, като самият той казва, че е заради конфликт с друго участие. Със същите думи отказва участие и Пол Анка, като заявява, че решението не е политическо. По мил и приятен начин казва „не“ и Гарт Брукс, като твърди, че би бил щастлив да услужи, но вече има друг ангажимент.

Слуховете, че Селин Дион може да вземе участие в шоуто, също се оказват неверни. Въпреки че не става ясно дали певицата има конфликт с изпълнение в Лас Вегас на същия ден, е сигурно, че звездата няма интерес и ще пропусне голямото събитие.

Уелската певица Шарлът Чърч също споделя, че е поканена да вземе участие от хората на Тръмп. Чърч отговаря на бъдещия президент в Twitter: “Едно просто търсене в интернет щеше да покаже, че мисля, че си тиранин“.

Историята показва, че последните действащи президенти на САЩ не са имали такъв проблем с намирането на изпълнители за събитията си. Арета Франклин и виолончелистътЙо-Йо Ма участватпри първото встъпване в длъжност на Обама, аБионсе пеена семейството, докато танцуват на първия си балпрез 2009 г.

На втората встъпителна церемония на Обама Бионсе пее националния химн,

а Кели Кларксън изпълнява “My Country, 'Tis of Thee”.

Джордж У. Буш от своя страна организираконцерт с Рики Мартин, Джесика Симпсън и 98 Degrees в събитиепредивстъпването мув длъжност. Fleetwood Mac пъкправи голям жест за Бил Клинтън, след като групата се събира специално, за да пее на един от първите балове на тогавашния президент. Хитът на групата „Don't Stop” е обявен за мото на кампанията на Клинтън.

А Тръмп трън ли е в очите на американците?

Коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *