Спаси нашите приятели врабчетата

Врабчетата у нас са намалeли с 30% през последните 10 години, а ето как заедно със Сердика Център може да помогнем.

0 коментара Сподели:

Те са малките пазители на този град. Познават улиците му, парковете, всеки завой, всяка алея. Те са тези, които съвсем ненатрапчиво са до нас, когато сутрин пием кафето си на някоя пейка или когато се любуваме на залезите на тази наша прекрасница София. Те са нещо като хората, но в много по-крилат и красив вариант. Обичат природата, но и градът също е тяхното място.

Те са врабчетата, а ние наистина искаме да помогнем да се чувстват добре, защото без тях небето ни никога няма да е същото.

„Врабчетата намаляват и това е факт“, коментира Мариана Вълчева от Българското дружество за защита на птиците БДЗП. Тя допълни, че през последните 10 години тяхната численост се е свила с близо 30%. Именно този факт е реален показател за случващото се около нас и средата, в която живеем. Презастрояване, замърсяване на въздуха, липса на достатъчно зелени площи, високи нива на шума – това са само част от причините, поради които популацията на някои от птиците в градовете намалява. Експертните проучвания сочат, че негативните фактори, които влияят върху състоянието на популацията на врабчетата, са предпоставка за влошаване качеството на живота и на хората.

Заради цялата тази информация ние сме наистина загрижени за бъдещето на нашите малки приятели и заедно със Сердика Център се включваме с две ръце в кампанията „Ние броим врабчетата“. Инициативата има за цел чрез доброволци да направи мониторинг на броя врабчета, за да бъдат установени тенденциите и предприети необходимите мерки за опазването на врабчетата и други видове птици в градовете. По този повод на 12 май от 12:00 часа те каним в Сердика Център (Голямата ротонда, ниво -1),

където всички желаещи могат да се включат в образователната кампания и заедно със своето семейство да изработят хранилки за птици.

Представителите на БДЗП ще запознават всички нас с любопитни подробности за света на птиците, а специални награди ще очакват малки и големи. Работилниците за хранилки ще се проведат в уикендите 11–12 и 18–19 май, което е един от най-добрите и полезни начини да прекараме събота и неделя и да направим едно добро дело за летящите си пернати съграждани.

Добавяме още, че специална инсталация, посветена на кампанията, която може да видиш на място, показва полета на птиците и впечатлява гостите на Сердика Център. 500 птици в полет са част от внушителното произведение, за чиято направа са ангажирани професионални архитекти. Лицата на Сердика Център – популярните блогъри Cvetybaby и Валери Йорданова, предизвикват всички да последват профила на Serdika Center,

да се снимат пред инсталацията до 26 май и ще имат възможността да спечелят почивка за двама на остров Крит

за 4 дни през месец юли с включени хотел и самолетни билети, предоставени от Usit Colours. Повече от това май няма какво да ти кажем освен – бързай към Сердика Център и подай ръка на врабчетата!

За още природа – отскочи до Скобелево, вдишай розовата долина.

Или просто полети в небето на София.

Социалното общуване те чака в инстаграм профила ни.

Коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *