Вълшебството на Аличе Рорвахер и филмите, които създадоха стила ѝ

Go Watch: Творчество, което огъва представи – показваме ти един специфичен прочит на киното

0 коментара Сподели:
Вълшебството на Аличе Рорвахер

Всяко лято сякаш напускаме познатото ни измерение и се потапяме в безметежност –

когато светулките танцуват във въздуха и разпръсват тъмнината нощем, когато щурците пеят саундтрака на живота ни и всеки ден няма утре.

Ако беше филм, щеше да е магически реализъм.

Аличе Рорвахер има немски корени, но е родена и израснала в Италия. Работила е като музикант, монтажист и режисьор, а напоследък най-новият ѝ филм La Chimera обикаля от уста на уста сред критиците. Рорвахер попада в епицентъра на фестивалните среди още с игралния си дебют, който е представен в Кан през 2011 и оттам нататък големите награди и признания валят на килограм. Това въобще не е случайно – стилът на режисьорката е нежен и разпознаваем, понякога граничещ с абсурда, понякога болезнено реален. Ако искаш да се пренесеш в безвремието на италианската провинция и да огънеш представите си за действителност и битие, не търси по-далеч.

Corpo Celeste

Участват: Иле Вианело, Салваторе Канталупо, Анита Каприоли

Темите за религията, семейството и порастването се преплитат в първия филм на Рорвахер. Проследяваме историята на 13-годишната Марта, която се мести в Калабрия със силно вярващото си католическо семейство.

The Wonders

Участват: Мария Александра Лунгу, Алба Рорвахер, Сам Лувик

Джелсомина е само на 12, но практически върти цялото домакинство и помага в семейния занаят – пчеларството. Стените на изолирания ѝ живот се пропукват, когато телевизионно състезание обявява голяма награда за най-традиционното семейство в градчето.

Happy as Lazarro

Участват: Адриано Тардиоло, Алба Рорвахер, Лука Киковани

Добрият почти до глуповатост Лазаро работи в тютюневата плантация на безскрупулна маркиза. Той се сприятелява с млад благородник, който иска да инсценира собственото си отвличане, но нищо не е такова, каквото изглежда.

LA CHIMERA

Участват: Джош О’Конър, Карол Дуарте, Винченцо Немолато

Артър е просто безценен за иманярите – той инстинктивно усеща къде точно се намират заровени гробници, пълни с древни археологически съкровища. Дълбоко в себе си обаче Артър не търси богатство, а мечтае единствено да открие изгубената си любов.

И един документален шедьовър – Futura

Какво искат младежите? От какво се страхуват, към какво се стремят?

На тези отговори се надяват три от най-ярките имена в италианското кино, когато се впускат във философски диалог с младите на Италия.

Йоргос Лантимос в дълбините на човешката психика

Какво става в града?! Последвай Instagram профила ни и разбери пръв.

Абонирай се за YouTube канала ни и виж града отблизо и далеч.

Коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *