Пътуване до Ница: 5 неща, които да направиш в града, който омагьосва

Перфектната комбинация между очарованието на стария свят и модерната изтънченост на новото време – ето какво ще ти предложи сърцето на Френската Ривиера

0 коментара Сподели:
Пътуване до Ница

Представи си това:

лазурни води, които бавно се разбиват в снежнобелите камъни на брега; улици, заредени от енергия, смях и стил; град, създаден от история, в който времето е имагинерно понятие; идилична атмосфера. Пътуването до Ница, Франция, дава хармонията, която не знаеш, че ти трябва, и повече от приключението, за което си отишъл.

Мястото те пленява с перфектната комбинация между очарованието на стария свят и модерната изтънченост на новото време.

Скитайки, без посока, из тесните улички на Стария град (Vieux Nice), можеш да усетиш аромата на печива, заряда на местните, смисъла на оживените пазари и пълните заведения. Емблематичната Promenade des Anglais иска да разходиш по нея новите си сандали от съседната пряка и ти предлага алея за разговори, срещи, мисли. Средиземно море пък те чака за прегръдка, разхлада и солен тен. Всеки ден в Ница е ново откритие, емоция и вдъхновение – ето петте неща, които да направиш, за да почувстваш сърцето на Френската Ривиера.

Яж като французин

Хората от морето са различни – сякаш по-щастливи, по-влюбени, по-спокойни. Населението на Ница потвърди това не само с гостоприемство, но и с желанието си да разкаже повече за ежедневната синя гледка към безкрая, страхотните локации, вълнуващите събития, природата, храната.

Затова, когато отидеш там, запознай се с хората, опознай културата и яж като французин!

Избирай локални заведения за своята закуска, изчакай търпеливо на дългата опашка и вземи предпочитаното кафе в комбинация със сандвич, кроасан, или pain au chocolat (шоколатин). За обяд имаш разнообразие от заведения, но все пак се придържай към плана – опитай морските им съкровища или странния им афинитет към една голяма чиния с проста, но явно вкусна комбинация от пържола и пържени картофи. Багетите остави за Париж! Последното хранене за деня направи на плажа – вземи продукти за пикник или поръчай от ресторант и се наслади на залеза, гледката и атмосферата на морето. 

Изгуби се в малките улички и се отдай на people-watch

Има едно особено удоволствие от това да усетиш динамиката на града, да се изгубиш нарочно из капанчета, магазинчета и чужди разговори. Разходката по малките, тесните, криволичещите улички е любима и специална, защото именно тя ти показва скъпоценните камъни на мястото.

Заглеждай се във врати, стени, дори в земята – току-виж си открил някои графит, детайл или надпис,

който ще те накара да се усмихнеш и ще запечаташ на снимка и като спомен. Тук трябва да се споменат и моментите, в които наблюдаваш хората (така наречения people-watch), който всъщност ти дава поводи да разбереш повече за модата, поведението и интересите на местните. Намери твоята пейка или кафене, поръчай си охладена напитка и насочи очи към всичко, което се случва около теб. Загледай се в жената, която купува цветя, в мъжа, който си избира плодове от пазара, в играта на децата или препускането на туристите. 

Просто ти и морето

Ница е морето!

Плажът е широк, простира се надалеч и приема всеки – от този, който е дошъл за малко да прочисти главата си, през момичетата, които са прекарали часове, събирайки тен, до компанията, която ще изпрати слънцето с игри и бира. Не се различавай, защото кърпата е лесна за носене, обувките си взел още от България (сдобий с аква обувки предварително), книгата е подръка, любимият човек също. Остави се на часовете да те водят и играй плажен волейбол с непознати, разходи се по крайбрежната (така наречения english walk), прави „жабки“, плувай, спи, мисли.

„Уау“ ефектът, или забележителните места

Да, всяка улица в Ница има своя собствена история! Тя си личи върху боядисаните в пастелни цветове сгради, рушащата се мазилка в левия ъгъл, прозорците с капаци – всички те стоят като мълчаливи свидетели на времето.

Бутиците, занаятчийските магазини, керамиката, текстилът – и те имат какво да ти кажат.

Архитектурата, инфраструктурата и богатото културно наследство са също автентичен спомен. Градът е основан от гърците, а по-късно се е превърнал в предпочитан дом за художници. Някои от музеите са кръстени именно на тях – посети Musée Matisse и Musée National Marc Chagall, за да провериш живота и творчеството на тези личности, които са намерили вдъхновение в Ница.

Поспри за почивка и на оживения пазар Cours Saleya. Там имаш избор от цветя, плодове и местни деликатеси, а в близост е красотата на Colline du Château, където панорамните гледки те карат да се влюбиш в живота. Разходката ти ще мине и по очарователния площад Place Rossetti, където се намира Cathédrale Sainte-Réparate. Мястото носи най-голямата наслада за сетивата, защото в близост има от всичко – вземи си и ти от известния сладолед от Fenocchio, нагледай се също на романтиката на двойките, заслушай се и в песента на уличните музиканти. Картината е едновременно завладяваща и успокояваща!

Хапни от Pizza Pili и отиди в Bocca (или недей)

Tik Tok е голяма работа и помага често! Проблемът е, че при пътуване го използваш, за да намериш готини места в града, а същото упражнение правят още хиляди туристи като теб. Затова популярните локации в Ница бяха резервирани и препълнени, с което ти намигваме да се заредиш с търпение и готина компания, докато дойде редът ти. Първата спирка, Pizza Pili, е малко капанче с богато пица меню, но и безкрайна опашка. Положението е: изчакваш си чакането, за да се случи магията и да ядеш от вайръл пицата! Въпреки това мястото определено си заслужава – храната е вкусна, количеството е супер, цената е впечатляваща (започва от 8 евро), вземаш поръчката в кутии и газ към плажа. Другата Tik Tok сензация обаче не успя да оправдае онлайн репутацията. Вечеря в Bocca е, смело и убедено, лош избор. Получаваш страхотна маса на покрив-тераса, супер гледка и атмосфера, но и кофти, безвкусни, студени и скъпи ястия плюс съмнително водни коктейли.

Ядеш с очите си, и то не храната!

Ница е бижу! Имаш избор от активности и забележителности, с които да прекараш периода там, а също – избираш заведения, които може и да нямат сърчица и палци в социалните мрежи, но оправдават и надминават очакванията. Освен това разходката ти не обещава еднообразие – натъкваш се на скрита градина зад ъгъла, тих площад след завоя, малка галерия след три крачки. Градът не обича да поспива, знае как се прави парти и има чудни хора.

Ница, ти си непредсказуема, ще се видим пак!

Алберобело: Легенди, трули и маслини

Какво става в града?! Последвай Instagram профила ни и разбери пръв.

Абонирай се за YouTube канала ни и виж града отблизо и далеч.

Коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *