Пътешествие в минало и настояще – InGlobo ни разказва за София – такава, каквато не я познаваме

Седмото събитие от "Ловци на истории” те кани на близка среща с неразказаните истории на София

0 коментара Сподели:
“Неразказаните истории за София”

„Обичаме София, но често се оплакваме от нея, напускаме я, но винаги се връщаме. Защото си е наша. И защото е стара, но красива, шумна, но зелена. Тъканта на този град е изплетена от истории. И е така от незапомнени времена. Истории за любов и вяра, за сблъсъци и превратности, за разочарование и вдъхновение. Истории за велика литература и прелестна архитектура, за вечно изкуство и хората, които го създават.“

Изпращаме петък с билети в ръка, а следващия четвъртък (19 септември) отиваме на събитие, на което ще се говори за любимата ни тема – София.

InGlobo ни зарадваха със седмото издание на „Ловци на истории“, което идва точно навреме – когато градът отново е жив, улиците шумни и морето зад гърба ни. „Неразказаните истории за София“ ни посреща в сърцето на столицата на улица „Пиротска“ 5 и ни предлага прожекция на филма „За София с любов“ на Мартин Граховски и Петър Тухчиев, а след това ни среща с хора, които не само познават града ни добре, но и създават днешните истории на столицата.

Кои са тези разказвачи – издаваме надолу.

“Неразказаните истории за София”

София е за и на хората!

Именно ние сме автори на всеки ден, ние решаваме и създаваме ситуации, ние ги започваме, завършваме и споделяме. Красивата ни столица обаче познава няколко имена, които са посветили време и сърце на мисията да опознаят града и да го представят в най-искрената му светлина.

Част от тях влизат в обувките на ловци на истории и стават част от „Неразказаните истории за София“ – показваме ти ги:

Виктор Топалов – създател на „Бохемска София“ – платформа, която популяризира културно-историческото наследство на столицата от края на XIX и първата половина на XX век. Автор на няколко книги, в чийто център е столицата и които бяха превърнати в сценарии на театрални постановки. Водещ на рубриката „Софийски разкази“ в ефира на БНР.

Здравко Петров – урбанист, исторически изследовател и пазител на културното наследство. Автор на инициативата „Исторически маршрути“ и на едноименната книга за София. 

Заедно с тях ще се разходим из архитектурното и културното наследство на столицата, ще изследваме емблематични сгради и покриви в София, ще разкажем любопитни факти и истории за архитекти, писатели, артисти – хората, които са дали културния облик на града ни.

“Неразказаните истории за София”

Иван Шишиев и Екатерина Калугина от „Етюд-и-те на София“ – фотографски проект, който започва през 2015-а като фейсбук страница и бързо се превръща във визуална хроника на града. Авторът на снимките Иван Шишиев запаметява с фотоапарата си разнообразни места, хора и моменти от столицата, обединени от красивата картина, която създават за града ни. С тях ще говорим за Града на любовта и за това какво разкрива обективът им за София.

Вяра Бояджиева – илюстратор на свободна практика и автор на емблематични корици The Sofianer – арт проект, който кани художници от България и света да създадат колекция корици на София като реверанс към култовите корици на легендарното списание Тhe New Yorker. Като автор на книгата „Моята София и други образи“ Вяра ще ни разкрие какво е да „скицираш София“ и какви истории разказват илюстрациите ѝ.

Очакваме 19 септември с нетърпение, вълнуваме се да чуем истории за велика литература и прелестна архитектура, за вечно изкуство и за хората, които го създават.

Искаш и ти билет? Има, вземи си!

La dolce vita: Италия и най-важните ѝ фундаменти, заради които я обожаваме

Какво става в града?! Последвай Instagram профила ни и разбери пръв.

Абонирай се за YouTube канала ни и виж града отблизо и далеч.

Коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *