Паметни жени с паметници из София

Ирина Томова / Erka привлече градското внимание с артистична акция

0 коментара Сподели:

Михаил Новаков

Вчера беше паметен ден за жените у нас.

Чрез артистична акция рано сутринта артистът и дизайнер Ирина Томова / Erka привлече общественото внимание към странния факт, че в града, в който живеем, няма нито един паметник, посветен на жена – историческа личност. Насловът на акцията й бе ПАМЕТНИК #1 и тя се оказа част от кампанията “Паметни жени”, за която вече ти разказахме, която цели да популяризира постиженията на жените в историята ни, борили се за утвърждаването на гражданските и политически права на жените в България, както и на жените, проправили пътя за други жени в сферата на образованието, правото, архитектурата, изкуството, науката и др.

Ярките монументи, разположени на централни софийски локации по време на тайна акция, всъщност са серия автопортрети на Erka.

В тези скулптури аз съм всяка жена. С акцията искам да дам на жените нещо, което им се дължи и десетилетия наред им се отказва – място и признание.

Паметниците на артиста са общо 7 на брой и могат да бъдат видени из града до 5 април, като ние лично вече инстаграмнахме някои от тях в градинката на "Кристал", пред "Народния", пред Софийския университет и НДК.

Финално те ще бъдат изложени в галерия CredoBonum през април, където ще бъдат продадени на търг с цел събиране на средства за изграждане на първия паметник на жена – историческа личност в София.

Липсата на паметници, посветени на реални жени, засилва погрешното мислене, че жените нямат значими постижения или че не са допринесли за развитието на демократичното общество,

казва Светла Баева, директор на програма “Кампании и комуникации” в БХК.

Организаторите на кампанията призовават Столична община да развие ясна концепция за изграждането на паметници, посветени на жени от историята ни, и настояват за поставянето на първия паметник в София, посветен на жена – историческа личност, през 2018 г. До края на месеца всеки може да подкрепи декларацията до Столична община и да гласува в анкетата на кого да е първият паметник на www.womensmonth.org.

Още паметни срещи

Коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *