Прага не е само бира

Чарът на величествена Прага

0 коментара Сподели:

Градът на стоте моста, Царството на бирата, Другият Амстердам, Zlatá Praha или Майката на Градовете – незабравимата чешка столица е наричана по много различни начини, но аз кръстих моята Прага ‘’Градът на приказките’’.

Активният сезон тук е 9 месеца в годината (да не кажа целогодишно), затова, отивайки там, човек трябва да знае, че е много трудно да се избегнат многобройните туристи, пъплещи по малките централни улички. Затова ме последвай, аз ще те преведа през някой скрит проход и ще се озовем в закътано местенце само с пражани. С мен ще откриеш магията на града, както местните биха го сторили!

Първо ще отидем на Staroměstské náměstí. Да, да, зная… претъпкано е с туристи, но няма как да го пропуснем. На площада виждаш невероятната комбинация от барокови и готически катедрали – виж Дева Мария пред Тин и Свети Николай.

Целият град е едно архитектурно богатство! Тук се смесват кубизъм, рококо, барок и готика.

А, ти си се вторачил в Орлой… красив е, нали? Астрономическият часовник е тук от XV век!

Разбира се, през годините е претърпял неколкократни реконструкции. Два пъти годишно върху часовника може да се види изключително впечатляващо видеомапинг шоу. Аудио-визуално 3D изобразяване на историята му през вековете, не е за пропускане! Сега те отвличам от морето туристи, за да се отправим към Карловия мост и оттам към Мала Страна – любимото ми място в Прага. Мостът е един от 18-те, които свързват бреговете на река Вълтава, и по мое мнение най-красивият от тях. Преди да минем по него, ще свием вдясно, за да пием едно кафе в Duende (Karoliny Světlé 277/30, 110 00 Praha 1-Staré Město). Великолепен е Карловият мост и от него можеш да видиш някои от забележителностите, които задължително ще посетим – крепостта Вишехрад, Пражкия дворец, част от готическата катедралата „Свети Вит“, Петршинската кула (по-малкото копие на Айфеловата кула), Танцуващата сграда на Франк Гери, а ей там, долу е музеят на Кафка. Чудиш се защо всички онези хора пипат статуята ли? Това е паметникът на св. Ян Непомук. Легендата гласи, че ако го докоснеш и си наумиш желание, то ще се сбъдне. Няма да те уверявам, че градът на чудесата сбъдва и желания, само ще ти кажа, че когато дойдох за първи път през 2010 година, си пожелах да живея в Прага. Година по-късно се преместих тук!

А сега, след като вече сме от тази страна на реката, първо ще се отбием в Mlýnská Kavárna – автентично кафене, където рядко ще срещнеш туристи. Мястото често приютява гостуващи изложби на местни артисти, има богато разнообразие от чешки бири, както и nakládaný hermelín (мариновано чешко сирене). Най-голямата атракция на заведението обаче си остава барът, направен от небезизвестния чешки артист Давид Черни. Дебелият около 10 см прозрачен силиконов бар крие във вътрешността си безбройни съкровища, донесени от редовните клиенти на кафенето. Ще ти отнеме поне половин час, за да разгледаш всичките предмети, сред които кредитни карти, малки фигурки на комикс герои, изсъхнала жаба, умряла риба, тампони, дори ‘’използван’’ презерватив – екстравагантно и шокиращо, точно в стила на Черни. Освен че тук се събират чешки интелектуалци, политици и артисти, искам да отбележа, че вечерта на входа се появява човекът с най-интересната професия – ‘’шшшът’’-кач, който с жестове и свъсени вежди напомня на излизащите и влизащите в заведението да пазят тишина на всяка цена.

Следващата ни спирка е малостранският Lokal, където ще изпием едно пиво, защото, ако не опиташ тукашния Pilsner Urquell, все едно не си пил бира в живота си!

Традиционната чешка храна не ми е по вкуса. Твърде много хляб, картофи и месо, но пък за сметка на това Прага ни предлага огромно разнообразие от ресторанти и бюфети от различни националности. Все пак, ако си гладен, в Мала Страна има един великолепен френски ресторант, Cafe de Paris. Такава е красивата Прага… място, където салатата е по-скъпа от пържолата, а водата струва повече от бирата.

Потегляме към една от най-красивите градски градини Valdštejnská zahrada, а след това ще те кача в парка Letní Letná, където се открива невероятна панорама към целия град! Оттук се вижда телевизионната кула и дори успяват да се различат скулптурите на бебета без лица, които лазят по нея, отново почеркът на Черни. Впрочем целият град е осеян с противоречивото му изкуство. Kато например обърнатия надолу с главата кон в атриума на Люцерна Палас или Зигмунд Фройд, изобразен като ‘’Висящият мъж’’ в Staré Město. Близо до музея на Кафка можеш да видиш и двамата мъже, уриниращи върху басейн с формата на Чехия. Това е само една малка част от многобройните статуи на Черни. Изкуството му, което носи силни послания, може да те втрещи, възмути или забавлява, но при всички положения ще предизвика някаква реакция у теб.

Нека се върнем обратно към разходката ни. Красив е залезът над Прага, видян от Letni Letna, но има още нещо, което бих искала да ти покажа. Привечер е идеалното време за пиене на коктейли, затова ще те заведа в най-закътания бар, в сърцето на Стария град. Връщаме се обратно към Staroměstské náměstí, където на половин минута от часовника и цялата лудница се спотайва Čili bar (Kožná 499/8, 110 00 Praha 1-Staré Město). Тук ще опиташ най-страхотните и нетрадиционни коктейли, докато си тактуваш в ритъма на електро-фънк и латино джаз.

Специалитетът на заведението е чили шотът (минимум три!), гарантирано лют и най-доброто средство за събуждане, ако имаш нужда от това. Прага е музей, потопил се (обгърнат) във вековна история.

Всеки ъгъл крие по нещо интересно, всяко камъче носи богато минало. Величествена и вдъхновяваща.

Завладяващата атмосфера на града променя облика си през различните сезони, но чарът ѝ остава непокътнат.

Виж най-добрите места във Валенсия.

Коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *