Салвадор Дали: испанецът, който научи света на въображение

10-те най-популярни картини на сюрреалиста

0 коментара Сподели:

Годината е 1904-а, денят 11 май, когато малко след първите слънчеви лъчи, изгрели над селскостопанското градче Фигерас в Каталония, Испания, се ражда Салвадор Фелипе Хасинто Дали и Доменик. Малкият човек, който впоследствие с най-финия си инструмент заличава рационалната рана на изкуството, излекувайки дори и белега ѝ с безгранично въображение. 

Испанският художник е толкова смел във вижданията си за модерното изкуство, че решенията му са по-присъствени от почти всяко поредно произведение. Въпреки ексцентричната си натура, безспорния художествен талант и дълбоките сенки, които оставя след себе си като художник, сюрреалист, писател, скулптор, дизайнер, дори и режисьор, буйният му характер успява да създаде редица сблъсъци по алеята на творческия път с всяка изпречила се на хоризонта академична институция, дръзнала да постави изразяването на Дали в рамките на правилата.

"Когато гледам звездното небе, то ми се струва малко. Или аз раста, или Вселената се смалява."

Въображението често е подценявана сила, способна да сваля прегради с огромна височина. Въпросът е с какво го подхранваш. Споделяме с теб десетте най-признати картини на Салвадор Дали, за да сервираш на съзнанието си здравословна закуска. 

The great masturbator
El gran masturbador

Именно през 1929 година, когато Салвадор създава тази противоречива картина, съдбата го среща с Гала – неговата най-голяма муза и спътница в живота. Смята се, че платното отразява еротичното израстване на художника след появата на Гала. Жълтата фигура от композицията е автопортрет на Дали, от който "изплува" блянът му за жена.

The persistence of memory
La persistencia de la memoria

The persistence of memory е емблематична картина на сюрреалистичното изкуство от 1931 година. Един от нейните прочити обрисува човешкия разум, движещ се от мекотата на съня до твърдостта на реалността. В шедьовъра си Дали използва именно топящи се часовници и скали, за да представи тежестта и лекотата на света, символизирайки с тях пространство и време, ирационалност и илюзия. 

Soft construction with boiled beans (Premonition of Civil war)
Construcción blanda con judías hervidas (Premonición de la Guerra Civil)

Този шедьовър от 1936 година Дали създава шест месеца преди началото на Гражданската война в Испания. В разказите си за него твърди, че е знаел за предстоящата война благодарение на пророческата сила на подсъзнанието си, и картината отразява тревогата му от настъпващия ужас.

The Burning giraffe
Jirafa en llamas

Изгарящият жираф се ражда през 1937 година и е художествен израз на личната борба на Салвадор Дали с Гражданската война, случваща се в Испания. Двете женски фигури с излизащи от гърбовете им структури, отворените чекмеджета на тялото на позиционираната в преден план, изгарящият живот… всички те са съществени фундаментални елементи от картината, свързвани от критиците с повлияния от теориите на Фройд за подсъзнанието на човека испански художник. 

Metamorphosis of Narcissus
La metamorphosis de Narciso

Опитвайки да визуализира в платната си мощта и влиянието на илюзията, Дали използва като инструмент множество образи в творбите си. В тази картина от 1937-а испанецът прави сюрреалистична препратка към гръцката митология. Един от нейните най-ярки образи е Нарцис, известен с красотата си. Виждайки своето отражение във водата, той се влюбва във собственото си лице.

Swans reflecting elephants
Cisnes que se reflejan como elefantes

Подобно на Metamorphosis of Narcissus, тази картина от 1937 година използва елемента на отражение в езерото. Тук обаче нарисуваните лебеди виждат себе си като слонове, което засилва двойния образ и илюзията, типични за творбите на сюрреализма. Тази картина от 1937 година е една от най-известните творби на Салвадор Дали.

Dream caused by the flight of a bee 
Sueño causado por el vuelo de una abeja alrededor de una granada un segundo antes de despertar

През 1944 година Дали рисува своята жена – Гала Дали. В картината изобразява тялото ѝ голо, в състояние на дълбок сън. Гала се носи във въздуха, а около нея са нарисувани нар, пчела и две капки вода. Символът тук е съня на Гала, чийто “сюжет” е изобразен с елементите в горната половина на платното. Свирепите тигри и огнестрелното оръжие са “вълнуващият” преломен момент, който ще я накара да се събуди.

Christ of Saint John of the Cross
Cristo de San Juan de la Cruz

Въпреки че картината е изображение на разпването на Христос, тя е напълно лишена от кървави елементи. Според разкази на Дали вдъхновението за създаването ѝ през 1951 година е породено от негов сън. Тази творба се счита за най-голямата религиозна живопис на ХХ век.

Galatea of the spheres
Galatea de las esferas

След атомните бомбардировки над Хирошима и Нагасаки в Дали се заражда сериозен интерес към ядрената физика и теориите за атома. В картината си от 1952 година той използва съвременната наука като средство за рационализиране на католическата вяра. Следвайки идеята, че материята е съставена от атоми, Салвадор изобразява лицето на жена си Гала от множество разпаднати сфери, представляващи атомни частици. 

Tuna fishing
La Pesca del Atun

Създадена в периода 1966–1967 година, тази картина се смята за последния велик шедьовър на Дали. Живописта е посветена на френския художник от XIX век Жан Луи Ернест Медар, известен с бойните сцени в картините си. Дали работи върху произведението си две лета и вкарва в творбата си освен белезите на сюрреализма и поп арт елементи, геометрични абстракции, изображения от древногръцката скулптура и модерното кино, всички преплетени в психеделична композиция, изразяваща ожесточена борба между мъжете и големите риби. 

10-те най-скъпо продадени картини през 2018-а

Доньо Донев и смачканите му листове истина

Какво се случва в града?! Последвай Instagram профила ни и разбери пръв

Коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *