Оля Идва с майските вина: 3 бутилки Ризлинг от 3 прекрасни лозя

Три вина, с които да цъфнеш с причина

0 коментара Сподели:

Ризлингът – този велик интроверт, тази скрита лимонка, ни гостува за месец май, защото това е перфектният приятел на топлите, но и усойни дни. С най-отглеждания сорт в Германия ще направим пролетта още по-ароматна и най-после ще сменим лафа „цъфнала като майска роза“ с „цъфнах като отворена бутилка Ризлинг“.

Защото everything happens for a riesling. И да цъфнеш си е едно от тези неща. 

VOM SCHIEFER RIESLING TROCKEN
Ansgar Cluesserath


Минерални аромати / Ябълка / Цитруси

В Ansgar Cluesserath грозде се отглежда от векове. Ризлингът на тази изба е 97% от гроздето, което гледат, а зад вината стои Ева Клюсерат-Витман. Запомни тази фамилия, пикантно е. Точно като храната, която подхожда на този шедьовър, реколта 2016. Виното отразява минералния характер на почвата и е с много плодов аромат и изявена киселинност. Самото му име „от шисти“ подсказва, че това е добро начало в опознаването на вината от стръмните склонове на Мозел.

Тук са комбинирани 3 различни ризлинга от 3 прекрасни лозя и те очаква експлозия от зелени ябълки, цитрус, грейпфрут, портокалова кора, праскови

и всичко, с което искаш да се натъпчеш, очаквайки лятото. Можеш да го намериш тук

RIESLING TROCKEN
Weingut Wittmann


Цитрусови плодове / Лимон / Минерални аромати

Зад гърба на фамилия Wittmann стоят 350 реколти, 15 поколения винари и история, която датира от XVII век. През 1990 година, когато България е още в ерата на БЗНС, Wittmann получават сертификация за био производство. А от 2004 са и с биодинамично земеделие. Съпругът на Ева от предишното вино работи в тази изба и мога само да фантазирам децата им в каква атмосфера ще израснат. 

Wittmann са едни от пионерите в био винарството в Германия и с абсолютен немски фанатизъм гроздето се сортира и отбира след гроздобер.

След като безценният сок пътува 6 метра под земята, докато достигне до избата, се започва с истинската метаморфоза от облачен и сладък гроздов сок до симфонията, която изпълва тази бутилка. Макар и адски студена и трудна, 2017 година дава реколта с отлично качество. Борбата със замръзването е голяма и между лозите се налага да се палят огньове, които да пазят бебетата. През август ги изненадва градушка, която нанася щети и прави реколтата значително по-малка. Купувайки тази бутилка с история, която можеш да разкажеш, докато пълниш пилето с билки, ще усетиш прясно отрязано парче ананас в устата си. И ще разбереш защо виното получава 92 точки оценка. Можеш да го намериш тук.

JESUITENGARTEN RIESLING GG
Bassermann-Jordan


Цитрусови плодове / Кайсия / Лимон / Минерални аромати

С много внимание започвам да пиша за тази изба с над 300-годишна история. Зад това име стои и д-р Friedrich von Bassermann-Jordan, който е учен и пионер във винопроизводството в Германия с редица научни трудове, някои от които за история на виното. Невъзможно е да се опишат медалите, статиите и труда, които се свързват с д-р Басерман, тъй като през активния му научен живот, който обхваща и годините на Втората световна война, той е оглавявал почти всяка комисия и публикувал безброй трудове за историята на виното. Международно признат авторитет, историк на витикултурата, с десетилетия д-р Басерман е една от най-влиятелните фигури в немската винена търговия. 

В тази изба всеки дизайн на етикет датира от определена година, като на тях принадлежи и най-старият етикет в Германия – от 1811.

Нашият Ризлинг е облечен с Art Nouveau label от 1905 г. И е характерен за линията на лозето – вина, които са огледало на почвата, на която са расли. Лозята, от които произлиза гроздето, са на земи, които са били собственост на йезуити, и затова носят екзотичното име „Градината на йезуитите“. 

А ако го комбинираш с калмари или скариди, ще се усети като райската градина. Хубавото на този Ризлинг е, че съвсем не е сух и предлага на небцето кайсия, лимон и истинските причини Гьоте да е бил редовен клиент на тази изба. Това вино, от което са останали много малко бутилки, е висока летва в ризлингите, и ако позволите… заедно… като една Стефка Костадинова да скокнем и да се потопим в този висок клас вина от една от най-ексклузивните немски изби. Чакат ни тук.

Споделяме ти още един кратък вино наръчник от Оля Идва: Четиримата италианци

Софийски винен маршрут

Какво още се случва в града?! Последвай Instagram профила ни и разбери пръв

Коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *