Нека не бъдем умерено нещастни заедно

Съпротива срещу тревожните нашествия и хроничната неудовлетвореност

0 коментара Сподели:
Нека не бъдем умерено нещастни заедно

Щастието е сигурно едно от най-относителните понятия – когато някой говори за него, винаги установявам  в края на разговора, че всъщност дефинира удоволствието, временното добро разположение на духа, различните типове развлечения. И ако е наистина трудно да опишеш всички атоми и частици на радостта, то е къде-къде по-лесно да кажеш дали си нещастен, или не. Просто го знаеш. Натежава ти в клепачите, намърдва се неканено в сънищата ти и ти оставя сенки под очите – от онези, които и най-добрият коректор не може да скрие.

Имам усещането, че все повече от нас са умерено нещастни – много подла „златна“ среда,

която едновременно не допуска възклицания и пърхания, но и не те срива със земята. Второто, колкото и да е отвратително, има шанс да те накара да събереш сили, да станеш, да се изтупаш и да заблестиш, докато балансираната хронична неудовлетвореност те държи в едно равно положение, към което привикваш.

В един момент чувството за неосъщественост и половинчатост е вече част от теб и дори не можеш да си представиш, че е възможно да бъдеш отново завършен и цял.

Без значение дали става дума за работата, която не ти носи удоволствие, но към която всяка сутрин бавно и вяло се запътваш, или за партньора ти, когото вече не обичаш особено, но пък така сте свикнали един с друг, че няма смисъл да си причинявате дискомфорта на раздялата. Може дори да не е нито едно от двете и на пръв поглед животът ти да изглежда страхотен, но въпреки това да си класически пример за умерено нещастен.

Нека не бъдем умерено нещастни заедно

Може би това се получава, защото несъзнателно сравняваме живота си с този на другите, а истината е, че няма как да знаем какво е в душата на човека срещу нас. Тагването от готини места и снимките с филтър показват само това, което потребителят е решил, че иска да сподели със света. Съвсем наскоро научих, че една мацка, която почти не познавам освен по супер зашеметяващите й постове в социалните мрежи, изживява тежка депресия. Абсолютно по нищо това не си проличава в измамния балон на Фейсбук.

Просто още един добър пример как сравнението е майка на нещастието.

Нека не бъдем умерено нещастни заедно

Пътят ни би бил много по-лесен, ако гледахме само напред, а не в страничните платна, където също има катастрофи и червени светофари. Все по-добре улавям кога някой е изкуствено щастлив – има едно особено нервно помръкване в погледа, докато усмивката се разлива по лицето. Представям си клуб на анонимните нещастнохолици, където всеки свободно може да сподели всяка своя нервност и тревожност,

за да разбере, че не е единственият, който е бил сполетян от подобни капани.

Вярвам в умереността, но не и когато става въпрос за душевен баланс, който е бил покосен от емоционален грип и след трескава нощ се е събудил като умерено нещастие, погледнал се е в огледалото и си е казал, че и така може да се живее.

Че може – може, но нужно ли е?

А колко скоро ще е прекалено късно?

Какво става в града?! Последвай Instagram профила ни и разбери пръв

Абонирай се за YouTube канала ни и виж града отблизо и далеч

Коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *