4 алтернативни начина за шопинг, които ще ти спестят пари

Как да се обличаш добре, без да похарчиш хиляди левове

0 коментара Сподели:

Никога не съм била особено голям фен на масовата мода. Разбира се, понякога ставам нейна жертва, мисля, че е почти неизбежно. Въпреки това често ми се случва да ме питат това откъде е, онова откъде е. Затова реших да разкрия откъде и как си пазарувам, как успявам да харча под 50 лева за дрехи на месец (ако изобщо похарча някакви) и как с малко въображение има как да изглеждаш добре, без да си оставиш половината заплата в мола.

ГРУПАТА ВЪВ FACEBOOK “МАЦКИТЕ СМЕ ТУК…“

Там сме се събрали към момента близо три хиляди жени. Звучи по-страшно, отколкото е всъщност. Като изключим това, че няма кой знае какви критерии за прием и нещата са разводнени от дрехи, от които и един секънд хенд би се засрамил, има няколко по-активни мацки, които всъщност пускат и доста яки неща.

Напоследък има лека тенденция да го обърнат и на бг мама, но не чак в толкова лошия смисъл: в групата можеш да намериш отговори на много от въпросите, които вълнуват философското житие и битие на всяка една жена

кой е най-добрият фризьор в София, как да си переш зимната екипировка, как да се справиш с косопад, кой е най-добрият рол-он, кое червило не ти изсушава устните и прочие. В групата членуват и популярни градски момичета като Биляна Славейкова, Рут Колева, Прея, Ива Янкулова, Петя Богданова, Пламена Владимирова и Полина Билоконна, което я прави и една идея по-вълнуваща. Алтернативен начин на пазаруване е, защото понякога се появяват неща, които наистина не би могъл да намериш из магазините и онлайн. Аз самата имам интересни и ползотворни преживявания там като това, че размених суичър на Game of Thrones и едно ново червило за чифт Converse. Друг път пък пуловер и парфюм ги размених за по-скъп парфюм. Получих като подаръци смарагдовозелена кадифена рокля и тениска на Бийтълс. Аз пък им изпратих на тези мацки френски макарони и тестер на Prada, защото са мили и там наистина не всичко е търговия. Многократно съм получавала картички, значки и шоколади в пратките, ако си ги прехвърляме по куриерска фирма. Направих добри познанства и с момичетата, които стоят зад Битака в бар Петък, както и доста полезни бизнес контакти в няколко сфери. В общи линии, ако игонорираш парцалите, си има доста предимства да си там – можеш да си намериш истинска находка, можеш да се запознаеш с яки хора, както и да си продадеш нещо, което вече ти е малко/голямо/не го харесваш. Като цяло шопинг преживяването се качва на един друг левъл, когато е така лично и в повечето случаи – приятно.

BACK TO BASICS

Италианците са толкова добри в модата, колкото и в кулинарията. И при двата варианта се водят от една максима: Simplicity. Сещаш се – една перфектна пица има само три съставки: моцарела, доматен сос и босилек. Най-простите неща понякога са най-хубавите. Когато разполагаш с фундаментите на един гардероб, останалото е детска игра. Защото basics винаги могат да те спасят, дори в най-лошите дни, когато имаш не повече от 45 секунди да се облечеш и да излезеш. Затова ти предлагам веднага да инвестираш в бял тишърт от качествен памук, чифт бели кецове, класически дънки, слънчеви очила и часовник. Няма как да сбъркаш.

Бялата тениска можеш да я сложиш и на най-извратената пола, за която дори Моне би се хванал за главата от цветове, кецовете вървят на всичко – от официална рокля с пайети, през удобен широк панталон, до скъсани дънки. Неслучайно хора като Зукърбърг в гардероба си разполагат с някакъв огромен брой абсолютно напълно еднакви сиви тишърти и класически модел дънки. Очилата и часовникът придават завършена визия без усещането, че си се накичил. Имаш аксесоари, но само основните. Нямам нищо против обеците, герданите или милиардите гривни, само да не са сложени едновременно.

Ако разполагаш с качествени basics, реално нито се подхлъзваш по някакви безумни и прекалено краткотрайни тенденции, винаги има какво да облечеш и да изглежда стилно, а и както вече споменах – няма как да сбъркаш.

СЕКЪНД ХЕНД

Мисля, че дойде моментът, в който всички най-накрая се светнаха, че отдавна няма нищо срамно в секънд хендовете. Има находки, които може би по принцип не би могъл да си позволиш на реалните им цени и прочие. Дори в някои секънд хендове са по-високи цени, отколкото да си купиш нещо ново. Но разликата е там: при едното има уникалност, с другото се сливаш с тълпата.

БАЗАРИТЕ

В общи линии представляват съвкупност от готини хора, събрани на едно място, най-вече добре познати софийски муцуни. Почти винаги е съчетано с брънч, коктейли или нещо подобно. Винаги можеш да откриеш добра находка, както и да продадеш свое собствено нещо. Преживяването е в пъти по-приятно, отколкото да обикаляш в кръг в мола и да се сблъскваш с кисели продавачки.

Бонус: това, което обединява всичко изброено по-нагоре е, че тези варианти са еко. Щадиш природни ресурси, не стимулираш модните индустрии да експлоатират деца в Индонезия за жълти стотинки и помагаш софийските улици да не са пълни с клонинги в розово кадифе, да речем.

Абе, еко е и рециклираш – какво по-хубаво, що се отнася до гардероба ти.

Мода, мода, мода…лъхаща на пролет.

Коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *