Сезонните менюта на шеф готвачите: Никола Симеонов от Lavele
Кулинар по сърце, душа и призвание – научаваме от него кои са чиниите на есента
Добре познат с широката си усмивка и забележителни кулинарни умения, шеф Никола Симеонов е лицето в кухнята на Lavele,
което с размах сътворява ястия и комбинации за чудо и приказ. Кулинар по сърце, душа и призвание, Никола черпи вдъхновение от различни кухни и култури и преобразява всеки продукт в истинска феерия от вкус. Освен че застава начело на кухнята на Lavele, Никола Симеонов е и автор на книга за здравословен стрийт фууд. Изпъстрена с хелти варианти на любими неща за хапване, книгата ще те изненада с рецепти, които лесно да си приготвиш и сам.
Какво обаче ще ни разкаже Никола за сезонната палитра на Lavele – чети в следващите редове и се отбий при първа възможност.
Каква е твоята философия при изготвяне на сезонно меню? Какви принципи спазваш?
Принципите ми са не само да използвам сезонни продукти, но и техники, подобаващи на сезона. Наближава времето на бавно готвените меса и гретените.
Какви съставки си включил в новото сезонно меню на Lavele? Има ли изненади или нетрадиционни компоненти?
Вече не знам кое е изненадващо. Имам ризото с пикантна италианска наденица и тиква и маринована сьомга със сладолед от патладжан. Като продукти освен тиквата използвам доста целина, праз и трюфел.
Как се заражда идеята за ново ястие? Откъде черпиш вдъхновение, когато е време да сътвориш нова комбинация?
Много често е по случайност. Понякога ходя из кухнята и опитвам случайни продукти или заготовки едновременно.
И аз самият се изненадвам от някои неочаквано сполучливи комбинации.
Кои продукти обичат да хапват българите наесен? Какви са твоите наблюдения?
Съмнение няма, че свинското е на особена почит. Печените чушки са ароматът на есента в България, но нека не забравяме и за кестените и тиквата.
Препоръчай ни три неща от менюто, които читателите ни да опитат още утре!
Любимо от брънч менюто ни са палачинките с шоколадов мус, банан брюле, шамфъстък и солен карамел. Имам също много сполучлива рецепта за лазаня Болонезе с панчета и манатарки.
И не на последно място –
паста Карбонара, приготвена с нетрадиционни продукти, но по традиционния метод.
бул. „Витоша“ 34; ул. „Лавеле“ 20
www.lavele.bg
Сезонните менюта на шеф готвачите: Атанас Балкански от ARIA & Пънчетата
Какво става в града?! Последвай Instagram профила ни и разбери пръв.
Абонирай се за YouTube канала ни и виж града отблизо и далеч.