Йоргос Лантимос в дълбините на човешката психика

Go Watch: Ако обичаш кино, което те предизвиква по всевъзможни начини, тези филми са за теб

0 коментара Сподели:
Йоргос Лантимос

Странен, скандален, философски.

Това са първите асоциации, които изникват в главите ни, когато си помислим за творчеството на Йоргос Лантимос. От независимо гръцко кино до червения килим в Кан, Венеция и Берлин Лантимос крие безброй трикове в ръкава си и успява да ни изненада с всеки следващ филм.

Йоргос Лантимос съвсем неотдавна грабна статуетката „Златен лъв“ на престижния фестивал във Венеция с новия си филм Poor Creatures,

но гръцкият режисьор не е напускал полезрението ни от години. Неговият специфичен стил и нестандартните му сюжети често прекрачват граници и очаквания: от жестокостта на Dogtooth в самото начало на кариерата му до разточителството на The Favourite, който пренесе работата на Лантимос в мейнстрийма. Ето нашите фаворити.

Dogtooth

Участват: Кристос Стергиоглу, Мипел Вали, Ангелики Папулиа, Кристос Пасалис, Мари Цони

Може би не подозираш, че истинската дефиниция на думата „магистрала“ е „нежен бриз“, а самолетите са миниатюрни играчки, които могат по всяко време да паднат в двора ти, но Dogtooth ще преобърне представите ти.

Alps

Участват: Ангелики Папулиа, Джони Веркис, Ариане Лабед, Арис Серветалис

Как се преодолява смазващата загуба на близък човек? Ако питаш „Алпите“, група хора с необичаен бизнес, най-добре е да си наемеш имитатор, който да се престори на починалия. Дали това работи, е друг въпрос.

The Lobster 

Участват: Колин Фарел, Рейчъл Уайс, Оливия Колман

Ако си мислиш, че да откриеш любовта е трудно, опитай да се влюбиш по принуда в рамките на 45 дни под заплахата, че всеки провал води до ужасяваща трансформация в животно.

The Favourite

Участват: Ема Стоун, Рейчъл Уайс, Оливия Колман

Таен любовен триъгълник в кралския двор, борба за власт, подмолни интриги и игра на възходи и падения – Лантимос ти поднася урок по тъмната страна на историята, такава, каквато я вижда в мрачния си ум.

Nimic

kъсометражен филм

Никой не е незаменим.

Тази теза доразвива 12-минутният психологически хорър, в който професионален челист се среща със съвършения си имитатор.

Нийл Геймън и магията на добрата история

Какво става в града?! Последвай Instagram профила ни и разбери пръв.

Абонирай се за YouTube канала ни и виж града отблизо и далеч.

Коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *