Йоко и Йордан с микстейп за нощния живот

...или кои са хората, които редят музикалния строй в едно от най-култовите места на София

0 коментара Сподели:

Иван Коловос

Йоко и Йордан са двамата другари, които редят музикалния строй в едно от най-култовите места на София. Става въпрос за MIXTAPE 5 и ще пропуснем всички интродукции за клуба, защото вярваме, че няма човек, който да не го знае въпреки крехките 6 години, които навършва утре. В зората на своята младост клубът вече е водещ фактор не само в нощния живот на града, но и за българската музикална сцена, влизайки в ролите си, от една страна, на домакин на едни от най-зрелищните дербита и, от друга, на селекционер и продуцент на много разнообразни музикални концепции.

През изминалата година се случиха толкова велики неща в подлеза, че няма да ни стигне уводът да ти ги разкажем, затова решихме да дадем ефирно време на тези двамата симпатяги, които са в дъното на всичките ни безпаметни нощи.

Какво ви се получи неочаквано добре и какво пък не ви се получи изобщо през  тези 6 години?
Йордан: Толкова много неща се получиха добре, но ще опитам да кажа най-важните: Страхотните концерти на Enter Shikari, Stereo MC’s, Farmer’s Market, Alborosie, Kiril Djaikovski&TK Wonder. Невероятните продукции на нашите партньори – Sons of Kemet, The Comet is Coming, Ward 21, Assassin, Madbal,  Hippilandia Festival, Sky & Ross от Morcheeba, The Subways, 1000 Mods и безброй други!

Нещата, които не ни се получиха, ни показаха грешките ни и научихме много от тях.

Най-яката случка от клуба, която ви изниква веднага в съзнанието?
Йоко:
За мен лично най-яката случка не е една. Като започнем от това, че станах част от екипа, минем през всички събития дотук и свършим със следващото, което е рожденият ден на клуба, мисля, че съществуването на MIxtape 5 е самата най-яка случка. Всеки един ден е приключение, което ми носи удоволствие. Ако все пак трябва да извадя само един спомен, то това ще е Hardcore X-mass. Наистина не бях подготвена за силата на това събитие. Бях изумена не само от брилянтната организация от страна на 141, но и от всичко останало – мърча, „униформите”, „танците”, посланията в текстовете и това, че хардкор обществото, противно на вярванията, се оказаха изключително готини и приветливи хора. Аз самата си избухнах много жестоко. Щом на сета на Last Hope направих стейдждайв… можете да си представите кефа, който изпитах онази вечер.

Йордан: Ward 21.

А най-кризисната ситуация, през която сте минали?
Йоко: Случката се развива в един прекрасен ден, който си бях определила за почивка. Не бях спирала 2 плътни седмици, бях си легнала на дивана и телевизорът ме гледаше. В този така перфектен момент ми звънна телефонът. Беше Дани Ноков с думите: „Клубът се е наводнил. И преди се е наводнявал, но никога толкова много. Има вода и пред сцената. Можеш ли да дойдеш?“. Естествено, можете да си представите продължението. Йоко става и отива да събира вода. За капак на всичко цялото това нещо се случи в събота. Вечерта имахме не просто концерт, а един от най-скъпоструващите ни концерти, който беше на 80% разпродаден предварително. Пред нас опцията да не сме сухи и блестящи за вечерта не съществуваше. Когато концертът започна и хората дойдоха да се забавляват, си мислех: „Лелееееее… тези хора, ако знаеха какъв ад беше тук преди няколко часа!!!“.

И все пак в края на деня не е важно кой колко тегав ден е имал. Важното е колко яка вечер ще имаме.

Вие как се намерихте с клуба?  От къде тръгнахте и къде стигнахте заедно?
Йоко:  Клуб Mixtape 5 е солидна основа за развитието на българската музикална сцена. Като изпълнител вече 18 години нямаше как да не се запознаем, погалим и заобичаме с този клуб. През всичките си 6 години живот Mixtape 5 е дом на безброй групи, DJ-и и фенове и е естествено продължение като избор на всеки организатор на събития. Може би много хора не знаят, но клубът не е като останалите барове, които отварят вратите си всяка вечер. Mixtape 5 е специално място. Всеки концерт е помислен и изпипан до последния детайл. Това плюс безупречния звук в заведението са ме дърпали винаги натам. Когато искаме да празнуваме годишнина – Mixtape 5, когато искаме да издадем и представим албум – Mixtape 5, когато имаме или пък нямаме повод – Mixtape 5. Всички пътища водят натам. И това беше само началото. От там тръгнахме. А докъде стигнахме…

Любовта ми към това вълшебно място ме превзе и сега съм част от екипа му. Всички ивенти минават през мен, а на мен ми се иска да мина през всички ивенти, но физически не мога. Прекалено са много.

Йордан: Клуб Mixtape5 ме намери. А се бях скрил от музикалните събития. Това е легендарно място, където се случват едни от най-силните събития в България.

Какво е нужно, за да направиш от клуб институция, както се случи с Mixtape 5?
Йоко: Както вече споменах, клубът е основа на музикалната сцена в България. Музикантите имат нужда от място, където да бъдат себе си и фриволно да покажат на света на какво са способни. А пък феновете имат нужда от качествени концерти не само на български, но и на световноизвестни групи и изпълнители. Сцената, звукът, екипът, самото пространство… цялата база, на която разчита Mixtape 5, е на ниво, което обгрижва и най-малките изисквания за качество и стандарт и дава на всеки това, от което има нужда. Това гарантира свободата на артистите и вдига нивото на преживяването. Защото, ако цяла вечер си съсредоточен върху гадния звук и пращящите колони… и не разбираш една дума от казаното… що за концерт е това?! Ха-ха-ха.

В Mixtape 5 просто машината е смазана и работи повече от добре. Толкова е просто.

Кои са трите златни правила на нощния живот?
Йордан: Има много златни правила в нощния живот.  Но бих започнал от тези: Нощният живот е комбинация от добри артисти, качествена визия, професионално обслужване. Всичко трябва да се случва в пълен синхрон. Всеки детайл е много важен. Изпипвай събитието така, че да бъде уникално винаги. Don’t drink and drive!

Разкажете ни за специални проекти, които подготвяте?
Йоко: Първият и най-важен проект е 6-ият рожден ден на клуба. На 3 февруари в голямата зала ще празнуваме със Sava, Dolittle и Eskudrone, както и специалните ни гости от UK – Stooki Sound. А малката зала сме поверили изцяло на големите Future Sound Of Sofia. 4 февруари сме определили като нощта на групите. Поканили сме Жлъч и Гена, Оги23, The Top Stoppers, Стефан Вълдобрев и обичайните заподозрени, Уикеда, Van Cock, Last Hope, както и Panick Attack selector, Rosty и ДжNпсy Joker. Подготвили сме и мноооого готина изненада. На 4-ти ще бъдат изтеглени трима, които са участвали в анкетата ни, които ще спечелят златен билет. Златният билет им осигурява безплатен вход на всички събития в Mixtape 5 до края на годината.

Йордан: Рожденият ден на Mixtape5 е уникално събитие за нощния живот в България. Толкова много изпълнители от тази величина могат да бъдат видени в една вечер единствено по фестивали. За бъдещите ни проекти – следете ни в социалните мрежи.

Как подбирате артистите, които включвате в програмата на клуба?
Най-важното е да ни харесва. Всичко останало е въпрос на сметки – от къде идва, какво представлява продукцията, какъв потенциал има тук и т.н.

Mixtape 5 във вашите очи след 5 години?

Mixtape5 след 5 години ще бъде обновен и визуално, и технически. Ще бъде най-престижното място за концерт или парти в София.

И последно – каква е личната ви мотивация да се занимавате с всичко това?
Йоко:
Цял живот съм си мечтала да се занимавам с концерти. Сега имам възможността да се занимавам само с това и да не се тровя с нищо друго. Сутрин ставам и си мисля за концерти, вечер си лягам и си мисля за концерти. По-готина „работа” от тази поне за мен не съществува. Харесва ми да съм в ядрото на всички събития, да помагам, да гледам как все още малките групи се развиват, както и да посрещам и да се уча от световноизвестни групи, които минават през клуба ни. Личната ми мотивация е музиката. Искам да се пръскаме от готини концерти и публиката да има разнообразието и удоволствието да присъства на уникални събития. Искам българските банди да имат повече фенове и знам, че ние като водещо място за концерти сме отговорни за развитието и популяризирането на тези групи. 

Йордан: Вече повече от 10 години се занимавам с музикални събития. Да управлявам музикален клуб е най-динамичното нещо, което ми се е случвало.

Още хора, които променят града!

Коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *